Duzzadt fogíny - Mi okozhatja? Mi a teendő?

szerző: Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent: 2023.01.24.

Az ínyduzzanat gyakran tapasztalt jelenség, amely az esetek többségében az íny egyik fogat körülvevő területére korlátozódik. A háttérben számos ok meghúzódhat: helytelen fogmosás következtében megrekedő ételdarabka, ami aztán idővel gyulladáshoz és fogszuvasodáshoz vezet, illetve szabálytalan fogselyemhasználat.

Vannak azonban esetek, amikor az ínyduzzanat valami súlyosabb dologra (például fertőzésre) utal, amely kezelés nélkül súlyosabb következményekkel járhat.

A következőkben felvázoljuk az ínyduzzanat leggyakoribb lehetséges okait, valamint bemutatjuk azok kezelési lehetőségeit – külön azokat a helyzeteket, amikor elkerülhetetlen a fogorvos felkeresése.

Az ínyduzzanat lehetséges okai

1. Nem megfelelő szájhigiénia

Az ételdarabkák fogmosással, illetve fogselyem használatával legtöbbször eltávolíthatók. Amennyiben a fog és az íny közötti résbe ételmaradék szorul, az lepedéklerakódást és íny körüli duzzanatot eredményezhet. A következő lépcső a fog szuvasodása, majd a fogíny gyulladása. A helytelen szájhigiénia egyéb tüneteket is okozhat: vörös, érzékeny ínyt, rossz leheletet, kilazult vagy kitört fogat, illetve vérzést fogmosás vagy fogselyemhasználat közben.

2. Periodontális betegség

A magyar lakosság több mint felének van valamilyen fogágy-, illetve fog körüli, úgynevezett periodontális betegsége. Ezek leggyakrabban az fogakat körülvevő és tápláló íny fertőzése és gyulladása miatt alakulnak ki. A lepedék (plakk) felhalmozódásával fertőzések jöhetnek létre. A megkeményedett lepedék a későbbiekben fogkővé válik, amelynek eltávolítása szakember feladata.

A periodontális betegségnek két szakaszát különböztetjük meg. Az első az ínygyulladás, amely az íny duzzanatával járó folyamat, és bár visszafordítható, érdemes azonban tudni, hogy könnyen vezethet súlyosabb kórképekhez.

A második szakaszban a gyulladás ráterjedhet a gyökérhártya területére is, ekkor már fogágy (vagy gyökérhártya) gyulladásról beszélünk. A fogíny ilyenkor meglazul vagy visszahúzódik, így a fertőzés által elérhetővé válik a fogat tartó csont, míg a fog mozogni kezd vagy akár ki is eshet. A következő tünetek tapasztalhatók fogággyulladásban:

 • laza, mozgó fogak
 • a fogak hosszabbnak tűnnek a visszahúzódott íny miatt
 • a fogak egymástól távolabb állónak tűnnek
 • az íny és a fog között genny látható
 • harapás közben azt érezzük, hogy másképp illeszkednek a fogak
 • részleges műfogsor esetén megváltozik annak illeszkedése

3. A fog gennyes gyulladása

A fogtályog nem más, mint bakteriális fertőzés következtében felgyülemlő genny a fogban, az ínyben vagy a fogat tartó csontban. A fogbélbe bejutott baktériumok a fog gyökerén keresztül eljuthatnak az állkapocs csontállományába, amely kezelés nélkül átterjedhet a fej és a nyak egyéb területeire is, súlyos fertőzést okozva ezzel.

A fogtályogoknak két típusa ismert: a gyökércsúcsi és az ínytályog. Az előbbi általában szuvasodás vagy fogtörés következtében alakul ki és a fog gyökerét érinti. Az ínytályog, mint ahogyan a neve is mutatja, a fogíny területére terjed ki. Mindkét tályogtípus ínyduzzanatot és -vörösséget okoz az érintett fog körül. Lássuk, milyen egyéb tüneteik lehetnek:

 • heves, lüktető fájdalom a fogban vagy az ínyben
 • a fül, az állkapocs vagy a nyak irányába sugárzó fájdalom
 • vízszintes helyzetben fokozódó fájdalom
 • arcduzzanat, illetve -vörösség
 • érzékeny, elszíneződött vagy kilazult fog
 • hidegre, melegre érzékeny fog
 • rossz lehelet
 • kellemetlen szájíz

Súlyosabb formáját torokfájás, nyelési nehézség, levertség, láz, illetve szájzár is kísérheti.

Otthoni kezelési módszerek

1. Gyulladáscsökkentő szájvizek

A már kialakult lepedéket, illetve fogkövet bár nem tudják eltávolítani, segíthetnek megakadályozni a baktériumok megtelepedését. Gyógyszertárakban, drogériákban elérhetőek többféle változatban. A fogorvosok általában klórhexidin tartalmú szájöblítőket használnak és javasolnak, amelyek bizonyítottan a leghatásosabbak a szájüreg fertőzéses állapotaiban.

2. Sós vizes öblögetés

Szintén számos tanulmány igazolja a sós víz gyógyító hatását szájsebészeti műtétek után. Mindamellett, hogy csökkenti a gyulladást, a gyógyszeres szájvizekhez hasonlóan eredményes sebgyógyító hatással rendelkezik. Elkészítéséhez egy pohár előzetesen felforralt, majd lehűtött vízben egy teáskanál sót kell oldódásig elkavarni, majd az elkészült oldattal naponta 3–4 alkalommal öblögetni.

3. Teafaolaj

A széles körben használt teafaolaj hatékonyan veszi fel a harcot az ínygyulladással szemben fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatóanyagai miatt. Egy 2020-ban végzett tudományos kísérletben a teafaolajos szájöblögetés hatásait elemezték. Az eredmények jelentős javulást mutattak ínyproblémák esetében: a gyulladás mellett a lepedék mennyisége is jelentősen csökkent.

4. Kurkuma

A konyhában és az ájurvédikus orvoslásban jól ismert sárga fűszerről bebizonyosodott, hogy gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő tulajdonságokkal is bír. Mindezekért a kurkumin nevű hatóanyag felelős, amely az előbbiek mellett a fájdalmat is csillapítja. Gél formában többféle szájüregi probléma kezelésére alkalmazzák.

Bővebben A kurkuma bizonyítottan előnyös hatásai

5. Ibuprofen

A nonszteroidok fájdalomcsillapítók, mint az ibuprofen, hatásos segítséget jelentenek szájüregi beavatkozások után.

Néhány kezelési módszer, amelyet fogorvosi rendelőben végeznek

1. Fogkő-eltávolítás polírozással

Ez a szájhigiénés kezelés a fogak felszínén és a fogínyben lerakódott, megkeményedett fogkő eltávolításával nemcsak későbbi fogbetegségek megelőzésére szolgál, hanem esztétikai célja is van: a fogak szebbek, csillogóbbak lesznek. A beavatkozás speciális, ultrahangvezérelt eszközzel történik és teljesen fájdalommentes. Elvégzését a fogorvosok rendszeresen ajánlják, hiszen a fogkő lerakódása természetes folyamat.

Tovább Mitől alakulhat ki fogkő és hogyan távolítható el?

2. Tályog megnyitása

A fogorvos metszést ejt a tályogon, hogy lecsapolhassa a felgyülemlett gennyet, majd sóoldattal átöblíti a területet. Egyéb beavatkozásokra is szükség lehet.

3. Gyökérkezelés

Ha a fogszuvasodás elérte a fog belsejét, az ott levő erek, idegek gyulladása következtében kínzó, nehezen csillapítható fájdalom tapasztalható. A beavatkozást a gyökércsatorna feltárásával kezdik, utána a fertőzött szövetek eltávolítása, majd a csatorna alapos tisztítása következik. Végül gyógyszeres gyökértömés, a későbbiekben pedig végleges tömőanyagos lezárás történik, ami megakadályozza a fog jövőbeni fertőződését.

Bővebben Mikor van szükség gyökérkezelésre?

4. Foghúzás

Alkalmanként a fertőzött fog teljes eltávolítása válhat szükségessé, melyet helyi érzéstelenítésben végeznek. Foghúzás után a gyógyulás általában komplikációmentes.

Tovább Foghúzás után - A fogorvos tanácsai

5. Antibiotikum

A fogtályog gyógyulásához – a gyökérkezelés vagy a foghúzás kiegészítéseként – antibiotikum adása is szükségessé válhat. Ritkán, extrém súlyos esetben mindez kórházi körülmények között, intravénás formában történik.

Fontos a megelőzés és a problémák időben történő felismerése

Évente legalább egyszer érdemes felkeresni fogorvosunkat egy ellenőrzésre, panaszmentesen is. A szakemberek már a tünetek jelentkezése előtt képesek észrevenni egy-egy kezdődő fogászati probléma korai jeleit. A hangsúly a megelőzés itt is: legalább napi kétszeri fogmosással, fogselyem használatával, a dohányzásnak és a cukros ételeknek a mellőzésével sokat tehetünk fogaink egészségéért. Több napja tartó, illetve komolyabb tünet esetén pedig mielőbb keressünk fel egy fogorvosi rendelőt.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító

Felhasznált irodalom:

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Itt a tavaszi allergiaszezon Itt a tavaszi allergiaszezon

Fékezzük meg a tüneteket! Mivel enyhíthetjük a panaszokat?

Hüvelyi mikrobiom Hüvelyi mikrobiom

Milyen hatással lehet az antibiotikum a hüvely állapotára? Mi az a mikrobiom?

Fogínysorvadás: okok, tünetek, kezelés és megelőzés

A fogínysorvadás, mely a fogágybetegség melegágya, immár népbetegségnek számít, a lakosság 70-80 százalékát érinti. Következtében a fogat...

Fogas kérdések - Fogágy- és fog körüli betegségek

A fogakat támasztó és rögzítő szövetek betegségei megfelelő kezelés nélkül a fogak meglazulását, elvesztését okozhatják. Sajnos...

Fogínygyulladás - Mi okozza és hogyan kezelhető?

Gingivitisznek nevezzük a fogíny akut vagy krónikus gyulladását. Az elnevezés tehát betegségek spektrumára utal, amelyek a fogínyt érintő...

Fogínygyulladás: okok és kezelés

A leggyakoribb fogászati panaszok közé sorolható a fogíny gyulladása (gingivitis), amelyet élete során szinte mindenki megtapasztal. A kellemetlen...

Foghúzás után - A legfontosabb szabályok időrendben

Foghúzás után az ember alig várja, hogy kívül legyen az ajtón. Fontos azonban, hogy teendőink még nem értek véget, mert még megfelelő gyógyulás...

A főbb periodontális betegségek

A fogágy betegségei és a fog körüli (periodontális) betegségek közé egy egész csoport kórkép tartozik, amelyek hátterében egyéb megbetegedések...

Az állcsonti ciszta tünetei és kezelése

A ciszta egy folyadékkal telt tokkal körülvett testüreg, hólyag vagy tömlő. Ciszták bárhol kialakulhatnak, így az állcsonton is, ezeket a cisztákat...

Fogápolás és cukorbetegség

A cukorbetegség az egész szervezetet, így a szájat is érinti. A helyes fogápolás, orális higiénia így különösen fontos a cukorbetegek számára...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.