• Terhességgel kapcsolatos tévhitek

    WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Portálunk összegyűjtötte az Orvos válaszol rovatban felmerülő leggyakoribb teherbeeséssel és fogamzásgátlással kapcsolatos látogatói hiedelmeket.

    A szüzesség elvesztése során nem lehet teherbe esni

    Nem így van. Ha épp a szüzesség elvesztése környékén van peteérés, van esély a terhességre. Attól, hogy ez az első alkalom, ugyanúgy spermiumok jutnak a hüvelybe, mint más alkalmakkor. Tehát az első alkalom során is nagyon fontos odafigyelni a védekezésre.

    Hirdetés

    A fogamzásgátló tabletta a fertőzésektől is megvéd

    Így működik a terhességi teszt
    A terhességi teszt a terhességi hormont (hCG) mutatja ki, amely csak terhesség esetén termelődik. Így ha a teszt pozitív, akkor tévedés nem fordulhat elő. Negatív eredmény akkor fordulhat elő, ha nem vagy terhes, vagy ha létrejött a terhesség, de még nem termel elegendő terhességi hormont ahhoz, hogy a teszt kimutassa, vagyis túl korán végezted el.

    Mennyire megbízható a terhességi teszt

    Nem igaz ez az állítás sem. A fertőzések ellen a fogamzásgátló nem nyújt védelmet, erre az óvszer alkalmas, de sajnos ez sem véd minden nemi úton terjedő fertőzés ellen, hiszen előfordulhatnak az óvszerrel nem fedett területeken is fertőző bőrelváltozások, például herpeszvírus okozta hólyagok vagy humán papillomavírus okozta szemölcsök, molloscum contagiosum okozta növedékek, stb.

    A menstruáció alatt nem lehet teherbe esni

    Általában igaz, de nem minden esetben. Előfordulhat egy-egy korai vagy késői peteérés, hiszen a hormonális ciklus nem mindig működik óramű pontossággal. A menstruáció alatt folytatott nemi életnek a fertőzések szempontjából is van veszélye, ilyenkor a méhszáj kicsit nyitva van.

    A megszakításos közösülés is biztonságos, ha a férfi „vigyáz”

    Mivel a sperma kilövellése előtt megjelenő előváladék is tartalmazhat életképes, működő spermiumokat, nem tud annyira „vigyázni” a férfi, hogy ez az előváladék ne jusson a hüvelybe.

    Orális szexszel nem lehet fertőzést kapni

    Az orális szex során ugyanúgy átvihetőek a fertőzések, mint hüvelyi érintkezés útján. Akár a szájüregben is megjelenhetnek a szifilisz vagy a humán papilloma vírus okozta bőrelváltozások és még számos egyéb fertőzés jelei.

    Ha kicsivel több, mint 12 óra telt el a kimaradt tabletta pótlásáig, nem okozhat problémát

     A terhesség jelei
    A terhességi tünetek tehát körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek.

    A terhesség jelei

    Nem így van. Nem véletlenül szerepel a betegtájékoztatóban, hogy ha a fogamzásgátló tablettát nem veszi be valaki a megszokott időpontban, és 12 óra is eltelik, akkor kiegészítő védekezés szükséges. Ha ezt a 12 órát valaki túllépi akár csak 1 órával is, már nem biztosított a nem kívánt terhesség elleni védelem.

    Dr. Csuth Ágnes, családorvos


    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Legutóbb frissült: 2017.08.24 21:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Változókori fogamzásgátlás

    A női petefészek aktivitása a 40-es évek vége felé fokozatosan csökkenni kezd. Milyen fogamzásgátlási módszerek javallottak klimax idején?

    Fogamzásgátlás: mi a helyzet a férfiakkal?

    A férfi fogamzásgátlás lehetséges módszereiről számos fórumon kaphatunk információt. Azonban még ezek olvasása után is felmerülnek kérdések az alkalmazás, biztonságosság és a várható költségek tekintetében.

    Egészséges pajzsmirigy - Mit tehetünk érte?

    Hazánkban a pajzsmirigyproblémák - elsősorban nők körében - népbetegségnek számítanak. Kevesek előtt ismert, hogy a betegség kialakulása helyes életmód és rendszeres vizsgálatok segítségével megelőzhető.

    Fogamzásgátlás szülés után

    A szülést követően (akár természetes úton történik, akár császármetszéssel) az anya szervezetében olyan hormonális változások következnek be, amelyek elindítják az anyatej termelődésének folyamatát. A változást az okozza, hogy a szülés során az újszülöttön kívül a méhlepény is távozik az anya szervezetéből, amely a magzat táplálásán túlmenően fontos hormontermelő szerv is egyben.

    Praktikus tanácsok kontaktlencsét viselőknek

    Tisztában van vele, hogy milyen típusú kontaktlencsét visel? Ismeri a tisztítás szabályait? Hogyan hat a terhesség a lencseviselésre? Kérdések és válaszok.

    Veszélyeztetett terhesség: minden, amit tudni érdemes

    Fontos, hogy a veszélyeztetett terhesség nem azt jelenti, hogy bármiféle rendellenesség alakult ki a magzatnál. Ez a fogalom azokat a nagyobb kockázatú terhességeket foglalja magába, amelyek esetén valamilyen tényező miatt nagyobb az esély bizonyos problémák, szövődmények kialakulására szülés előtt, alatt vagy után. A várandósság ilyen esetekben nagyobb gondosságot igényel, mint egy tipikus terhesség.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.