Mennyire hatékony a só- és cukoradó? Nemzetközi tapasztalatok

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent: 2011.06.23.

Az egészségtelen táplálkozás, és az azzal kapcsolatos betegségek gazdasági költségeinek visszaszorítására, már több országban bevezették, illetve tervezik bevezetni a főként gyors ételeket, és szénsavas üdítőket sújtó só- és cukoradót. Mik a várakozások és mik az eddigi eredmények?

Az adónem fő célja, hogy csökkentse az elhízáshoz, cukorbetegséghez kapcsolódó élelmiszerek fogyasztását. Számos tanulmány bizonyította, hogy egy bizonyos élelmiszerre kivetett adó, akár 25 százalékkal is csökkentheti annak fogyasztását. Ugyanakkor az is tény, hogy a már elhízott személyek, kevésbé érzékenyen reagálnak kedvenc élelmiszereik árának változására, mint az egészséges testsúlyúak.

Tévhitek az egészséges táplálkozásról

Napjainkban egyre többen odafigyelnek az egészségesen táplálkozásra. Sajnos sokszor csak azt hisszük, hogy egészségesen táplálkozunk, valójában gyakran egészségtelen ételeket fogyasztunk, ha nem figyelünk a részletekre.
Az egészséges táplálkozásról>>

Szakértők hangsúlyozzák, hogy a megadóztatott termékek listáját körültekintően kell kiválasztani, és fontos lenne emellé egy széles körű, egészséges táplálkozásról szóló kampány, az iskolai italautomaták egészségesebb alternatívával való helyettesítése, vagy azok megjelenítése is (pl. tej- vagy narancslé automata). Ez utóbbi azért is fontos, mert általában a szerényebb iskolázottsággal és anyagi helyzettel rendelkezők fogyasztják a magas kalória-, ám alacsony tápértékű egészségtelen, megadóztatásra váró élelmiszereket. Fontos azt is tudatosítani, hogy az ő körükben nagyobb gyakorisággal fordulnak elő az egészségtelen táplálkozással összefüggő egészségügyi problémák, mint az átlag populációban.

Az egészségtelen élelmiszereket sújtó adó bevezetésével több helyen is az alkohol- és dohánytermék megadóztatásával járó eredményt várják, melynek hatására jelentősen csökken az alkohol- és dohányfogyasztás. Természetesen mindehhez széleskörű felvilágosító kampány is társult azok káros hatásairól.

Csökkent a fogyasztás a cukor-és sóadó hatására

Egy holland és egy amerikai kutatás is azt bizonyította, hogy a szénsavas üdítőkre és pizzára kivetett 10 százalékos adó, az üdítők esetében 7, a pizzánál 12 százalékos fogyasztáscsökkenést eredményezett. Ez azt jelenti, hogy az adóval, fejenként napi 56 kalóriával lehet csökkenteni a kalória bevitelt, ami átlagosan évi 2 kg fogyást eredményezhet. A tanulmány az Archieves of Internal Medicine című szaklapban jelent meg.

A figyelmeztető cédula hatékonyabb, mint az áremelés?

Hamburgeradóról és az egészségügyi reformról

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke, Antal Emese szerint az emberek akkor kezdenek változtatni az életmódjukon, amikor kiderül, hogy betegek. „Az egészségtudatosság még egyáltalán nem jellemző magatartás hazánkban, bár az igazsághoz tartozik, hogy az utóbbi években azért egyre többen figyelnek az életmódjukra.” Háttér a "hamburgeradóról" >>

A kanadai University of Alberta által vezetett kutatás fő célja az volt, hogy megtudja, az egészségtelen élelmiszerekkel kapcsolatban a fogyasztói ár emelése, vagy a figyelmeztető címke van elrettentőbb hatással a vásárlóra. A kutatásban 364 önkéntes vett részt, akiket arra kértek, hogy válasszanak egészséges vagy egészségtelen élelmiszerek között a bevásárlás során, majd a választás okairól töltsenek ki egy kérdőívet.

Azt tapasztalták, hogy az egészségtelen élelmiszerek által legveszélyeztetettebbeket, a legmagasabb BMI-vel rendelekzőket nem az ár, hanem a figyelmeztető címke befolyásolta, kevésbé volt valószínű, hogy olyan élelmiszert válasszanak, mely felhívta annak veszélyeire a figyelmet, míg a magasabb árnak önmagában nem volt jelentős visszatartó hatása. Ugyanakkor az egészségesebb testsúlyúaknál körülbelül egyenlő aránnyal esett latba az ár és a figyelmeztető címke is.

A kutatók szerint fennáll annak veszélye, hogy az adó nem fogja elrettenteni a túlsúlyosakat és a gyorsétel függőket, legfeljebb az olcsóbb üdítőt vagy gyorsételt fogják megvásárolni. Mivel ezek tápanyagtartalma valószínűleg még alacsonyabb, ennek további komoly egészségügyi hatásai lehetnek.

Önnek mi a véleménye? Mi lenne a leghatékonyabb módja annak, hogy visszaszorítsuk az egészségtelen élelmiszerek fogyasztását, tudatosítsuk az egészséges táplálkozás alapjait? Szóljon hozzá!

(WEBBeteg - Cs. K.)

Hozzászólások (3)

Cikkajánló

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Milyen a kockázata, hogy szív- és érrendszeri betegség jelentkezzen?

Mit mutat a szívultrahang? Mit mutat a szívultrahang?

Milyen formái vannak a vizsgálatnak? Milyen esetekben indokolt?

Cukorral kapcsolatos tévhitek - mit mond a tudomány?

A világ cukortermelése az elmúlt évszázad során több tízszeresére emelkedett. A WHO szerint a napi ajánlott cukormennyiség közel négyszeresét...

Fehér liszt és fehércukor - Mi az igazság a fogyasztásukkal kapcsolatban?

A 21. században egyre inkább ellenzik a finomított búzaliszt és kristálycukor fogyasztását a szakemberek. Ennek oka, hogy túlságos feldolgozottságuk...

Cukorpótlás: a legjobb alternatívák édesítésre

Manapság már szinte mindenki hallott arról, hogy az egészséges étrendben nem ajánlott az egyszerű szénhidrátok túlzott fogyasztása. Igen ám, de...

A mézfogyasztás jótékony hatásai

A méz az ősidők óta az emberi táplálkozás része, igaz eleinte csak csemegének gyűjtötte az ősember, mára azonban mint gyógyterméket is...

A leggyakoribb fogászati kérdések

A fogselyemtől a gyermek önálló fogmosásáig számos - fogápolással és fogbetegségekkel kapcsolatos - kérdésre adunk tömör választ írásunkban.

Ön is függő, mégpedig cukorfüggő

Az édes íz utáni rajongás születésünktől velünk van. Az anyatej íze, ezzel együtt a biztonságot adó anya közelsége, illata, simogatása mind...

Por- és kristálycukor a sebre? Nem mindegy, mikor és hogyan!

Tudta? A por- és kristálycukor kiválóan felhasználható sebkezelés céljára, különösen a szennyezett, fertőzött sebek kezelésére – olvasható a...

Édesítésre alkalmas anyagok

Ételeink édesítésére különböző édesítőszereket használhatunk. Az e célból leggyakrabban alkalmazott répacukor vagy más néven kristálycukrot...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.