Egyre gyakoribb az étkezési zavar a tizenévesek körében

MTI
megjelent:

Több mint fél millió amerikai tizenévesnek van étkezési zavara, ám csak kis hányaduk kap kezelést problémájára - állapította meg egy amerikai kutatás.

A tanulmány az étkezési zavarok eddigi legnagyobb és legátfogóbb elemzése, melybe 10 ezernél több 13 és 18 év közötti fiatalt vontak be.

A rohamszerű evés volt a leggyakoribb étkezési zavar, ez a kamaszok 1,5 százalékát érintette. Ezt követte a bulímia közel 1 százalékos gyakorisággal, majd az anorexia 0,3 százalékos aránnyal. Összességében a vizsgálatba bevontak 3 százalékánál fordult elő életében valamikor legalább egy táplálkozási rendellenesség.

A megkérdezett tizenévesek további 3 százaléka mondta, hogy aggasztó tünetei vannak, de náluk nem jelentkezett teljes kifejlettségében egyik evészavar sem.

A tanulmány hétfőn jelent meg az Archives of General Psychiatry című szakfolyóirat online kiadásában. A felmérésben a tiniket és szüleiket is kikérdezték 2003 és 2004 folyamán.

Mint Kathleen Merikangas, a Mentális Egészség Nemzeti Intézetének (NIMH) munkatársa, a tanulmány egyik szerzője elmondta, az arányok ma is nagyon hasonlók lehetnek. Az étkezési zavartól szenvedő tizenévesek több mint felénél jelentkezett depresszió, szorongás vagy más mentális probléma is, ami Merikangas szerint aláhúzza az étkezési zavarok komolyságát.

A fejlett országok étrendje
Egy új felmérés eredményei megerősítették, amit már régóta gyanítottunk: a fejlett országokban elterjedt étrend növeli a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát. A tejtermékek fogyasztása, úgy tűnik, védelmet jelent a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel szemben. Két hamburgert és egy metabolikus szindrómát!>>

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.