• Milyen fogamzásgátlási módszert válasszak, ha epilepsziás vagyok?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Amennyiben Ön epilepsziás, van néhány fontos dolog, amit tudnia kell mielőtt fogamzásgátlási módszert választ, vagy gyermeket tervez.

    Bármilyen fogamzásgátló módszer, mely biztonságos a többi nő számára, általában biztonságos az epilepsziásoknak is. Ugyanakkor tudni kell, hogy az epilepszia – és a betegség kezelésére használt szerek – csökkentheti egyes fogamzásgátló eszközök hatékonyságát. Továbbá, mivel az epilepszia gyógyszerek növelhetik a születési rendellenességek kockázatát, fontos, hogy a terhességet körültekintően tervezze meg.

    Hirdetés

    Fogamzásgátlás és az epilepszia gyógyszerei

    Amennyiben Ön epilepsziás, és a rohamok megelőzésére szolgáló gyógyszert szed, használhat hormonális fogamzásgátló módszereket, óvszert, pesszáriumot, vagy méhen belüli fogamzásgátló eszközt. A természetes fogamzásgátló módszerek, mint a naptármódszer szintén nem ellenjavalt, ám nem olyan biztonságos, mint az előbb említettek.

    Ön tudta?    • Bizonyos gyógyszereket órára pontosan kell szedni, mert így fejtik ki leghatékonyabban hatásukat!
    • Egyes készítményeknél fontos szempont, hogy étkezés előtt, közben vagy után kell bevenni, mert az étkezés befolyásolja a gyógyszer felszívódását.
    • Több gyógyszer együttes szedésénél módosulhatnak a mellékhatások és olyan tüneteket is okozhatnak, amelyeket külön-külön nem okoznak. A rohamok fogságában: élet epilepsziával>>
     

    Ha epilepsziás rohamok elleni gyógyszert szed, tudnia kell, hogy ezek némelyike kölcsönhatásba léphet a hormonális típusú fogamzásgátlókkal, és csökkentheti azok hatékonyságát. A különböző típusú görcsellenes készítmények különböző módon hatnak a hormonális fogamzásgátlókra.

    Májenzim indukáló gyógyszerek – Ezek hatására a máj nagyobb arányban bontja le a fogamzásgátló tabletta hormonjait, így a gyógyszer hamarabb kiürül a szervezetből. Májenzim indukáló gyógyszerek közé tartoznak a karbamazepin, oxkarbazepin, fenitoin, fenobarbitál, primidon és a topiramát tartalmú készítmények. Amennyiben ezek valamelyikét szedi, tudnia kell, hogy csökkentik a hormonális fogamzásgátló hatékonyságát.

    A valporát és felbamát tartalmú készítmények növelhetik a hormonszintet. Ezek alkalmazása mellett egyénre szabottan kell a fogamzásgátló tablettát szedni, hogy ne legyen túl sok hormon a szervezetben.

    A semleges készítmények nem befolyásolják a hormonok lebontását, így a fogamzásgátló tabletta hatását sem. Ide tartoznak a gabapentin, lamotrigin, levetiracetám, klobazám, klonazepám és tiagabin tartalmú készítmények.

    Megbízható fogamzásgátlás epilepsziával

    Amennyiben májenzim indukáló gyógyszer szed, és hormonális fogamzásgátlót szeretne használni, beszélje meg a neurológusával és nőgyógyászával is. Valószínűleg kiegészítő fogamzásgátlási módszer (pl. óvszer, pesszárium) használatát fogják javasolni.

    Régebben ilyen esetben magasabb ösztrogén dózisú fogamzásgátló tablettát írtak fel, a gyors lebontás megakadályozására, ám kiderült, hogy bizonyos epilepszia ellenes szerek (pl. lamotrigin tartalmú gyógyszer) hatékonyságát csökkentik a (magas dózisú) hormonális fogamzásgátlók.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Nem csak a hormonális fogamzásgátlás jelent megfelelő védelmet a nem kívánt terhesség ellen. Az óvszer, a pesszárium vagy a méhen belüli eszközök hatékony módszerek, anélkül, hogy aggódni kellene az epilepszia gyógyszerrel való kölcsönhatása miatt.

    A természetes fogamzásgátlási módszerek a ciklushoz igazodva igyekszenek a termékeny napokat meghatározni, ám epilepszia esetén a ciklus nem mindig szabályos, gyakran rendszertelen, így megbízhatatlanná teszi az amúgy sem biztos védekezési módszert.

    Fontos, hogy a nőgyógyásza mellett a neurológusával is megbeszélje, melyik fogamzásgátlási módszert ajánlja az Ön esetében. Mindkettőjüknek tudnia kell arról, a másik mit írt fel, csak így lehet teljesen biztos a kezelések sikerében!

    (WEBBeteg - Cs. K.,fordító; Forrás: webmd; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)
     

    Legutóbb frissült: 2011.08.08 20:32
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Változókori fogamzásgátlás

    A női petefészek aktivitása a 40-es évek vége felé fokozatosan csökkenni kezd. Milyen fogamzásgátlási módszerek javallottak klimax idején?

    Fogamzásgátlás: mi a helyzet a férfiakkal?

    A férfi fogamzásgátlás lehetséges módszereiről számos fórumon kaphatunk információt. Azonban még ezek olvasása után is felmerülnek kérdések az alkalmazás, biztonságosság és a várható költségek tekintetében.

    Fogamzásgátlás szülés után

    A szülést követően (akár természetes úton történik, akár császármetszéssel) az anya szervezetében olyan hormonális változások következnek be, amelyek elindítják az anyatej termelődésének folyamatát. A változást az okozza, hogy a szülés során az újszülöttön kívül a méhlepény is távozik az anya szervezetéből, amely a magzat táplálásán túlmenően fontos hormontermelő szerv is egyben.

    A hormonális fogamzásgátlók kölcsönhatása más szerekkel - Mikor érdemes vigyázni?

    Amikor gyógyszert veszünk be, sokrétű folyamat zajlik le szervezetünkben, amely befolyásolhatja a bevitt szer hatását. E bonyolult folyamat során a pirulában lévő anyagok akadályt szenvedhetnek és hatásosságuk kisebb-nagyobb mértékben gátolódhat más hatóanyagokkal találkozva. Ez a fogamzásgátló hormontabletták esetén akár a biztonságos védettség hiányát is jelentheti.

    Mit kell tudni az esemény utáni tablettákról?

    A fogantatás modern kori definícióját nézve az a petesejt és a spermium találkozásával kezdődik és a megtermékenyített hólyagcsíra méhnyálkahártyába történő beágyazódásával végződik, terhességről csupán az ezt követő időszakban beszélhetünk (amikor tényleges fizikai kapcsolat alakul ki a nő szervezete és a már beágyazódott csíra között).

    Mikor váltsunk fogamzásgátló tablettát?

    A fogamzásgátló tabletta nagy biztonságossággal szedhető, kényelmes, korszerű családtervezési eszköz. Számtalan fajtával találkozhatunk, sok-sok gyógyszernevet hallhatunk, ha végigkérdezzük ismerőseinket arról, hogy ki mit szed.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.