Milyen fogamzásgátlási módszert válasszak, ha epilepsziás vagyok?

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Amennyiben Ön epilepsziás, van néhány fontos dolog, amit tudnia kell mielőtt fogamzásgátlási módszert választ, vagy gyermeket tervez.

Bármilyen fogamzásgátló módszer, mely biztonságos a többi nő számára, általában biztonságos az epilepsziásoknak is. Ugyanakkor tudni kell, hogy az epilepszia – és a betegség kezelésére használt szerek – csökkentheti egyes fogamzásgátló eszközök hatékonyságát. Továbbá, mivel az epilepszia gyógyszerek növelhetik a születési rendellenességek kockázatát, fontos, hogy a terhességet körültekintően tervezze meg.

Fogamzásgátlás és az epilepszia gyógyszerei

Amennyiben Ön epilepsziás, és a rohamok megelőzésére szolgáló gyógyszert szed, használhat hormonális fogamzásgátló módszereket, óvszert, pesszáriumot, vagy méhen belüli fogamzásgátló eszközt. A természetes fogamzásgátló módszerek, mint a naptármódszer szintén nem ellenjavalt, ám nem olyan biztonságos, mint az előbb említettek.

Ön tudta?

• Bizonyos gyógyszereket órára pontosan kell szedni, mert így fejtik ki leghatékonyabban hatásukat!
• Egyes készítményeknél fontos szempont, hogy étkezés előtt, közben vagy után kell bevenni, mert az étkezés befolyásolja a gyógyszer felszívódását.
• Több gyógyszer együttes szedésénél módosulhatnak a mellékhatások és olyan tüneteket is okozhatnak, amelyeket külön-külön nem okoznak. A rohamok fogságában: élet epilepsziával>>

Ha epilepsziás rohamok elleni gyógyszert szed, tudnia kell, hogy ezek némelyike kölcsönhatásba léphet a hormonális típusú fogamzásgátlókkal, és csökkentheti azok hatékonyságát. A különböző típusú görcsellenes készítmények különböző módon hatnak a hormonális fogamzásgátlókra.

Májenzim indukáló gyógyszerek – Ezek hatására a máj nagyobb arányban bontja le a fogamzásgátló tabletta hormonjait, így a gyógyszer hamarabb kiürül a szervezetből. Májenzim indukáló gyógyszerek közé tartoznak a karbamazepin, oxkarbazepin, fenitoin, fenobarbitál, primidon és a topiramát tartalmú készítmények. Amennyiben ezek valamelyikét szedi, tudnia kell, hogy csökkentik a hormonális fogamzásgátló hatékonyságát.

A valporát és felbamát tartalmú készítmények növelhetik a hormonszintet. Ezek alkalmazása mellett egyénre szabottan kell a fogamzásgátló tablettát szedni, hogy ne legyen túl sok hormon a szervezetben.

A semleges készítmények nem befolyásolják a hormonok lebontását, így a fogamzásgátló tabletta hatását sem. Ide tartoznak a gabapentin, lamotrigin, levetiracetám, klobazám, klonazepám és tiagabin tartalmú készítmények.

Megbízható fogamzásgátlás epilepsziával

Amennyiben májenzim indukáló gyógyszer szed, és hormonális fogamzásgátlót szeretne használni, beszélje meg a neurológusával és nőgyógyászával is. Valószínűleg kiegészítő fogamzásgátlási módszer (pl. óvszer, pesszárium) használatát fogják javasolni.

Régebben ilyen esetben magasabb ösztrogén dózisú fogamzásgátló tablettát írtak fel, a gyors lebontás megakadályozására, ám kiderült, hogy bizonyos epilepszia ellenes szerek (pl. lamotrigin tartalmú gyógyszer) hatékonyságát csökkentik a (magas dózisú) hormonális fogamzásgátlók.

Nem csak a hormonális fogamzásgátlás jelent megfelelő védelmet a nem kívánt terhesség ellen. Az óvszer, a pesszárium vagy a méhen belüli eszközök hatékony módszerek, anélkül, hogy aggódni kellene az epilepszia gyógyszerrel való kölcsönhatása miatt.

A természetes fogamzásgátlási módszerek a ciklushoz igazodva igyekszenek a termékeny napokat meghatározni, ám epilepszia esetén a ciklus nem mindig szabályos, gyakran rendszertelen, így megbízhatatlanná teszi az amúgy sem biztos védekezési módszert.

Fontos, hogy a nőgyógyásza mellett a neurológusával is megbeszélje, melyik fogamzásgátlási módszert ajánlja az Ön esetében. Mindkettőjüknek tudnia kell arról, a másik mit írt fel, csak így lehet teljesen biztos a kezelések sikerében!

(WEBBeteg - Cs. K.,fordító; Forrás: webmd; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Premenstruációs tünetegyüttes Premenstruációs tünetegyüttes

Lelki és testi tünetek a menstruáció előtti napokban.

Bőrtípusok és napozás Bőrtípusok és napozás

Ön kelta vagy mediterrán típus? Nem mindegy, mennyi időt tölthet a napon.

A fogamzásgátlás és a libidó...

A fogamzásgátló módszerek megjelenésével és egyre szélesebb körben való elterjedésével jelentősen megváltozott a nők szexualitása, hiszen a nem...

Hogyan alkalmazza a spermicideket?

A spermicid olyan fogamzásgátló eszköz, mely vegyi anyagi segítségével megbénítja vagy elpusztítja a spermiumokat. Különböző formában (krém...

A hormonális fogamzásgátlók...

Amikor gyógyszert veszünk be, sokrétű folyamat zajlik le szervezetünkben, amely befolyásolhatja a bevitt szer hatását. E bonyolult folyamat során a...

Hormonális fogamzásgátlás típusai

A nők igénye a fogamzásgátlásra már évezredekkel ezelőtt megjelent, bár akkor még csak elsősorban a spermiumok méhszájhoz való feljutását...

Fogamzásgátló tabletta és elhízás...

Ma a nők már több módszer közül választhatnak, ha nem akarnak teherbe esni. Ezek közül a legbiztonságosabb módszerek egyike a fogamzásgátló...

Kombinált fogamzásgátlók előnyei a...

Azok a nők, akik manapság a menopauzát közelítik vagy néhány éve túl vannak rajta, megszokták, hogy sok mindent kontrollálni tudnak az életükben...

Kell-e tartani a hormonális...

Sokszor találkozunk hitekkel és tévhitekkel a fogamzásgátlókat illetően. Természetesen a hormonális fogamzásgátlásnak megvannak a maga előnyei és...

Mikor válik bizonytalanná a...

Bármely hormonális fogamzásgátló tablettát szedő nő, ha a védeni kívánt ciklus kezdő vérző napjától használja a gyógyszert és annak...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.