Az öt leggyakoribb tévhit a fogamzásgátlásról

WEBBeteg
megjelent:

A fogamzásgátlással kapcsolatban több tévhit is él a köztudatban, ám a teherbe esés jóval komolyabb dolog annál, semmint hogy találgatások és féligazságok alapján foglalkozzunk a fogamzásgátlás kérdésével. Az öt leggyakoribb tévhit.

Az óvszer százszázalékos védelmet jelent. Óvszer használata sem jelent teljes védelmet. Aktus közben vigyázni kell, hogy a kondom ne szakadjon el vagy sérüljön meg. Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy nem az aktus végén kell felhúzni, mivel az előváladék is tartalmazhat életképes spermiumokat, s azokból már egy is elég a teherbe eséshez.

A fogamzásgátló tabletták túl sok hormont tartalmaznak és sok káros mellékhatásuk van. A mai legújabb fogamzásgátló tabletták alacsony hormontartalmúak, így éveken át szedhetők, akár tizenéves kortól kezdve is. A mellékhatások minimalizálása érdekében – amelyek az egyes fogamzásgátló tabletták esetében eltérőek egymástól – a tabletta szedése csakis rendszeres orvosi ellenőrzés mellett történhet. Az említett alacsony hormontartalom nem csak megbízható fogamzásgátlást biztosít, hanem akár egyéb pozitív hatást is kiválthat.

Fogamzásgátlási módszerekről részletesen

Bizonyos napokon lehetetlen teherbe esni. Tény, hogy vannak olyan napok, amelyeken rendkívül kicsi a teherbe esés valószínűsége. Ugyanakkor ez az esély sohasem egyenlő nullával.

Ugyanakkor nem mehetünk el amellett sem, hogy még az óramű pontosságú menstruációs ciklussal rendelkező nők esetében is tapasztalhatók eltérések, amelyet sok tényező (erős öröm vagy bánat, stressz, betegség, szexuális izgalom) befolyásolhat, s ilyenkor előbb kerülhet sor tüszőrepedésre.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a spermiumok életképessége is igen széles határok között mozoghat: sok esetben akár nyolc nap után is életben lehetnek, s átélhetik a megtermékenyítésre kevésbé valószínű napokat.

„Nem volt orgazmuson, nem is lehetek terhes.” A teherbe esés egyáltalán nem függ attól, hogy a nő eljutott-e az orgazmusig. Ez még a férfiak esetében sem igaz: spermiumok akkor is megtermékenyíthetik a petesejtet, ha a férfi nem jutott el az ejakulációig. Az előváladék is tartalmazhat életképes spermasejteket.

”Amíg szoptatok, nem eshetek teherbe.” Még akkor sem százszázalékos pontosságú a női szervezet természetes fogamzásgátlása, ha a kismama rendszeresen szoptatja gyermekét. Igaz, hogy a szoptatás hetei-hónapjai alatt általában nem tér vissza a menstruáció, ám azt sem lehet pontosan meghatározni, mikor jelentkezik újra. Ha pedig jelentkezik, azt mindenképpen peteérés előzi meg, és ezzel adott is a teherbe esés esélye.

(WEBBeteg - lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.