A diéta és a mozgás együtt a biztos fogyás receptje

Medipress
megjelent:

Mindenki tudja, hogy a zsír- és kalóriaszegény étrend, valamint a sok mozgás hatására mindenképpen tünedezni kezdenek a kilók. Egy új kutatás azonban kimutatta, hogy a két módszer ötvözete sokkal hatásosabb, mintha csak az egyiket kezdenénk el.

A kutatócsoport Anne McTiernan, a Fred Hutchinson Rákkutató Intézet munkatársa vezetésével véletlenszerűen kiválasztott nőket vizsgált. A cél az volt, hogy a diéta és a mozgás kombinálásával 10 százalékot veszítsenek a súlyukból, többségük azonban ezt túl is teljesítette, átlagosan 11 százalékos fogyással.

Meglepődtünk, milyen sikereket értek el ezek a nők – nyilatkozta McTiernan – igaz, ennyi fogyással még nem érték el a normál testsúlyukat, azonban ez is elég ahhoz, hogy csökkenjen esetükben a diabétesz és a szívbetegségek kockázata.

Idősek táplálkozása

Az időseknek legalább annyira oda kell figyelniük táplálkozásukra, mint a gyermekeknek. Szerencsére nekik sincs szükségük varázslatra, hogy kiegyensúlyozottak legyenek. Adunk pár tippet.

A kísérlet egyéves időtartama alatt, 439 többé-kevésbé elhízott, a változókoron már túlesett 50-75 éves, ülő foglalkozású nőt vizsgáltak. Négy csoportba osztották őket: az egyik csak sportolt, a másik csak diétázott, a harmadik kombinálta a kettőt, a negyedikbe tartozók pedig nem csináltak semmit. A kutatók kiemelték, hogy noha már eddig is sokan vizsgálták az életforma és az egészség közti összefüggést, ők az elsők, akik az idősebb hölgyekre helyezték a hangsúlyt.

Akik csak mozogtak, 2,4 százalékkal csökkentették a testsúlyukat (ez átlagosan 2 és fél kilogrammnak felelt meg), míg a csak diétázók 8,5 százalékkal, átlagosan 8 kilogrammal lettek könnyebbek. A kettő kombinációja 10,8 százalékos, átlagosan 10 kilogrammos fogyáshoz vezetett.

Mindhárom csoport tagjairól elmondható, hogy jelentősen csökkent a testtömegindexük, a csuklóvastagságuk, és a testzsírszázalékuk is.

Megfelelő táplálkozás, rendszeres testmozgás

Az eredmények azt mutatják, hogy a megfelelő táplálkozás és a rendszeres, mérsékelt testmozgás együttesen vezetnek eredményre – mondta McTiernan. Ehhez nem kell élsportolónak lenni: egy kis séta, biciklizés vagy kondigépezés elég. Először keveset csináljunk, és lassan növeljük a mennyiséget napi 45 percre vagy akár többre is, ha bírjuk.

A kutatók azt is megállapították, hogy azok a nők fogytak a legtöbbet, akiket arra kértek, mindent jegyezzenek fel, amit megettek vagy megittak. Az is sokat segített, ha valaki ritkán járt étterembe, inkább otthon főzött.

A vitathatatlan eredmények ellenére a szakemberek is elismerik, hogy kevesen tudják ezeket az elveket a saját életükben alkalmazni. Az egy év elteltével ezért továbbra is nyomon követik a résztvevők életmódját, hogy felmérjék, melyek azok a pszichológiai és viselkedésbeli összetevők, amelyek meghatározzák, ki tudja hosszabb ideig fenntartani az ideális testsúlyát.

Az elhízás kezelési lehetőségei

Az elhízás kezelésének célja egészségesebb testtömeg elérése, és ami ugyanilyen fontos, hosszútávú megtartása. Már 5-10 százalékos testtömeg csökkenés is jelentős egészségjavulást eredményezhet. Ez azt jelenti, hogy ha Ön 95 kiló (és elhízott a BMI alapján), már 5-10 kg leadása nagy eredmény. Az elhízás kezelési lehetőségei

Medipress

Cikkajánló

Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg öszeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Hidvégi Edit, gyermektüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit és Dr. Kerekes Éva
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.