• Mennyire hatékony a só- és cukoradó? Nemzetközi tapasztalatok

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Az egészségtelen táplálkozás, és az azzal kapcsolatos betegségek gazdasági költségeinek visszaszorítására, már több országban bevezették, illetve tervezik bevezetni a főként gyors ételeket, és szénsavas üdítőket sújtó só- és cukoradót. Mik a várakozások és mik az eddigi eredmények?

    Az adónem fő célja, hogy csökkentse az elhízáshoz, cukorbetegséghez kapcsolódó élelmiszerek fogyasztását. Számos tanulmány bizonyította, hogy egy bizonyos élelmiszerre kivetett adó, akár 25 százalékkal is csökkentheti annak fogyasztását. Ugyanakkor az is tény, hogy a már elhízott személyek, kevésbé érzékenyen reagálnak kedvenc élelmiszereik árának változására, mint az egészséges testsúlyúak.

    Tévhitek az egészséges táplálkozásról


    Napjainkban egyre többen odafigyelnek az egészségesen táplálkozásra. Sajnos sokszor csak azt hisszük, hogy egészségesen táplálkozunk, valójában gyakran egészségtelen ételeket fogyasztunk, ha nem figyelünk a részletekre.
    Az egészséges táplálkozásról>>

    Szakértők hangsúlyozzák, hogy a megadóztatott termékek listáját körültekintően kell kiválasztani, és fontos lenne emellé egy széles körű, egészséges táplálkozásról szóló kampány, az iskolai italautomaták egészségesebb alternatívával való helyettesítése, vagy azok megjelenítése is (pl. tej- vagy narancslé automata). Ez utóbbi azért is fontos, mert általában a szerényebb iskolázottsággal és anyagi helyzettel rendelkezők fogyasztják a magas kalória-, ám alacsony tápértékű egészségtelen, megadóztatásra váró élelmiszereket. Fontos azt is tudatosítani, hogy az ő körükben nagyobb gyakorisággal fordulnak elő az egészségtelen táplálkozással összefüggő egészségügyi problémák, mint az átlag populációban.

    Hirdetés

    Az egészségtelen élelmiszereket sújtó adó bevezetésével több helyen is az alkohol- és dohánytermék megadóztatásával járó eredményt várják, melynek hatására jelentősen csökken az alkohol- és dohányfogyasztás. Természetesen mindehhez széleskörű felvilágosító kampány is társult azok káros hatásairól.

    Csökkent a fogyasztás a cukor-és sóadó hatására

    Egy holland és egy amerikai kutatás is azt bizonyította, hogy a szénsavas üdítőkre és pizzára kivetett 10 százalékos adó, az üdítők esetében 7, a pizzánál 12 százalékos fogyasztáscsökkenést eredményezett. Ez azt jelenti, hogy az adóval, fejenként napi 56 kalóriával lehet csökkenteni a kalória bevitelt, ami átlagosan évi 2 kg fogyást eredményezhet. A tanulmány az Archieves of Internal Medicine című szaklapban jelent meg.

    A figyelmeztető cédula hatékonyabb, mint az áremelés?

    Hamburgeradóról és az egészségügyi reformról


    A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke, Antal Emese szerint az emberek akkor kezdenek változtatni az életmódjukon, amikor kiderül, hogy betegek. „Az egészségtudatosság még egyáltalán nem jellemző magatartás hazánkban, bár az igazsághoz tartozik, hogy az utóbbi években azért egyre többen figyelnek az életmódjukra.” Háttér a "hamburgeradóról" >>

    A kanadai University of Alberta által vezetett kutatás fő célja az volt, hogy megtudja, az egészségtelen élelmiszerekkel kapcsolatban a fogyasztói ár emelése, vagy a figyelmeztető címke van elrettentőbb hatással a vásárlóra. A kutatásban 364 önkéntes vett részt, akiket arra kértek, hogy válasszanak egészséges vagy egészségtelen élelmiszerek között a bevásárlás során, majd a választás okairól töltsenek ki egy kérdőívet.

    Azt tapasztalták, hogy az egészségtelen élelmiszerek által legveszélyeztetettebbeket, a legmagasabb BMI-vel rendelekzőket nem az ár, hanem a figyelmeztető címke befolyásolta, kevésbé volt valószínű, hogy olyan élelmiszert válasszanak, mely felhívta annak veszélyeire a figyelmet, míg a magasabb árnak önmagában nem volt jelentős visszatartó hatása. Ugyanakkor az egészségesebb testsúlyúaknál körülbelül egyenlő aránnyal esett latba az ár és a figyelmeztető címke is.

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!
    A kutatók szerint fennáll annak veszélye, hogy az adó nem fogja elrettenteni a túlsúlyosakat és a gyorsétel függőket, legfeljebb az olcsóbb üdítőt vagy gyorsételt fogják megvásárolni. Mivel ezek tápanyagtartalma valószínűleg még alacsonyabb, ennek további komoly egészségügyi hatásai lehetnek.

    Önnek mi a véleménye? Mi lenne a leghatékonyabb módja annak, hogy visszaszorítsuk az egészségtelen élelmiszerek fogyasztását, tudatosítsuk az egészséges táplálkozás alapjait? Szóljon hozzá!

    (WEBBeteg - Cs. K.)

    Legutóbb frissült: 2011.06.23 07:36
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Megelőzhető az aranyér? - Az orvos válaszol

    Mivel lehet megelőzni az aranyér kialakulását? A családomban rajtam kívül mindenki küzd ezzel a problémával. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Nem alkoholos zsírmáj

    Korunkban a nem alkoholos zsírmáj az egyik leggyakoribb májbetegség. A triglicerid májban történő lerakódása számos következményes gyulladásos folyamatot indít el, melyek fibrózishoz, kötőszövet-felhalmozódáshoz vezetnek.

    Túlsúly: Nem csak a BMI számít

    Túlsúly, kóros soványság, normál testsúly, elhízás. A testtömeg index alapján határozható meg, hogy ki melyik csoportba tartozik. A testtömeg index (BMI) a testsúly és a magasság ismeretében kiszámolható.

    A gyermekkori elhízás visszaszorítható

    Az elhízás-járvány nemcsak a felnőtteket érinti, hanem nagy számban a gyerekeket és kamaszokat is. A World Obesity Federation adatai szerint napjainkban világszerte több mint 223 millió iskolás elhízott vagy túlsúlyos, és ez a szám 2025-re várhatóan 268 millióra emelkedik, hacsak nem cselekszünk azonnal.

    A stressz elhízáshoz vezet

    Ha Ön hízásra hajlamos, tanácsos minél előbb szakemberhez fordulnia és a stressz kezeléséhez segítséget kérnie, így nem alakul ki a stressz indukálta, elhízáshoz vezető ördögi kör.

    A testmozgás nem csak a fogyást segíti elő!

    A rendszeres testmozgás, különösen pedig a nagy kitartást igénylő sportok pedig nem csak a fogyást segítik elő, de a hangulatra és az önértékelésre is pozitívan hatnak – így pedig a depressziós tüneteket is csökkentik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.