• Fogínygyulladás a terhesség alatt

    Szerző: Medipress

    Számos korábbi tanulmány megállapította, hogy a terhes nők hajlamosabbak a periodontitiszre, vagyis a krónikus fogínygyulladásra.

    A kutatási eredmények szerint a mozgó, kilazult fog, és/vagy, a duzzadt íny a periodontitisz előjele lehet.

    Hirdetés

    Parodontózis teszt


    A parodontózis teszt segít Önnek felbecsülni, milyen állapotban van fogínye. Töltse ki parodontózis tesztünket!

    A várandós, vagy nemrégen szült nők esetében, sokkal magasabb a fogínygyulladás kialakulásának kockázata, mivel a terhesség idején megemelkedett progeszteron- és ösztrogénszint, könnyen gyulladásokat okoz, megváltoztatva a fogíny szöveteit, állítja Dr. Alessando Villa, a tanulmány szerzője, a Milánói Egyetem orvosi, sebészeti és fogorvosi részlegének munkatársa.

    Megelőzés: megfelelő szájhigiénia és rendszeres orvosi kontroll

    A kutatás vezetői, a szintén fogínygyulladásokat vizsgáló korábbi tanulmányok elemzése során megállapították, hogy a kutatók soha nem tették fel azt az egyszerű kérdést a terhes nőknek, hogy van-e kilazult foguk, illetve tapasztaltak-e duzzanatot az ínyükben. Dr. Villa véleménye szerint, ezzel az egyszerű és kézenfekvő kérdéssel ki lehet szűrni, ha valaki hajlamosabb a krónikus fogínygyulladásra. Dr. Villa foghigiéniás szokásokat vizsgáló tanulmányából kiderült, hogy a nőknek mindössze körülbelül 50%-a mos fogat naponta többször, illetve 35%-uk csak akkor látogat el egy fogorvoshoz, ha már fáj a foga.

    (Medipress.hu)

    Módosítva: 2020.08.02 13:33, Megjelenés: 2011.06.26 12:07
   • Cikkajánló

    2-es típusú diabétesz

    2-es típusú diabétesz

    F. Zs., fordít

    A 2-es típusú cukorbetegség új rizikófaktorait azonosították. Lássuk, mik is ezek!

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    WEBBeteg

    Ön mit tud a kullancsokról? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását!

    A fogköztisztító fogkefe valóban hasznos?

    A fogköztisztító kefe feje kicsi, a nyéllel többnyire 90 fokos szöget zár be, többféle változatban kapható. De valóban szükség van rá a mindennapi fogápoláshoz vagy csak bizonyos esetekben ajánlott alkalmazni?

    Szájhigiénia és termékenység - Hogyan függ össze?

    A legújabb kutatások szerint az orális egészség befolyásolja, hogy egy nő mennyi idő múlva esik teherbe, a férfiaknál pedig a fogínybetegségek és a fogszuvasodás gyenge minőségű spermiumokat eredményez.

    Fogínygyulladás - Mi okozza és hogyan kezelhető?

    Gingivitisznek nevezzük a fogíny akut vagy krónikus gyulladását. Az elnevezés tehát betegségek spektrumára utal, amelyek a fogínyt érintő különböző gyulladásos folyamatokkal járnak együtt.

    Fogfájás a koronavírus-járvány idején

    A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. március 17-től visszavonásig határozatban tiltja meg a nem sürgős fogászati beavatkozások elvégzését a fogászati szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók számára. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, arról az RNDentist számolt be.

    Hogyan veszélyeztetik a szívet a szájüregi baktériumok?

    A szájüregben számtalan baktérium hemzseg. Ezek némelyike folyamatosan zsírmolekulákat választ ki, amelyek az ereket és a szívet is veszélyeztethetik.

    A baba fogainak gondozása

    A babafogak fontosak, mert lehetővé teszik a csecsemő számára a megfelelő étrend fogyasztását, hozzájárulnak az arcformához és megjelenéshez, valamint a megfelelő állkapocs-növekedéshez, segítik a helyes beszéd kialakulását, és helyet biztosítanak a majdani felnőtt fogaknak.

    Vigyázzunk fogainkra az ünnepek alatt is!

    Az ünnepek idején többet megengedünk magunknak, mint a hétköznapokon, bejgli, mézeskalács, szaloncukor és hasonló finomságok vesznek körül, és nem fogjuk vissza magunkat. Épp ezért ilyenkor még fontosabb, hogy odafigyeljünk a megfelelő szájhigiéniára.

    A kellemetlen lehelet okai és megszüntetése

    A szájszag oka legtöbbször magában a szájban keresendő, ezért az első lépés, amit a probléma megoldása érdekében tehet, hogy felkeres egy fogorvost, aki megpróbálja felderíteni az okokat, és ha esetleg komolyabb betegség áll a háttérben, további vizsgálatokat javasol.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.