Életkorok és az ideális fogamzásgátlási módszer

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes megjelent:

Legyen a nő tinédzser, fiatal felnőtt, túl a harmadik X-en, esetleg a negyediken is, egy dologra biztosan szüksége van a biztonságos szexhez: fogamzásgátlásra. A mai modern gyógyszerek kis hormontartalommal, a lehető legkevesebb mellékhatással gondoskodnak a felhőtlen szexuális életről.

A fogamzásgátlással nem elég csak akkor foglalkozni, mikor a gyermek már túlesett első szexuális élményén. A szülő feladata (lenne) a felvilágosítás, már csak azért sem érdemes ezt az iskolára hagynia, mert a tinik esetleg oda sem figyelnek, amikor erről hallanak, annyira kényesnek, cikinek érzik a témát.

Tiniknek

Akár fiúról, akár lányról beszélünk, tizenévesként mindenképpen nagy segítséget jelenthet neki, ha ilyen kérdésekben is bizalommal fordulhat a szüleihez. Előbbi talán az édesapjához, utóbbi pedig az édesanyjához. Tőlük nem csupán a biológiai kérdésekre kaphatnak választ, de a szexuális érés lelki megpróbáltatásait is könnyebben vehetik egy kis otthoni segítséggel.

Ezért aztán nem is lesz különleges esemény, ha az édesanya, ahelyett, hogy elterelné a szót, elviszi a lányát nőgyógyászhoz. A felelősségteljes szexuális viselkedés talán itt kezdődik.

Vannak, akik szerint nem szabad, és nem is érdemes egy tizenévesnek fogamzásgátló tablettát felírni. Akik mégis a gyógyszer szedése mellett döntenek, úgy vélik, egy esetleges abortusz sokkal nagyobb egészségügyi kockázatot jelent egy fiatal szervezetnek, mint egy alacsony hormontartalmú fogamzásgátló.

Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer a hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is. Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Régebben, akár csak 15-20 évvel ezelőtt is gondot jelentett a szervezet számára a magas hormonterhelés. A korszerű gyógyszerek mellett ma már ettől ugyanúgy nem kell tartani, mint az elhízástól, a fokozott szőrnövekedéstől sem. Mi több, ezek a készítmények jótékonyan hatnak a külsőre, nem kell aggódni a pattanások, a csúnya bőr, haj miatt.

A modern fogamzásgátló készítmények nem elhanyagolható jó tulajdonsága, hogy szabályozzák a menstruációs ciklust, így 100 %-osan kiszámítható, mikor is következnek azok a bizonyos kényelmetlen napok. A legtöbb páciensnél csökken hatásukra a vérzés mennyisége és ideje, a kísérő görcsöléses fájdalom, ez pedig nem csak a tinédzserek életét könnyíti meg, de a felnőtt nőkét is.

Antibiotikum és fogamzásgátló

Az antibiotikumok alkalmazása csökkenti a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát, rendszertelen vérzés és az esetek körülbelül 5 százalékban nemkívánt terhesség is létrejöhet. Antibiotikum és fogamzásgátló

A fiatal nő

Sok 21. századi nő igénye, hogy az iskola elvégzése után, a 20-as éveiben kiteljesíthesse önmagát, karriert építhessen, dolgozhasson. Mindezt legtöbbször amellett, hogy már tartós párkapcsolatban él, melyben a rendszeres szexuális élet teljesen megszokott. A fogamzásgátló tabletta segítségével nem kell tartania meglepetésektől, közben pedig nem kell aggódnia egészségéért sem, hiszen a ma piacon lévő készítmények ügyelnek a női természet harmóniájára, egészen lágyan avatkoznak csak be a természet rendjébe.

Kimaradt egy tabletta

Fogamzásgátló tabletta szedése esetén előfordul, hogy különböző okok miatt kimarad egy vagy több tabletta bevétele. Meddig és hány tablettát lehet pótolni? Kimaradt egy szem fogamzásgátló tabletta - Mit tehetek?

Kell-e szünetet tartani fogamzásgátló szedésében?

Hallottam arról, hogy háromévente ajánlott 2-3 hónapos szünetet tartani a fogamzásgátló szedésében. Ön mit ajánl? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből. A fogamzásgátló tabletta szedése

Anyaként

A gyermekvállalás – az női lét következő szakasza – ismét más elvárásokat, igényeket hoz egy asszony életébe. Ilyenkor a baba válik a legfontosabbá, az egész világ körülötte forog, a pelenkázás, altatás, szoptatás hármasa a szülők minden idejét leköti, a nő hajlamos megfeledkezni magáról. Bár a szoptatás elvileg megvéd a teherbeeséstől, ez azért nem száz százalék, érdemes ezek alatt a hónapok alatt is fogamzásgátlót szedni.

Választható naponta szedendő, csak gesztagént tartalmazó tabletta, de létezik olyan megbízható injekció is, ami három hónapos biztonságot kínál a kismamáknak.

A korszerű fogamzásgátlók közül minden nő életkora, életvitele, egyéni igényei és elvárásai alapján választhatja ki a neki legmegfelelőbb terméket. Használatukkal biztonságban, kényelemben érezheti magát, miközben kiegyensúlyozott szexuális életet élhet.

Tovább Bővebben a WEBBetegen a fogamzásgátló tabletták típusairól

(WEBBeteg - lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Sokan azt gondolják, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése hüvelyi fertőzéseket, és ennek révén hüvelyi folyásokat okoz, pedig nincs közvetlen ok-okozati összefüggés közöttük.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.