• Milyen fogamzásgátlási módszert alkalmazzon a cukorbeteg nő?

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Hazay Máté

    A cukorbetegség (diabétesz) lényege, hogy a táplálékból felszívódó szénhidrátokat a szervezet már nem tudja hatékonyan kezelni, azaz a vérkeringésből a normálisnál nehezebben, lassabban épülnek be a „cukorraktárakba”.

    Ennek többféle oka lehet, például megszűnhet a cukorbeépülést segítő hormon (inzulin) termelődése, ekkor I-es típusú diabéteszről beszélünk, ez főleg a fiatalabbakra jellemző. A másik fő ok, ha a cukorraktárak (elsősorban a zsírszövet) már nem reagálnak a termelődő inzulin jelzéseire, ilyen esetben alakul ki a II-es típusú cukorbetegség ami főleg a középkorú és idősebb korosztályra jellemző. Bármi legyen is a kiváltó ok, a hosszantartó magas vércukorszint számos kóros folyamatot indít el a szervezetben, és több irányból támadva károsítja az ereket, a vesét, az idegeket és a szem ideghártyáját.  A cukorbetegség enyhébb esetben kevés tünetet ad, éppen ezért sokan nem is fordulnak vele orvoshoz.  A normálisnál alig magasabb, panaszokat nem feltétlenül okozó cukorszint már elindítja a szervezet lassú, de visszafordíthatatlan károsodását. A megoldás a rendszeres szűrés, mert ha a cukorbetegséget korán felismerjük és kezeljük, a fenti problémák jó eséllyel elkerülhetők.

    Hirdetés

    A mozgásszegény élet, a napi stressz, a rendszertelen táplálkozás, az egészségtelen ételek fogyasztása, az elhízás mind-mind hajlamosítanak II-es típusú cukorbetegség kialakulására. „Civilizációs betegségről” van szó, azaz a diabétesz nem kíméli már a fiatalabbakat sem. Éppen ezért egyre gyakrabban fordul elő az a szituáció, hogy cukorbeteg páciensek keresik fel a nőgyógyászukat és kérnek tanácsot a nekik legmegfelelőbb fogamzásgátlási módszerről. Az általános szempontokon túl a cukorbetegség típusa, súlyossága és fennállási ideje, esetleges szövődmények jelenléte is fontos tényezők az optimális és biztonságos védekezés kiválasztásánál.

    Kombinált fogamzásgátló módszerek (tabletta és hüvelygyűrű)

    Régebbi, magasabb hormontartalmú készítményeknél előfordult, hogy rontották a cukorraktárak inzulinra való fogékonyságát, ezért súlyosbították a fennálló cukorbetegséget. A modern, alacsony hormontartalmú fogamzásgátlók már nem befolyásolják a cukorháztartást, használatuk során nem kell magasabb vércukorszintekkel számolni. Diabeteses páciensnek mégsem javasoljuk szívesen ezt a módszert, mert a bevezetőben leírt, magas cukorszint miatt kialakuló hosszútávú károsodásokat a tabletta etinil-ösztradiol összetevője kismértékben felgyorsíthatja.  Nagyon szigorú feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy diabéteszes páciens kombinált fogamzásgátló tablettát szedhessen vagy hüvelygyűrűt használhasson, ezek az alábbiak:

    • a páciens legyen fiatal (ideális esetben 25 év alatti)
    • cukorbetegsége ne tartson régóta, legyen jól beállítva
    • ne legyen cukorbetegség okozta szövődménye
    • ne legyen magasvérnyomása (140/90 Hgmm felett)
    • ne dohányozzon
    • ne legyen túlsúlyos (a BMI, azaz a testtömeg-index maradjon 25 kg/m2 alatt)

    Csak progeszteron-tartalmú fogamzásgátló tabletta

    Léteznek olyan speciális hormonalapú fogamzásgátlók, amelyek csak sárgatest-hormont tartalmaznak. Összetevőik között nem szerepel a mesterséges tüszőhormon, azaz az etinil-ösztadiol, ami a fent leírtak miatt cukorbetegség esetén problémás lehet. Előírásszerű használat mellett ugyanolyan jó védelmet biztosítanak, mint a kombinált fogamzásgátlók. Ezeket a tablettákat bátran használhatják diabéteszes páciensek is. Hátrányuk, hogy a havivérzés kevésbé lehet szabályos, mint a kombinált szereknél.

    Spirál

    A méhen belüli fogamzásgátló eszköz, közismertebb nevén a „spirál” a már megtermékenyült petesejtek megtapadását, beágyazódását gátolja. Kizárólag méhen belül hat, nem befolyásolja a cukoranyagcserét és nincs hatással a cukorbetegség esetleges szövődményeire sem. Szintén bátran javasolható módszer diabéteszes hölgyeknek, főleg ha már korábban szültek gyermeket. A spirál viselése nem igényel napi odafigyelést, rendszeres ellenőrzés mellett 5 évig biztosít megfelelő védelmet.

    Hormontartalmú spirál

    A fenti két módszer egyesítéséből jön létre az úgynevezett „hormontartalmú spirál”. Egy olyan méhen belüli műanyag fogamzásgátló eszközről van szó, aminek a belsejéből naponta egy kevés sárgatest-hormon is felszabadul, ami főleg a spirál környezetében a méhnyálkahártyán hat.  Diabéteszes pácienseknek ideális választás – főleg  a már szült hölgyeknél - , mert egyesíti a spirál megbízhatóságát a helyileg ható hormonok kényelmével. Használatával jelentősen csökken, vagy akár teljesen meg is szűnik a havivérzés mennyisége, mérséklődnek a menstruációs görcsök is. Fontos szempont még, hogy a hormontartalmú spirálok gátolják a méhre és petefészkekre terjedő úgynevezett felszálló fertőzések kialakulását, amire diabéteszes hölgyek sajnos hajlamosabbak az átlagnál.

    Gumióvszer

    Szintén javasolható cukorbetegeknek. Technikai problémák miatt megbízhatósága kisebb, mint a fenti módszereké, de egyedül a gumióvszer biztosít elegendő védelmet a nemi úton terjedő fertőzésekkel szemben.

    (WEBBeteg - Dr. Hazay Máté)

    Módosítva: 2012.08.16 17:12, Megjelenés: 2012.08.16 17:12
   • Cikkajánló

    Neuropátiára utaló jelek

    Neuropátiára utaló jelek

    Prof. Dr. Barkai László

    Megfelelő odafigyeléssel viszonylag korán felismerhetőek.

    A száraz bőr okai

    A száraz bőr okai

    Dr. Bodnár Edina

    Számos ok állhat a háttérben. Melyek ezek? Mit tehet a kellemetlen panasz ellen?

    Fogamzásgátlás: mi a helyzet a férfiakkal?

    A férfi fogamzásgátlás lehetséges módszereiről számos fórumon kaphatunk információt. Azonban még ezek olvasása után is felmerülnek kérdések az alkalmazás, biztonságosság és a várható költségek tekintetében.

    Mikor váltsunk fogamzásgátló tablettát?

    A fogamzásgátló tabletta nagy biztonságossággal szedhető, kényelmes, korszerű családtervezési eszköz. Számtalan fajtával találkozhatunk, sok-sok gyógyszernevet hallhatunk, ha végigkérdezzük ismerőseinket arról, hogy ki mit szed.

    Mik azok a teratogén szerek?

    A teratosz görög szó, szörnyszülöttet jelent. Az orvostudományban teratogénnek nevezzük mindazokat a hatásokat, amelyek veleszületett fejlődési rendellenességeket okoznak. Ezek lehetnek többek között betegségek (pl.: kezeletlen cukorbetegség), külső ártalmak (pl.: radioaktív sugárzás), vegyszerek és bizonyos gyógyszerek.

    Milyen tényezők csökkenthetik a fogamzásgátlók hatását?

    A fejlett országokban a nők túlnyomó többsége hormonális fogamzásgátlót (tabletta, hüvelygyűrű, injekció) használ a nem kívánt terhességek elkerülése céljából. Ezek hatóanyagai a szervezetben ugyanúgy viselkednek, mint bármilyen más gyógyszer. Egy gyógyszer hatékonyságát leegyszerűsítve alapvetően két folyamat határozza meg: a felszívódás és a lebomlás.

    A fogamzásgátlás és a libidó közötti kapcsolat

    A fogamzásgátló módszerek megjelenésével és egyre szélesebb körben való elterjedésével jelentősen megváltozott a nők szexualitása, hiszen a nem kívánt terhesség megelőzése mindig is fontos részét képezte az emberi gondolkodásnak.

    Kinek nem ajánlott a tablettaszedés?

    Magyarországon a leggyakoribb hormonális fogamzásgátló módszer a kombinált, szájon át szedhető fogamzásgátló tabletta szedése. Ennek köszönhetően gyakori kérdés a megfelelő fogamzásgátlást keresők körében, hogy szedhet-e tablettát az illető vagy sem.

    Hormonális fogamzásgátlás és testsúly - Valóban okozhat súlygyarapodást?

    A súlygyarapodástól való félelem számos hölgyet gátol meg a tablettaszedés elkezdésében. Pedig ez az esetek legnagyobb részében a helytelen életmódnak, táplálkozási szokásoknak és nem a hormonkészítmények szedésének köszönhető.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.