Védőoltás és fogamzásgátlás

szerző: Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

A fertőző betegségek számos formája ellen létezik hatékony védőoltás, melyek legtöbbjét hazánkban a gyermekek az éppen aktuális oltási rend szerint megkapják. Léteznek azonban nem kötelező védőoltások, melyekre csak az adott ún. endémiás területre utazóknak van szükségük. Ezek természetesen életkortól függetlenek, tehát fogamzóképes korú nők esetében jogosan merül fel a kérdés: Hogyan befolyásolják a védőoltások a fogamzásgátló választást?

Jelenleg érvényes oltási rend szerint az utolsó kötelező védőoltást 13 éves korban kapják meg a gyermekek. Ebben az életkorban még elenyésző a bármilyen fogamzásgátló módszert alkalmazók aránya. Tinédzser korban és csakúgy a későbbiekben a barrier módszerek esetén semmilyen gyógyszerkölcsönhatás nem jön létre, így aggodalomra sincs szükség. Más lehet a helyzet a hormonális fogamzásgátlók esetében, melyek a peteérés gátlásán túl a szervezet egyéb folyamataira is hatnak. Befolyásolják a máj által termelt fehérjék vérárambeli szintjét így módosítva immunológiai folyamatokat. Az alkalmazott védőoltások típustól függően többféle mechanizmuson keresztül ugyan, de szintén immunológiai módon fejtik ki hatásukat.

Ez a két rendszer azonban tudomásunk szerint nem befolyásolja egymást, tehát sem a védőoltás sikerességét, sem pedig a hormonális fogamzásgátló hatékonyságát nem csökkenti az egyidejű alkalmazás. Egy dolgot azonban érdemes szem előtt tartani ha ilyen helyzetbe kerülünk: lehetőleg halasszuk a hormonális fogamzásgátló, különösen tabletták beállítását a védőoltás idején. Ez azonban csak új gyógyszer beállítására (esetlegesen előforduló mellékhatások kiszűrése végett) vonatkozik, megszakítani az évek óta biztonsággal szedett tabletta szedését semmiképp nem szükséges.A hormonális fogamzásgátló módszerek egyéb típusai, mint például a hüvelygyűrű, célszervközeli hormonfelszabadulásának köszönhetően még kisebb eséllyel befolyásolja a vakcina által kiváltott immunfolyamatokat. Hasonlóan van ez a hormon tartalmú méhen belüli eszközök esetében is. A depó-injekciók és tapaszok használatakor sem kell tartanunk a gyógyszerkölcsönhatástól.

A humán papillómavírus méhnyakrák kialakulásában játszott kóroki szerepe lehetővé tette egy hatékony megelőzési forma, a vakcina létrejöttét. Jelenleg kétféle oltóanyag létezik: az egyik a két leggyakoribb magas kockázatú típus (HPV 16 és 18) ellen biztosít védettséget, míg a másik ezen felül véd a két leggyakoribb alacsony kockázatú típusa (HPV 6 és 11) ellen. Ez utóbbiak nemiszervi szemölcsök, az ún. condyloma acuminatum, köznapi nevén hegyes függöly kialakulásáért tehetők felelőssé. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a vakcinák ugyan védettséget biztosítanak fenti típusok ellen, ám a vírus egyéb akár méhnyakrákot okozó ritkább típusai ellen nem. Éppen ezért partnereiket gyakran váltogató vagy nem monogám kapcsolatban élő nők esetében rendkívül fontos az esetlegesen alkalmazott hormonális fogamzásgátló módszer mellett valamely barrier módszer (pl. óvszer) használata, hiszen a vírusfertőzés megelőzésének ez az egyetlen módja.

(WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs)

Cikkajánló

Amit a fogamzásgátlásról tudni kell

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.