• Fogínygyulladás a terhesség alatt

    Szerző: Medipress

    Számos korábbi tanulmány megállapította, hogy a terhes nők hajlamosabbak a periodontitiszre, vagyis a krónikus fogínygyulladásra.

    A legújabb kutatási eredmények szerint a mozgó, kilazult fog, és/vagy, a duzzadt íny a periodontitisz előjele lehet.

    Hirdetés

    Parodontózis teszt


    A parodontózis teszt segít Önnek felbecsülni, milyen állapotban van fogínye. Töltse ki parodontózis tesztünket!

    A várandós, vagy nemrégen szült nők esetében, sokkal magasabb a fogínygyulladás kialakulásának kockázata, mivel a terhesség idején megemelkedett progeszteron- és ösztrogénszint, könnyen gyulladásokat okoz, megváltoztatva a fogíny szöveteit, állítja Dr. Alessando Villa, a tanulmány szerzője, a Milánói Egyetem orvosi, sebészeti és fogorvosi részlegének munkatársa.

    Megelőzés: megfelelő szájhigiénia és rendszeres orvosi kontroll

    A kutatás vezetői, a szintén fogínygyulladásokat vizsgáló korábbi tanulmányok elemzése során megállapították, hogy a kutatók soha nem tették fel azt az egyszerű kérdést a terhes nőknek, hogy van-e kilazult foguk, illetve tapasztaltak-e duzzanatot az ínyükben. Dr. Villa véleménye szerint, ezzel az egyszerű és kézenfekvő kérdéssel ki lehet szűrni, ha valaki hajlamosabb a krónikus fogínygyulladásra. Dr. Villa foghigiéniás szokásokat vizsgáló tanulmányából kiderült, hogy a nőknek mindössze körülbelül 50%-a mos fogat naponta többször, illetve 35%-uk csak akkor látogat el egy fogorvoshoz, ha már fáj a foga.

    A kutatás részleteit az Archives of Gynecology and Obstetrics című folyóirat május 3-i számában publikálták.

    (Medipress.hu)

    Módosítva: 2011.06.26 12:07, Megjelenés: 2011.06.26 12:07
   • Cikkajánló

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Néhány egyszerű szabályt betartva csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket. (x)

    Autoimmun betegség

    Autoimmun betegség

    Dr. Brugós László

    Milyen tünetekkel járnak az autoimmun betegségek? Mire figyeljünk?

    Fogínygyulladás - Mi okozza és hogyan kezelhető?

    Gingivitisznek nevezzük a fogíny akut vagy krónikus gyulladását. Az elnevezés tehát betegségek spektrumára utal, amelyek a fogínyt érintő különböző gyulladásos folyamatokkal járnak együtt.

    Fogfájás a koronavírus-járvány idején

    A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. március 17-től visszavonásig határozatban tiltja meg a nem sürgős fogászati beavatkozások elvégzését a fogászati szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók számára. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, arról az RNDentist számolt be.

    Hogyan veszélyeztetik a szívet a szájüregi baktériumok?

    A szájüregben számtalan baktérium hemzseg. Ezek némelyike folyamatosan zsírmolekulákat választ ki, amelyek az ereket és a szívet is veszélyeztethetik.

    A fertőzéses eredetű szájnyálkahártya-gyulladás (stomatitis)

    Az aftás szájnyálkahártya-gyulladás az esetek egy jelentős részében vírusok által okozott, fertőzéses eredetű betegség, mely a szájnyálkahártya fekélyesedésével, fájdalmas afták kialakulásával jár, amelyek akadályozhatják a beteg folyadék- és táplálékfelvételét, így a betegség különösen gyermekek esetében könnyen kiszáradáshoz vezethet.

    A baba fogainak gondozása

    A babafogak fontosak, mert lehetővé teszik a csecsemő számára a megfelelő étrend fogyasztását, hozzájárulnak az arcformához és megjelenéshez, valamint a megfelelő állkapocs-növekedéshez, segítik a helyes beszéd kialakulását, és helyet biztosítanak a majdani felnőtt fogaknak.

    Vigyázzunk fogainkra az ünnepek alatt is!

    Az ünnepek idején többet megengedünk magunknak, mint a hétköznapokon, bejgli, mézeskalács, szaloncukor és hasonló finomságok vesznek körül, és nem fogjuk vissza magunkat. Épp ezért ilyenkor még fontosabb, hogy odafigyeljünk a megfelelő szájhigiéniára.

    A kellemetlen lehelet okai és megszüntetése

    A szájszag oka legtöbbször magában a szájban keresendő, ezért az első lépés, amit a probléma megoldása érdekében tehet, hogy felkeres egy fogorvost, aki megpróbálja felderíteni az okokat, és ha esetleg komolyabb betegség áll a háttérben, további vizsgálatokat javasol.

    A fogselyem helyes használata

    A fogselyem helyes használata a szájhigiénia fontos része, mivel ez a kis eszköz kiválóan alkalmas a fogközök tisztítására, emellett eltávolítja a fogíny széléhez tapadt ételmaradékokat és lepedéket is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA