• Az öt leggyakoribb tévhit a fogamzásgátlásról

    Szerző: WEBBeteg

    A fogamzásgátlással kapcsolatban több tévhit is él a köztudatban, ám a teherbe esés jóval komolyabb dolog annál, semmint hogy találgatások és féligazságok alapján foglalkozzunk a fogamzásgátlás kérdésével. Az öt leggyakoribb tévhit.

     Hormonális fogamzásgátlás


    A hormonális fogamzásgátló eljárások közös tulajdonsága, hogy női nemi hormonokat juttatnak be a női szervezetbe, ezáltal a peteérést megakadályozzák. Befolyásolhatják ezen kívül a petevezetők motilitását, a cervixnyák átjárhatóságát is, valamint a méhnyálkahártya alkalmasságát az embrió befogadására. Hormonális fogamzásgátlás>>

    Az óvszer százszázalékos védelmet jelent. Óvszer használata sem jelent teljes védelmet. Aktus közben vigyázni kell, hogy a kondom ne szakadjon el vagy sérüljön meg. Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy nem az aktus végén kell felhúzni, mivel az előváladék is tartalmazhat életképes spermiumokat, s azokból már egy is elég a teherbe eséshez.

    A fogamzásgátló tabletták túl sok hormont tartalmaznak és sok káros mellékhatásuk van. A mai legújabb fogamzásgátló tabletták alacsony hormontartalmúak, így éveken át szedhetők, akár tizenéves kortól kezdve is. A mellékhatások minimalizálása érdekében – amelyek az egyes fogamzásgátló tabletták esetében eltérőek egymástól – a tabletta szedése csakis rendszeres orvosi ellenőrzés mellett történhet. Az említett alacsony hormontartalom nem csak megbízható fogamzásgátlást biztosít, hanem akár egyéb pozitív hatást is kiválthat.

      A fogamzásgátlásról


    Bizonyos napokon lehetetlen teherbe esni. Tény, hogy vannak olyan napok, amelyeken rendkívül kicsi a teherbe esés valószínűsége. Ugyanakkor ez az esély sohasem egyenlő nullával.

    Ugyanakkor nem mehetünk el amellett sem, hogy még az óramű pontosságú menstruációs ciklussal rendelkező nők esetében is tapasztalhatók eltérések, amelyet sok tényező (erős öröm vagy bánat, stressz, betegség, szexuális izgalom) befolyásolhat, s ilyenkor előbb kerülhet sor tüszőrepedésre.

    Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a spermiumok életképessége is igen széles határok között mozoghat: sok esetben akár nyolc nap után is életben lehetnek, s átélhetik a megtermékenyítésre kevésbé valószínű napokat.

    Hirdetés

     Amit a fogamzásgátlásról tudni kell


    Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer a hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.
    Amit a fogamzásgátlásról tudni kell>>

    „Nem volt orgazmuson, nem is lehetek terhes.” A teherbe esés egyáltalán nem függ attól, hogy a nő eljutott-e az orgazmusig. Ez még a férfiak esetében sem igaz: spermiumok akkor is megtermékenyíthetik a petesejtet, ha a férfi nem jutott el az ejakulációig. Az előváladék is tartalmazhat életképes spermasejteket.

    ”Amíg szoptatok, nem eshetek teherbe.” Még akkor sem százszázalékos pontosságú a női szervezet természetes fogamzásgátlása, ha a kismama rendszeresen szoptatja gyermekét. Igaz, hogy a szoptatás hetei-hónapjai alatt általában nem tér vissza a menstruáció, ám azt sem lehet pontosan meghatározni, mikor jelentkezik újra. Ha pedig jelentkezik, azt mindenképpen peteérés előzi meg, és ezzel adott is a teherbe esés esélye.

    (WEBBeteg - lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2011.10.25 02:51, Megjelenés: 2011.10.25 02:51
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Csecsemőgondozás

    Csecsemőgondozás

    B. M., szakfordító

    Mi a legjobb alvási testhelyzet kisbabáknak? Mire figyeljünk?

    Migrén

    Migrén

    Szponzorált tartalom

    A migrén megközelítőleg 1,2-1,4 millió magyart érint. A migrén nem csak neked fáj! (x)

    Mikor váltsunk fogamzásgátló tablettát?

    A fogamzásgátló tabletta nagy biztonságossággal szedhető, kényelmes, korszerű családtervezési eszköz. Számtalan fajtával találkozhatunk, sok-sok gyógyszernevet hallhatunk, ha végigkérdezzük ismerőseinket arról, hogy ki mit szed.

    A fogamzásgátlás és a libidó közötti kapcsolat

    A fogamzásgátló módszerek megjelenésével és egyre szélesebb körben való elterjedésével jelentősen megváltozott a nők szexualitása, hiszen a nem kívánt terhesség megelőzése mindig is fontos részét képezte az emberi gondolkodásnak.

    Kinek nem ajánlott a tablettaszedés?

    Magyarországon a leggyakoribb hormonális fogamzásgátló módszer a kombinált, szájon át szedhető fogamzásgátló tabletta szedése. Ennek köszönhetően gyakori kérdés a megfelelő fogamzásgátlást keresők körében, hogy szedhet-e tablettát az illető vagy sem.

    Fogamzásgátlás: mi a helyzet a férfiakkal?

    A férfi fogamzásgátlás lehetséges módszereiről számos fórumon kaphatunk információt. Azonban még ezek olvasása után is felmerülnek kérdések az alkalmazás, biztonságosság és a várható költségek tekintetében.

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Milyen veszélyei vannak, ha elfelejtjük bevenni a tablettát?

    A fenti kérdés szinte egyike a leggyakrabban hallott kérdéseknek mellyel a nőgyógyász szembesül. Természetesen, mivel mégis csak egy gyógyszerről lévén szó ennek is számos, nem elhanyagolható következménye lehet.

    Hormonális fogamzásgátlás és testsúly - Valóban okozhat súlygyarapodást?

    A súlygyarapodástól való félelem számos hölgyet gátol meg a tablettaszedés elkezdésében. Pedig ez az esetek legnagyobb részében a helytelen életmódnak, táplálkozási szokásoknak és nem a hormonkészítmények szedésének köszönhető.

    Fogamzásgátlás és tudatos családtervezés

    Napjainkban a társadalom sajátos átrendeződésének vagyunk tanúi. Míg a múlt század elején – közepén a nők feladata általában a háztartás vezetése és a gyerekek ellátása volt, addig napjainkban a versenyszféra közép – és felső vezetőinek jelentős része hölgy.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.