Hirdetés
   • Életkorok és az ideális fogamzásgátlási módszer

    Szerző: WEBBeteg

    Legyen a nő tinédzser, fiatal felnőtt, túl a harmadik X-en, esetleg a negyediken is, egy dologra biztosan szüksége van a biztonságos szexhez: fogamzásgátlásra. A mai modern gyógyszerek kis hormontartalommal, a lehető legkevesebb mellékhatással gondoskodnak a felhőtlen szexuális életről.

    A fogamzásgátlással nem elég csak akkor foglalkozni, mikor a gyermek már túlesett első szexuális élményén. A szülő feladata (lenne) a felvilágosítás, már csak azért sem érdemes ezt az iskolára hagynia, mert a tinik esetleg oda sem figyelnek, amikor erről hallanak, annyira kényesnek, cikinek érzik a témát. 

    Tiniknek

    Amit a fogamzásgátlásról tudni kell


    Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer a hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.
    Amit a fogamzásgátlásról tudni kell>>

    Akár fiúról, akár lányról beszélünk, tizenévesként mindenképpen nagy segítséget jelenthet neki, ha ilyen kérdésekben is bizalommal fordulhat a szüleihez. Előbbi talán az édesapjához, utóbbi pedig az édesanyjához. Tőlük nem csupán a biológiai kérdésekre kaphatnak választ, de a szexuális érés lelki megpróbáltatásait is könnyebben vehetik egy kis otthoni segítséggel. Ezért aztán nem is lesz különleges esemény, ha az édesanya, ahelyett, hogy elterelné a szót, elviszi a lányát nőgyógyászhoz. A felelősségteljes szexuális viselkedés talán itt kezdődik. Vannak, akik szerint nem szabad, és nem is érdemes egy tizenévesnek fogamzásgátló tablettát felírni. Akik mégis a gyógyszer szedése mellett döntenek, úgy vélik, egy esetleges abortusz sokkal nagyobb egészségügyi kockázatot jelent egy fiatal szervezetnek, mint egy alacsony hormontartalmú fogamzásgátló.

    Hirdetés

     Kimaradt egy tabletta


    Fogamzásgátló tabletta szedése esetén előfordul, hogy különböző okok miatt kimarad egy vagy több tabletta bevétele. Meddig és hány tablettát lehet pótolni? Kimaradt egy szem fogamzásgátló tabletta - Mit tehetek? >>

    Régebben, akár csak 15-20 évvel ezelőtt is gondot jelentett a szervezet számára a magas hormonterhelés. A korszerű gyógyszerek mellett ma már ettől ugyanúgy nem kell tartani, mint az elhízástól, a fokozott szőrnövekedéstől sem. Mi több, ezek a készítmények jótékonyan hatnak a külsőre, nem kell aggódni a pattanások, a csúnya bőr, haj miatt. A modern fogamzásgátló készítmények nem elhanyagolható jó tulajdonsága, hogy szabályozzák a menstruációs ciklust, így 100 %-osan kiszámítható, mikor is következnek azok a bizonyos kényelmetlen napok. A legtöbb páciensnél csökken hatásukra a vérzés mennyisége és ideje, a kísérő görcsöléses fájdalom, ez pedig nem csak a tinédzserek életét könnyíti meg, de a felnőtt nőkét is. 

      Antibiotikum és fogamzásgátló


    Az antibiotikumok alkalmazása csökkenti a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát, rendszertelen vérzés és az esetek körülbelül 5 százalékban nemkívánt terhesség is létrejöhet.
    Antibiotikum és fogamzásgátló>>

    A fiatal nő

    Sok 21. századi nő igénye, hogy az iskola elvégzése után, a 20-as éveiben kiteljesíthesse önmagát, karriert építhessen, dolgozhasson. Mindezt legtöbbször amellett, hogy már tartós párkapcsolatban él, melyben a rendszeres szexuális élet teljesen megszokott. A fogamzásgátló tabletta segítségével nem kell tartania meglepetésektől, közben pedig nem kell aggódnia egészségéért sem, hiszen a ma piacon lévő készítmények ügyelnek a női természet harmóniájára, egészen lágyan avatkoznak csak be a természet rendjébe.

    Anyaként 

     Kell-e szünetet tartani fogamzásgátló szedésében?


    Hallottam arról, hogy háromévente ajánlott 2-3 hónapos szünetet tartani a fogamzásgátló szedésében. Ön mit ajánl? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
    A fogamzásgátló tabletta szedése>>

    A gyermekvállalás – az női lét következő szakasza – ismét más elvárásokat, igényeket hoz egy asszony életébe. Ilyenkor a baba válik a legfontosabbá, az egész világ körülötte forog, a pelenkázás, altatás, szoptatás hármasa a szülők minden idejét leköti, a nő hajlamos megfeledkezni magáról. Bár a szoptatás elvileg megvéd a teherbeeséstől, ez azért nem száz százalék, érdemes ezek alatt a hónapok alatt is fogamzásgátlót szedni. Választható naponta szedendő, csak gesztagént tartalmazó tabletta, de létezik olyan megbízható injekció is, ami három hónapos biztonságot kínál a kismamáknak.

    A korszerű fogamzásgátlók közül minden nő életkora, életvitele, egyéni igényei és elvárásai alapján választhatja ki a neki legmegfelelőbb terméket. Használatukkal biztonságban, kényelemben érezheti magát, miközben kiegyensúlyozott szexuális életet élhet.

    Olvasson bővebben a WEBBetegen a Fogamzásgátló tabletták típusairól>>

    (WEBBeteg - lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült: 2011.10.01 10:51
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Küzdje le az aftát!

    Küzdje le az aftát!

    WEBBeteg

    A fájdalmas gyulladással az emberek többsége találkozik életében. Mit tehet? (x)

    Küzdje le az aftát!

    Küzdje le az aftát!

    WEBBeteg

    A fájdalmas gyulladással az emberek többsége találkozik életében. Mit tehet? (x)

    Mikor váltsunk fogamzásgátló tablettát?

    A fogamzásgátló tabletta nagy biztonságossággal szedhető, kényelmes, korszerű családtervezési eszköz. Számtalan fajtával találkozhatunk, sok-sok gyógyszernevet hallhatunk, ha végigkérdezzük ismerőseinket arról, hogy ki mit szed.

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Milyen veszélyei vannak, ha elfelejtjük bevenni a tablettát?

    A fenti kérdés szinte egyike a leggyakrabban hallott kérdéseknek mellyel a nőgyógyász szembesül. Természetesen, mivel mégis csak egy gyógyszerről lévén szó ennek is számos, nem elhanyagolható következménye lehet.

    A fogamzásgátló tabletta szedésének alapszabályai

    Minden fogamzásgátló tablettát szedő nőnek tisztában kell lennie néhány, a szedéssel kapcsolatos alapszabállyal. Cikkünkből most megismerheti ezeket.

    A leggyakoribb hibák fogamzásgátló tablettát szedőknél

    A fogamzásgátló tabletta a XX. század egyik legjelentősebb gyógyszervívmánya. Sok évtized fejlesztés és finomítás után mára már ultra-alacsony hormontartalmú, mégis hatékony, biztonságos, mellékhatással szinte alig bíró készítmények találhatók a patikák polcain.

    Pattanásos bőr: kezelés fogamzásgátló tablettákkal

    A pattanásos bőr kezelésében igen hatékonyan segítenek a fogamzásgátló tabletták. A pattanások kezelésében azonban egyéb szerek is hatékonyak lehetnek, sok esetben többféle módszer is kombinálható.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.