Egyre gyakoribb az étkezési zavar a tizenévesek körében

Szerző: MTI

Több mint fél millió amerikai tizenévesnek van étkezési zavara, ám csak kis hányaduk kap kezelést problémájára - állapította meg egy amerikai kutatás.

A tanulmány az étkezési zavarok eddigi legnagyobb és legátfogóbb elemzése, melybe 10 ezernél több 13 és 18 év közötti fiatalt vontak be.

A rohamszerű evés volt a leggyakoribb étkezési zavar, ez a kamaszok 1,5 százalékát érintette. Ezt követte a bulímia közel 1 százalékos gyakorisággal, majd az anorexia 0,3 százalékos aránnyal. Összességében a vizsgálatba bevontak 3 százalékánál fordult elő életében valamikor legalább egy táplálkozási rendellenesség.

A megkérdezett tizenévesek további 3 százaléka mondta, hogy aggasztó tünetei vannak, de náluk nem jelentkezett teljes kifejlettségében egyik evészavar sem.

A tanulmány hétfőn jelent meg az Archives of General Psychiatry című szakfolyóirat online kiadásában. A felmérésben a tiniket és szüleiket is kikérdezték 2003 és 2004 folyamán.

Mint Kathleen Merikangas, a Mentális Egészség Nemzeti Intézetének (NIMH) munkatársa, a tanulmány egyik szerzője elmondta, az arányok ma is nagyon hasonlók lehetnek. Az étkezési zavartól szenvedő tizenévesek több mint felénél jelentkezett depresszió, szorongás vagy más mentális probléma is, ami Merikangas szerint aláhúzza az étkezési zavarok komolyságát.

A fejlett országok étrendje
Egy új felmérés eredményei megerősítették, amit már régóta gyanítottunk: a fejlett országokban elterjedt étrend növeli a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát. A tejtermékek fogyasztása, úgy tűnik, védelmet jelent a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel szemben. Két hamburgert és egy metabolikus szindrómát!>>

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

A felfekvés fokozatai A felfekvés fokozatai

A kialakult felfekvést a stádiumának megfelelően kezelni kell.

Mik azok a polifenolok?

Mik is azok a polifenolok? Milyen hatásaik vannak? Miben van sok polifenol? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.

A leves szerepe az étrendben

Mind hazánkban, mind a világ számos országában népszerű fogás a leves, mely évszázadok óta az emberi táplálkozás egyik legmeghatározóbb eleme....

Az anorexia (anorexia nervosa)

Az anorexia nervosa elnevezés valójában megtévesztő, mert szó szerint idegi eredetű étvágytalanságot jelent, noha a betegek - noha kórosan soványak...

A bulimia - Hogyan ismerjük fel?

A bulimia valójában mintegy háromszor gyakoribb jelenség, mint a korábban egyedüli evészavarként elfogadott anorexia, és jóval nehezebb is felismerni...

Evészavar Ambulancia az OPAI-ban:...

Nagyon kevés helyen működik az országban olyan szakambulancia, amely speciálisan az evészavarokkal, így az anorexiával és a bulimiával foglalkozik....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.