A fogamzásgátló tabletta csökkenti a petefészekrák kockázatát

MTI
megjelent:

A fogamzásgátló tabletta szedése közel felére csökkenti a petefészekrák kockázatát - legalábbis azon nők esetében, akik minimum 10 éven át szedik a tablettát – olvasható egy, a British Journal of Cancer című szaklapban megjelent tanulmányban.

Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a mellrák kockázatát növelik ezek a szerek, ezért a kétféle irányú rizikóváltozást együttesen szükséges értékelni. Százezer, tíz évig fogamzásgátló tablettát szedő nőre vetítve ötvennel több mellrákos és tizenkettővel kevesebb petefészekrákos esettel kell számolni az adatok szerint.

Az eredmény azokat a korábbi feltevéseket erősíti, hogy a szervezetben lezajló hormonszint változások hatással vannak a rákkockázatra.

A nagyszabású, EPIC elnevezésű tanulmányban több mint 300 ezer európai nő egészségét követték nyomon, akik kombinált, ösztrogén és progesztogén hormon tartalmú fogamzásgátló tablettát szedtek. Az adatok elemzése azt mutatta, hogy az egy évtizedes tablettaszedés mintegy felére csökkentette annak kockázatát, hogy a nőknél petefészekrák alakul ki. Ugyancsak védő hatásúnak bizonyult a szülés is, minél több gyereket hozott a világra egy nő, annál kisebb volt nála a petefészekrák kialakulásának kockázata.

Nem találtak viszont kapcsolatot a szoptatás és a petefészekrák kockázata között, holott egyes korábbi tanulmányok arra utaltak, hogy a szoptatás is csökkentheti e ráktípus rizikóját.

Fogamzásgátló tabletta
Mikor egy nő elkezdi szedni a fogamzásgátló tablettát, számíthat bizonyos mellékhatásokra. Ezek nem minden esetben jelentkeznek, van, akinél egyáltalán nem, van, akinél fokozottabban. Emlőfeszülésről, émelygésről beszélhetünk, mely panaszok a fogamzásgátló folyamatos szedésével pár héten belül enyhülnek, múlnak. A dohányosoknak, szív- és érrendszeri megbetegedéssel küzdőnek mindemellett fokozottabban kell figyelniük a jelekre, illetve szigorúan követniük kell orvosuk tanácsait. A kellemetlenségek ellenére sokan teszik le voksukat a fogamzásgátló mellett, hiszen ezek a készítmények megvédenek a nem kívánt terhességtől, melynek megszakítása nem csupán testi, de lelki megterhelést is jelentene. A tabletta egészségvédő hatásai>>

(MTI)

Cikkajánló

Sokan azt gondolják, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése hüvelyi fertőzéseket, és ennek révén hüvelyi folyásokat okoz, pedig nincs közvetlen ok-okozati összefüggés közöttük.
Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.