Milyen tényezők csökkenthetik a fogamzásgátlók hatását?

szerző: Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A fejlett országokban a nők túlnyomó többsége hormonális fogamzásgátlót (tabletta, hüvelygyűrű, injekció) használ a nem kívánt terhességek elkerülése céljából. Ezek hatóanyagai a szervezetben ugyanúgy viselkednek, mint bármilyen más gyógyszer.

Egy gyógyszer hatékonyságát leegyszerűsítve alapvetően két folyamat határozza meg: a felszívódás és a lebomlás. Amennyiben bármelyik biokémiai folyamatban zavar támad, a gyógyszer hatása bizonytalanná válik, vagy éppen nem kívánt mellékhatások jelentkezhetnek.

A hormonális fogamzásgátlók (a tabletták legtöbbje és a hüvelygyűrű is) két komponenst tartalmaznak – ösztrogént és gesztagént. A fogamzásgátló megfelelő „működéséhez”, azaz ahhoz, hogy a menstruációs ciklus szabályos legyen, és ne következzen be terhesség, mindkét komponens zavartalan felszívódására és a szervezetben történő - a gyógyszergyártás során előre megtervezett – lebomlására van szükség. Egyes betegségekben vagy más gyógyszerek egyidejű szedése során a felszívódás és lebomlás bonyolult folyamataiban zavar keletkezhet.

Tabletta

A szájon át bevett gyógyszerek többségének a felszívódása a vékonybélből történik. A gyomorsav lebontó hatásának elkerülésre a tablettákon speciális bevonat található. A vékonybél emésztőenzimeinek hatására a tabletta feloldódik, és hatóanyagai a bélbolyhokon keresztül a vérkeringésbe felszívódnak. Ez a folyamat károsodást szenvedhet, ha a gyógyszer túl hamar távozik a bélből, például hasmenés esetén, vagy el sem jut oda hányás esetén. Egyes gyógyszerek egyidejű bevétele csökkenti a fogamzásgátlók hatóanyagainak felszívódását. Ilyen például az antibiotikumok, mint az ampicillin.

Mivel a fogamzásgátló tablettákat naponta csak egyszer kell bevenni, más gyógyszer egyidejű alkalmazása esetén annak a bevételét más időpontra célszerű áthelyezni. Amennyiben ez nem oldható meg, a fogamzásgátló szedése mellett gumi óvszert is célszerű alkalmazni.

A bélből történő felszívódást követően a vérkeringésbe jutott hatóanyagok a májba kerülnek, amely a gyógyszerhatóanyagok lebomlásának fő szerve. Ezek az anyagok a májban nagyon bonyolult biokémiai folyamatok során kisebb molekulákra bomlanak. Bizonyos gyógyszerek esetén ezek a már részben lebontott vegyületek felelősek a gyógyszer tulajdonképpeni hatásáért. A fogamzásgátlók esetén is rögtön megkezdődik a májban a lebomlás folyamata, melynek végén a teljesen lebontott hatóanyag az epén keresztül visszajut a bélbe, és a széklettel távozik a szervezetből.

A lebontás folyamatát májbetegségek (köztük vannak veleszületett anyagcserezavarok is) vagy más gyógyszerek hatóanyagai befolyásolhatják. A fogamzásgátlókkal kapcsolatban nem túl sok gyógyszerről bizonyították be eddig, hogy befolyásolják azok lebomlását. Konkrétan egy tuberkulózis kezelésre alkalmazott antibiotikum (rifampicin) és bizonyos altatószerek (barbiturátok) esetén kell arra számítani, hogy a fogamzásgátló hatás nem lesz megfelelő. Mivel ezeket a szereket csak kevesen használják, a gyakorlatban májbetegségben nem szenvedő hölgyek nyugodtan szedhetnek fogamzásgátlót.

Hüvelygyűrű

A fent leírt folyamatok szempontjából speciális a hüvelygyűrű esete. Hatóanyagainak felszívódása közvetlenül a hüvely nyálkahártyájáról történik, tehát más gyógyszerek egyidejű szedése a felszívódást nem befolyásolja. A vérkeringésbe így bejutott hatóanyag azonban nem kerül rögtön a májba, hanem egyenesen a célszervhez (vagyis a petefészkekhez) jut. Ennek köszönhetően a hüvelygyűrűben kevesebb hormontartalomra van szükség ugyanolyan hatás eléréséhez, ami miatt kevesebb a mellékhatás. Hüvelygyűrű használata esetén a vérben mérhető hormonszint egyenletes, ami a folyamatos felszívódásnak köszönhető, míg tabletták esetén a napi egyszeri bevételt követően a hormonszint megnő, majd a lebomlás folytán csökken a következő gyógyszerbevételig. A tablettákban emiatt nagyobb hormonmennyiséget kell alkalmazni, hogy a 23. órában is biztosított legyen a fogamzásgátló hatás.

Összefoglalva láthatjuk, hogy egészséges nők esetén akármelyik hormonális fogamzásgátló alkalmas a nem kívánt terhesség elkerülésére. Aki többféle gyógyszert szed, vagy gyomor – bélrendszeri betegségekben szenved, gyakran van hasmenése, célszerűbb a hüvelygyűrűt választania. Májbetegségek esetén csak belgyógyász javaslata alapján szabad hormonális fogamzásgátlást alkalmazni.

Tovább Hormonális fogamzásgátlás típusai

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Péntek Róbert, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.