Rongálják-e a sportitalok a fogakat?

MTI
megjelent:

A sportitalokban lévő citromsav károsíthatja a fogakat - ismertették kutatásuk eredményét amerikai kutatók, egy Miamiban megrendezett fogászati konferencián. Az ellenvéleményen lévők szerint a tanulmány nem a való életet másolja.

A New York-i Egyetem kutatói, borjak fogait kettévágták, és beletették 75-90 percre a fogak egyik felét sportitalba, a másikat vízbe. Megállapították, hogy a citromsav eróziót okozott a fogakon - olvasható a The Telegraph című napilap pénteki számában.

A sportitalban áztatott fogrészeken, több tucat apró lyuk jelent meg, míg a vízben fürdő fogdaraboknak semmi baja nem lett. "Az ivás utáni azonnali fogmosás, tovább bonyolítja a problémát, mert az ital savtartalma lágyítja a fogzománcot, ezáltal érzékennyé teszi a fogkrémes dörzsölésre" - mondta Mark Wolff, a kutatás vezetője.

A Brit Üdítőital Egyesület szóvivője más állásponton van: "A tanulmány nem a való életet ismétli meg, mert a fogakat a szájon kívül tanulmányozták. Az Ohiói Állami Egyetemen lefolytatott, valós életet szimuláló, eddigi legkomolyabb tanulmány, nem talált kapcsolatot a sportitalok fogyasztása és a fogerózió között".

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.