• Klórhexidin - a kémiai plakk-kontroll jelentősége

    Szerző: WEBBeteg

    A klórhexidin a ma ismert leghatásosabb szájüregi fertőtlenítő szer.

    A fogszuvasodás komplex folyamat eredménye. A szénhidrátokból, fehérjékből és hámsejtekből álló plakkokban elszaporodó baktériumok savakat termelnek, amelyek károsítják a fogzománcot. Az íny begyullad (gingivitis), sorvad, vérzékeny lesz (parodontosis), súlyosabb esetben a fogágy is begyullad (parodontitis), ill. a fogak meglazulnak. Fokozottan hajlamosak rá a legyengült immunrendszerűek (diabetes, haematológiai betegség, erős stressz), várandósok, dohányosok, fogszabályozót viselők, és azok, akik „elbliccelik” a szájápolást. Pedig a plakkok még alapos fogmosással sem távolíthatók el tökéletesen, ezért hasznos kémiai plakk-kontrollal kiegészíteni.

    A klórhexidin a ma ismert leghatásosabb szájüregi fertőtlenítő szer. Antimicrobás hatású a Gram-pozitív és -negatív, aerob és anaerob baktériumokkal szemben egyaránt. Gátolja a plakk-képződést, az ínyvérzést és a gyulladást, a száj-nyálkahártyán és a fogakon megtapadva hatása 8-12 órán át érvényesül. A korszerű klórhexidines készítmények nem okoznak barnás elszíneződést, ízérzékzavart, és alkoholmentes összetételüknek köszönhetően nem irritálják a nyálkahártyát.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A különböző koncentrációjú öblögetők indikációja más és más. A hígabbak 6 hónapig is használhatók megelőző céllal, a töményebbek 1-2 hónapig kisebb szájsebészeti beavatkozásoknál. A legtöményebbek 1-2 hetes intenzív kezelésre valók, nagyobb beavatkozások előtt és után.

    A klórhexidines fogkrém-gél nem tartalmaz SLS-t (Na-lauril-szulfát). Önmagában is alkalmazható a mindennapi szájápolás részeként. (A hagyományos fogkrémekben levő SLS gátolja a klórhexidin elnyújtott hatását.)

    A klórhexidines gél az ínybe masszírozva javítja a szájöblítő hatékonyságát. Használata ínygyulladásban, protézis, fogszabályozó okozta sérüléseknél, vagy komolyabb fogorvosi beavatkozásoknál ajánlott.

    (Forrás: Gyógyszerészek Lapja)

     

    Legutóbb frissült: 2014.11.28 17:25
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Fogínysorvadás: okok, tünetek, kezelés és megelőzés

    A fogínysorvadás, mely a fogágybetegség melegágya, immár népbetegségnek számít, a lakosság 70-80 százalékát érinti. Következtében a fogat tartó csontos fogágy is sérül és végső esetben akár teljesen fel is szívódhat. Ekkor meglazulnak, majd kihullanak a fogak.

    Mi okozhat belső elszíneződést a fogakon?

    Sokakat érintő és zavaró probléma a fogak elszíneződése. Ez lehet külső, ami a zománcon jelenik meg, vagy belső, ami a fogak zománc alatti részét, a dentint is besötétíti.

    Mi történjen a bölcsességfogakkal, ha fájdalmat okoznak?

    A közhiedelem szerint, akinek a bölcsességfoga megjelenik, az a személy hatalmas tudás birtokában van. Ennek persze semmi köze a valósághoz, ráadásul a magyar emberek több mint tizenöt százalékának ki sem nőnek ezek a fogai, vagy eleve ki sem alakulnak, vagyis hiányoznak. Az is gyakorta előfordul, hogy kifejlődnek ugyan, de nem megfelelően bújnak elő, és hézag marad a két fog között. Más esetben rossz irányba nőnek, és nyomják, összetolják a többi fogat.

    A fej és a nyak daganatai - okok és tünetek

    A fej-nyak daganatai közül a szájüregi és a gégedaganatok a leggyakoribbak, a szájüregi daganatok az összes fej-nyaki daganat közel felét, a gégedaganat egyharmadát teszi ki.

    A tejfogaknál is gyakran előfordul fogkopás

    Nemcsak a cukros ételek és italok fogyasztása lehet ártalmas a fogakra, hanem a gyümölcsök savas kémhatása is gyengítheti a fogzománcot és okozhat fogszuvasodást, már a tejfogaknál, gyermekkorban is - mondta Tóth Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem Konzerváló Fogászati Klinikájának igazgatója az M1 aktuális csatornán szombaton.

    Szájüregi gyulladások - Tünetek és kezelés

    A szájüreg és a garat nem egy steril környezet, mindenkinek van egy normál, szájüregi mikrobákból és nem fertőző baktériumokból álló flórája. Ezt az egyensúlyban lévő flórát azonban megbolygathatja pl. egy fertőzés és ezzel gyulladást okozhat a nyálkahártyán.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.