• Sürgősségi fogamzásgátlás - A leggyakoribb kérdések

    Dr. Csuth Ágnes
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Válaszok a sürgősségi fogamzásgátlással kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre.

    A sürgősségi fogamzásgátló tabletta nem ugyanaz, mint a többi fogamzásgátló tabletta?

    Nem. A sürgősségi fogamzásgátlók sárgatesthormont tartalmaznak, nagyobb mennyiségben, mint a rendszeresen szedendő fogamzásgátlók. Gyakori szedés esetén a sürgősségi fogamzásgátlók hatékonysága nem éri el a rendszeresen szedendő fogamzásgátló hatékonyságát.

    Hirdetés

    Mik a sürgősségi fogamzásgátló tabletták leggyakoribb mellékhatásai?

    Menzesznaptár és vérzéskimaradás

    Az úgynevezett menzesznaptár vezetése nem csak betegség esetén, és nem csak az orvosnak lehet hasznos. A páciens maga is követni tudja teste változásait, figyelni tud egészségére. Vérzéskimaradás esetén a naptár segítségével könnyebb megtalálni a kiváltó okot.
    Menzesznaptár és vérzéskimaradás>>

    Legtöbbször hányinger, hányás, vérzészavar jelentkezhet.

    A sürgősségi fogamzásgátló tabletta hogyan működik?

    A sürgősségi fogamzásgátló megakadályozza a fogamzást és a beágyazódást, tehát nem okoz abortuszt.

    A nemi életem rendszertelen. Miért nem kaphatok sürgősségi fogamzásgátlót rendszeres használatra?

    Vannak olyan okok, amelyek miatt a sürgősségi fogamzásgátló nem javasolt vagy az IUD alkalmazása orvosi szempontból kedvezőbb. Ez utóbbira példa az erős, kezelhetetlen hányás, aktív, súlyos májbetegség, olyan gyógyszerek szedése, mely enziminduktorként a sürgősségi fogamzásgátló hatását csökkenti. Másik oka az, hogy a rendszeresen szedendő tabletták hatékonysága jobb.

    A sürgősségi fogamzásgátlót olyan hamar kell elkezdeni, amilyen hamar csak lehet, vagy pár órát várhatok?

    Gumióvszerekkel kapcsolatos tudnivalók

    A férfi óvszer a második legkedveltebb fogamzásgátlási módszer. A védekezés biztonsága a helyes használat mellett még számos tényezőtől függ.
    Gumióvszerekkel kapcsolatos tudnivalók

    Nem szabad indokolatlanul várakozni, de pár órás várakozás nem probléma. Magyarországon kétféle sürgősségi fogamzásgátló tabletta van forgalomban, az egyik típusút a védekezés nélküli aktust követően 72 órán belül kell bevenni, a másik típusút 120 órán belül.

    A sürgősségi fogamzásgátlót csak nőgyógyász írhatja fel?

    Nem, akár a családorvos is felírhatja. Ezzel kevesen vannak tisztában, pedig időt lehetne vele spórolni, ha többen tisztában lennének ezzel a lehetőséggel.

    Szükség van-e vizsgálatra sürgősségi fogamzásgátló tabletta felírása előtt?

    Általában nem, kivéve, ha méhen belüli eszköz kerül felhelyezésre.

    Mit tegyek, ha sürgősségi fogamzásgátló tabletta bevételét követően 2 órán belül hánytam?

    Sürgősen forduljon segítségért. Ha magas a teherbe esés kockázata, akkor helyesebb lehet méhen belüli eszközt felhelyezni.

    A sürgősségi fogamzásgátló tabletta bevételét követően mikor számíthatok a menstruáció megjelenésére?

    Néhány nőnél pár nap múlva jelentkezhet megvonásos vérzés a tabletta bevételét követően. Ez legtöbbször nem tűnik rendes vérzésnek, és ha nem volt várható a vérzés, akkor használjanak óvszert a következő rendes menstruációig. Legtöbb esetben a következő vérzés időben jelentkezik. Ha a vérzése késik, feltétlenül forduljon orvoshoz!

    Kell-e abortuszra menni, ha a sürgősségi fogamzásgátlás ellenére terhes leszek?

    Nem feltétlenül. Jelenlegi ismereteink szerint a sürgősségi fogamzásgátló tabletta nem növeli a rendellenességek kockázatát, a döntés ugyanolyan, mint bármely más családtervezési módszer kudarca esetén.

    (WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes)

    Módosítva: 2011.05.14 02:57, Megjelenés: 2011.05.14 02:57
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    MTI

    A jövő év elejére valószínűsíti a vakcinát itthon az emberi erőforrások minisztere.

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Kombinált fogamzásgátlók előnyei a változókor kezdetén

    Azok a nők, akik manapság a menopauzát közelítik vagy néhány éve túl vannak rajta, megszokták, hogy sok mindent kontrollálni tudnak az életükben - nem úgy, mint anyáik, nagyanyáik.

    Fogamzásgátló tabletták típusai: Előnyök és hátrányok

    A fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás egyik legnépszerűbb formái. Milyen előnyei és hátrányai vannak a különféle típusoknak?

    Mikor alkalmazható sürgősségi fogamzásgátlás? Mik a veszélyei?

    Nem megfelelő (esetleg teljesen hiányzó) védekezés esetén jöhet szóba a sürgősségi fogamzásgátlás, amelyet a gyakorlatban egy tabletta bevételét jelenti, a szeretkezés utáni 48-72 órán belül.

    Sürgősségi fogamzásgátlás: vénnyel vagy vény nélkül?

    Magyarországon továbbra is vényköteles maradt az a sürgősségi fogamzásgátló készítmény, amelyet – az Európai Bizottság januári döntése alapján – 2015. március 31-e óta már szabadforgalmú szerként lehet megvásárolni az Európai Unió 28 másik tagországának patikáiban.

    Fogamzásgátlás és tudatos családtervezés

    Napjainkban a társadalom sajátos átrendeződésének vagyunk tanúi. Míg a múlt század elején – közepén a nők feladata általában a háztartás vezetése és a gyerekek ellátása volt, addig napjainkban a versenyszféra közép – és felső vezetőinek jelentős része hölgy.

    Sürgősségi fogamzásgátlás és a nemi betegségek

    Az esemény utáni tablettákhoz való könnyebb hozzáférés nem csökkentette a kamaszkori terhességek számát Nagy-Britanniában, és valószínűleg összefüggésben van a nemi úton terjedő betegségek terjedésének növekedésével is - figyelmeztettek szakemberek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.