Klórhexidin - a kémiai plakk-kontroll jelentősége

Szerző: WEBBeteg

A klórhexidin a ma ismert leghatásosabb szájüregi fertőtlenítő szer.

A fogszuvasodás komplex folyamat eredménye. A szénhidrátokból, fehérjékből és hámsejtekből álló plakkokban elszaporodó baktériumok savakat termelnek, amelyek károsítják a fogzománcot. Az íny begyullad (gingivitis), sorvad, vérzékeny lesz (parodontosis), súlyosabb esetben a fogágy is begyullad (parodontitis), ill. a fogak meglazulnak. Fokozottan hajlamosak rá a legyengült immunrendszerűek (diabetes, haematológiai betegség, erős stressz), várandósok, dohányosok, fogszabályozót viselők, és azok, akik „elbliccelik” a szájápolást. Pedig a plakkok még alapos fogmosással sem távolíthatók el tökéletesen, ezért hasznos kémiai plakk-kontrollal kiegészíteni.

A klórhexidin a ma ismert leghatásosabb szájüregi fertőtlenítő szer. Antimicrobás hatású a Gram-pozitív és -negatív, aerob és anaerob baktériumokkal szemben egyaránt. Gátolja a plakk-képződést, az ínyvérzést és a gyulladást, a száj-nyálkahártyán és a fogakon megtapadva hatása 8-12 órán át érvényesül. A korszerű klórhexidines készítmények nem okoznak barnás elszíneződést, ízérzékzavart, és alkoholmentes összetételüknek köszönhetően nem irritálják a nyálkahártyát.

A különböző koncentrációjú öblögetők indikációja más és más. A hígabbak 6 hónapig is használhatók megelőző céllal, a töményebbek 1-2 hónapig kisebb szájsebészeti beavatkozásoknál. A legtöményebbek 1-2 hetes intenzív kezelésre valók, nagyobb beavatkozások előtt és után.

A klórhexidines fogkrém-gél nem tartalmaz SLS-t (Na-lauril-szulfát). Önmagában is alkalmazható a mindennapi szájápolás részeként. (A hagyományos fogkrémekben levő SLS gátolja a klórhexidin elnyújtott hatását.)

A klórhexidines gél az ínybe masszírozva javítja a szájöblítő hatékonyságát. Használata ínygyulladásban, protézis, fogszabályozó okozta sérüléseknél, vagy komolyabb fogorvosi beavatkozásoknál ajánlott.

(Forrás: Gyógyszerészek Lapja)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

Fogfájás terhesség alatt

A terhesség időszakában gyakran tapasztalnak a kismamák fogfájást, sajnos várandósan sem kerülhető el a kellemetlen fájdalom.

A fej-nyaki daganat - okok és tünetek

A fej-nyak daganatai közül a szájüregi és a gégedaganatok a leggyakoribbak, a szájüregi daganatok az összes fej-nyaki daganat közel felét, a...

Gyerekkori fogszuvasodás - már egy...

A cukros édességek, a fagylaltok, az éjszakai édes tea, a kakaó – mind hozzájárulnak a gyermekek korai fogszuvasodásának kialakulásához, amely kis...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.