A gyorsevőkre elhízás vár

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Háromszor akkora az elhízás veszélye, ha a komótos étkezés helyett az étel gyors befalását választjuk. Utóbbi esetében ugyanis jóval több ennivalót lapátolunk magunkba, mint amennyi szükséges lenne.

A világszerte virágkorát élő elhízás oka, nem csak magában a túlzott energia-bevitelben keresendő, hanem legalább ennyire számítnak az utóbbi évtizedekben teljesen átalakult étkezési szokások - állítja Hiroyasu Iso, az oszakai egyetem vezető táplálkozáskutatója.

A japán szakértő arra alapozza megállapítását, hogy az emberiségnek az utóbbi pár évtizedig még soha sem volt alkalma annyit enni, amennyit csak akar. Míg azelőtt a határtalan fogyasztásnak a szegénység és a magas élelmiszerárak szabtak gátat, mára semmi akadálya nincs annak, hogy a megfizethető árú óriási adagok által zsírokkal pumpáljuk tele magunkat - olvasható a British Medical Journal című szaklapban megjelent összefoglalóban.

Sokat és gyorsan

Emellett az is látványos változás elődeink korszakához képest, hogy mára szinte kiegészítő tevékenységgé vált az evés: tévénézés, vagy internetezés közben szinte észre sem vesszük, hogy mit és mennyit fogyasztunk. A közös családi étkezések is egyre ritkábbá válnak, egyedül eszünk, de sokat és gyorsan.

Az osaka-i tudós és csapata, összesen háromezer japán férfi és nő étkezési szokásait követte figyelemmel 2003 és 2006 között. A résztvevők fele - elmondásuk szerint - addig eszik, amíg teljesen jól nem lakik.

Az összes válaszadó 40 százaléka emellett még azt is elismerte, hogy túl gyorsan étkezik. Ez amúgy többségük kiugró BMI-értékén (test-tömeg-index, body-mass-index) meg is látszik: a gyorsan és sokat evők körében háromszor annyi túlsúlyos, mint a normális tempóban, egészséges adagokat fogyasztók csoportjában.

(WEBBeteg - K.J., fordító, Forrás: focus.de; lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.