• Klórhexidin - a kémiai plakk-kontroll jelentősége

    Szerző: WEBBeteg

    A klórhexidin a ma ismert leghatásosabb szájüregi fertőtlenítő szer.

    A fogszuvasodás komplex folyamat eredménye. A szénhidrátokból, fehérjékből és hámsejtekből álló plakkokban elszaporodó baktériumok savakat termelnek, amelyek károsítják a fogzománcot. Az íny begyullad (gingivitis), sorvad, vérzékeny lesz (parodontosis), súlyosabb esetben a fogágy is begyullad (parodontitis), ill. a fogak meglazulnak. Fokozottan hajlamosak rá a legyengült immunrendszerűek (diabetes, haematológiai betegség, erős stressz), várandósok, dohányosok, fogszabályozót viselők, és azok, akik „elbliccelik” a szájápolást. Pedig a plakkok még alapos fogmosással sem távolíthatók el tökéletesen, ezért hasznos kémiai plakk-kontrollal kiegészíteni.

    A klórhexidin a ma ismert leghatásosabb szájüregi fertőtlenítő szer. Antimicrobás hatású a Gram-pozitív és -negatív, aerob és anaerob baktériumokkal szemben egyaránt. Gátolja a plakk-képződést, az ínyvérzést és a gyulladást, a száj-nyálkahártyán és a fogakon megtapadva hatása 8-12 órán át érvényesül. A korszerű klórhexidines készítmények nem okoznak barnás elszíneződést, ízérzékzavart, és alkoholmentes összetételüknek köszönhetően nem irritálják a nyálkahártyát.

    Hirdetés

    A különböző koncentrációjú öblögetők indikációja más és más. A hígabbak 6 hónapig is használhatók megelőző céllal, a töményebbek 1-2 hónapig kisebb szájsebészeti beavatkozásoknál. A legtöményebbek 1-2 hetes intenzív kezelésre valók, nagyobb beavatkozások előtt és után.

    A klórhexidines fogkrém-gél nem tartalmaz SLS-t (Na-lauril-szulfát). Önmagában is alkalmazható a mindennapi szájápolás részeként. (A hagyományos fogkrémekben levő SLS gátolja a klórhexidin elnyújtott hatását.)

    A klórhexidines gél az ínybe masszírozva javítja a szájöblítő hatékonyságát. Használata ínygyulladásban, protézis, fogszabályozó okozta sérüléseknél, vagy komolyabb fogorvosi beavatkozásoknál ajánlott.

    (Forrás: Gyógyszerészek Lapja)

     

    Módosítva: 2014.11.28 17:25, Megjelenés: 2014.11.28 17:25
   • Cikkajánló

    Koronavírus-járvány

    Koronavírus-járvány

    koronavirus.gov.hu

    Aki légúti tüneteket tapasztal, az ne menjen közösségbe!

    Hemokromatózis

    Hemokromatózis

    Dr. Tomonkó Magdolna

    Milyen típusai vannak ennek a betegségnek, és mik lehetnek ezek tünetei?

    Szájüregi gyulladások - Tünetek és kezelés

    A szájüreg és a garat nem egy steril környezet, mindenkinek van egy normál, szájüregi mikrobákból és nem fertőző baktériumokból álló flórája. Ezt az egyensúlyban lévő flórát azonban megbolygathatja pl. egy fertőzés és ezzel gyulladást okozhat a nyálkahártyán.

    Szájhigiénia és termékenység - Hogyan függ össze?

    A legújabb kutatások szerint az orális egészség befolyásolja, hogy egy nő mennyi idő múlva esik teherbe, a férfiaknál pedig a fogínybetegségek és a fogszuvasodás gyenge minőségű spermiumokat eredményez.

    Fogfájás a koronavírus-járvány idején

    A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. március 17-től visszavonásig határozatban tiltja meg a nem sürgős fogászati beavatkozások elvégzését a fogászati szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók számára. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, arról az RNDentist számolt be.

    A fej és a nyak daganatai - okok és tünetek

    A fej-nyak daganatai közül a szájüregi és a gégedaganatok a leggyakoribbak, a szájüregi daganatok az összes fej-nyaki daganat közel felét, a gégedaganat egyharmadát teszi ki.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.