Tabuk nélkül a sürgősségi fogamzásgátlásról

neesspanikba.hu
megjelent:

A Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság (MCSNTT) a tavaly októberben elindított országos kampány folytatásaként ismételten felhívja a figyelmet az abortusz veszélyeire, a fogamzásgátlás lehetséges módszereire és arra, hogy akkor is van megoldás, ha a védekezésbe hiba csúszott és még nem jött el a gyermekvállalás ideje. Ezt jelképezi a kampánynak a jelmondata is. "Ne ess pánikba".

Magyarországon 2000-ben 59 249 terhesség-megszakítás történt: az ezt követő években csökkent ez a szám, például 2008-ban 44 089 abortuszt végeztek. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a legnagyobb mértékű csökkenés a 25-29 illetve a 30-34 éves korosztályban figyelhető meg. Az elmúlt évtizedben évről évre csökkenés mutatkozott a terhességmegszakítások számát illetően, azonban ennek mértékével a Társaság tagjai nem elégedettek, éppen ezért tovább küzdenek az abortuszok visszaszorításáért.

Mikor alkalmazható sürgősségi fogamzásgátlás?
Nem megfelelő (esetleg teljesen hiányzó) védekezés esetén jöhet szóba a sürgősségi fogamzásgátlás, amelyet a gyakorlatban egy tabletta bevételét jelenti, a szeretkezés utáni 48-72 órán belül. Mikor alkalmazható sürgősségi fogamzásgátlás?

Prof. Dr. Bártfai György, a MCSNTT elnökének véleménye szerint a fiatalabb korosztálynál a nem kívánt terhesség megelőzhető lenne, megfelelő felvilágosítással és szexuális neveléssel. A Társaság országos szintű tudatformáló munkája ellenére a magyar tinik még mindig nagyon keveset tudnak a fogamzásgátlás lehetősségeiről. Ez részben annak is köszönhető, hogy nagyon sok családban a szexualitás kérdése mind a mai napig tabu témának számít. A szülők segítsége nélkül pedig minden felvilágosító tevékenység könnyen kudarcot vallhat. Fontos, hogy beszélgessenek gyermekükkel a szex kérdéseiről, az együttlét veszélyeiről, és közösen fedezzék fel a gyermekeik számára az „új világot”.

Minden tininek egyenlő esélyt kell adni arra, hogy a modern fogamzásgátlási módszereket megismerje, és azok közül nőgyógyásza segítségével választhasson. Nagyon fontos, hogy egyre kevesebben éljenek a terhesség-megszakítás lehetőségével, hiszen ez egy életre kihathat, nem csak fizikai, hanem lelki problémákat is okozva.

Ugyanakkor Bártfai professzor úgy véli, való igaz, hogy tapasztalható némi javulás a tizenévesek körében a fogamzásgátlás tekintetében, azonban bőven akad még tennivaló ezen a területen. Ezt szolgálja többek között a „Ne ess pánikba” elnevezésű kampány, amely elsősorban a sürgősségi fogamzásgátlásra, az abortuszok megelőzésének egyik hatékony módszerére hívja fel a figyelmet, valamint a művi terhességmegszakítás veszélyeire, kockázataira, az első abortusz következményeire.

A szexuális úton terjedő betegségek és tüneteik
A nemi szerveket érintő, szexuális úton terjedő betegségek miatt kevesen fordulnak személyesen orvoshoz. Az emberek többsége szemérmes, nehezen tárulkozik fel, ezért is fontos a leggyakoribb nemi betegségekről „beszélni”. Az STD betegségek szoros érintkezés, szexuális érintkezés útján terjednek, és csak kivételes esetekben fürdőzés, közös törölköző használata során. A nemi betegségek közé 25-30 különböző betegség tartozik, melyeket baktériumok, vírusok, gombák és ún. protozonok okoznak. A szexuális úton terjedő betegségek és tüneteik

Fiatalok - Sokan nem, vagy nem megfelelően védekeznek

A kezdeményezés létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen, hazánkban ugyanis aggasztóan magas azoknak a fiataloknak aránya, akik egyáltalán nem, vagy nem megfelelően védekeznek. A kampány őket hivatott segíteni, hogy ne maradjanak „véletlenül, védetlenül”.

A sürgősségi fogamzásgátlással kapcsolatban Bártfai György professzor hangsúlyozta: Európa számos országában a tablettát a „bajbajutottak” a patikában recept nélkül is megvehetik, míg hazánkban erre nincs lehetőség. Ugyanakkor hozzátette, hogy a sürgősségi tabletták beszerzését Európa sok országában részben, vagy egészben az egészségbiztosító finanszírozza.

Valószínűleg ezzel is magyarázható, hogy amíg Hollandiában 16 millió lakosra évente „mindössze” 33 ezer, addig Magyarországon 10 millió lakosra 44 ezer terhesség-megszakítás jut, ez azt jelenti, hogy 12 percenként esik teherbe úgy egy nő, hogy nem szeretné megtartani terhességét.

Fontos tudni!
  • A sürgősségi tabletták nem védenek a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben. Ha bármilyen nemi betegség fertőzésének a gyanúja merül fel, azonnal forduljunk orvoshoz!
  • Nem lehet havonta indokolt!
  • A sürgősségi tabletta alkalmazása utáni újbóli védekezés nélküli szeretkezésre már nem terjed ki a tabletta védő hatása.

Az abortuszok kockázataival kapcsolatban a professzor megjegyezte, hogy a terhességmegszakítás tartós károsodást, sokszor meddőséget okozhat. Azoknál a nőknél, akiknél több abortuszt is végeznek, sokkal magasabb a spontán vetélések és a koraszülések aránya. A fogamzásgátlással kapcsolatban, mint a professzor mondta, nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő ismeretekre, ugyanis a hormonális fogamzásgátlásról számos tévhit él a köztudatban.

A sürgősségi fogamzásgátlást népszerűsítő kampány tudatosítani kívánja a fiatal lányok körében azt, hogy ha megtörténik a „baj”, ha a védekezésbe netán hiba csúszik, akkor is van megoldás, van esély a nem kívánt terhesség elkerülésére.

A kampány a megfelelő szexuális és erkölcsi nevelésre is buzdít, mert csak így érheti el a célját. A Társaság küldetésének megvalósításához fontosnak tartaná a sürgősségi fogamzásgátlás magyarországi liberalizálását, hogy a segítségre szoruló fiatal lányok minél könnyebben hozzájussanak a tablettához.

Mindenképpen el kell ültetni a köztudatban, hogy nem kell kétségbeesetten, tehetetlenül várakozni egy védekezés nélküli szeretkezés után, hiszen erre is van megoldás, végszükség esetén sem szabad pánikba esni.

A kampány nemcsak a televízióban, hanem a rádióban, az írott és az online médiában is kellő hangsúlyt kap, amelyet a kültéri média egészít ki. Emellett a neesspanikba.hu weblap is a fiatalok rendelkezésére áll a fogamzásgátlás világában történő eligazodáshoz.

(neesspanikba.hu)

Cikkajánló

Magyarországon továbbra is vényköteles maradt az a sürgősségi fogamzásgátló készítmény, amelyet – az Európai Bizottság januári döntése alapján – 2015. március 31-e óta már szabadforgalmú szerként lehet megvásárolni az Európai Unió 28 másik tagországának patikáiban.
Bárányhimlő
Bárányhimlő

Tünetei, kezelése, szövődmények és megelőzése.

Megfázás
Megfázás

Immunerősítő étrendi tippek.

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
WEBBeteg - Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.