Nyári veszélyek - Félig sült ételek

Szerző: Medizóna

Akár rémálommá is válhat egy kellemes, nyáresti piknik, ha a nem kellően átsütött hússal, vagy éppen a nem megfelelően elmosogatott evőeszközzel, olyan baktériumok kerülnek a szervezetbe, amik – a kellemetlen tüneteken túl – komoly bajt is okozhatnak. A nyár az ételmérgezések időszaka is. Szakértővel beszélgettünk.

Élelmiszer-fertőzésre, mérgezésre akkor gyanakodhatunk, ha azonos ételt, italt fogyasztók hasonló tünetekkel, közel azonos időben – a jellemző lappangási idő letelte után – betegednek meg. A szalmonella, Campylobacter, a lisztéria és az E.coli baktériumok azok, amelyek a leggyakrabban okoznak kisebb-nagyobb gondokat.

Ahogy Csácsi Ibolya dietetikus mondja, bár általában jól kezelhető fertőzésekről van szó, ám néha súlyos, akár végzetes kimenetelű komplikáció is előfordulhat. „Az egyre népszerűbb kerti sütögetés azért lehet veszélyes, mert a nyílt lángon a nyers hús külső része gyorsan megpirul, miközben a belseje még nem sült át kellőképpen, így a hányást, hasmenést, lázat és rossz közérzetet okozó baktériumok, még vígan élnek a nyers részeken.

A szalmonella leginkább a tojásban, a hús és húskészítményekben, a cukrászsüteményekben található: de nem csak ezek közvetítésével, hanem szennyezett kézről, konyhai eszközökről is az ételbe juthat. Az E. coli a piszkos kézzel – a wc használata utáni kézmosás elmaradása kiemelendő veszélyforrás –, a munkaruháról, a mosatlan nyers zöldségfélékről kerülhet a szervezetbe.

A campylobacter-nek az a tulajdonsága, hogy a fagyasztott élelmiszerekben sokáig életben marad, ám a kiszáradást nem viseli el. "Pasztőrözött tejjel, vízzel, salátával, nem hőkezelt, főleg szárnyas hússal terjedhet”– sorolja a táplálkozási szakember.

Az ételfertőzések abban különböznek az ételmérgezésektől, hogy ez utóbbiak jelentős részét nem maguk a mikroorganizmusok, hanem azok mérgező anyagcseretermékei, toxinjai okozzák.

Ez is érdekelheti

(Medizóna)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

Emelkedik a szennyvizek koronavírus...

A kommunális szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagban emelkedést mutat.

Koronavírus - 3042 új fertőzött és...

Az elmúlt heti összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 6 411 804 fő, közülük 6 198 798 fő a második, 3 884 105 fő a harmadik, 305 216...

Egészséges grillezés

A grillen sült ételek nemcsak egészségesek, hanem finomak is, hiszen a grill a húsoknak pikáns, füstös ízt kölcsönöz, miközben a sütéshez alig...

Grillezzünk okosan

A szakértő szerint a sovány húsok, a zöldségek és a pácok az egészséges választások a nyári grillezésekhez.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.