Kullancs: egyetlen példány elég, hogy benépesüljön a kert

MTI
megjelent:

Már nem csak az erdőben, hanem a városi parkokban, kertekben, erdős, fás területeken is megjelentek a kullancsok.

A védekezés első síkja az agyhártya- és agyvelőgyulladás elleni védőoltás, a második a területvédelem: a többi között kerülni kell a vadak által látogatott helyeket, megszüntetni a ház melletti bozótosokat, farakásokat, gyakran nyírni a gyepet, a talpazatot pedig megerősíteni a kerítésnél - részletezte Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

Lényeges a zárt öltözet, a könnyen ellenőrizhető ruházat, például fehér póló, valamint a kullancs-és szúnyog ellenes készítmények használata is - tette hozzá.

Az agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusa nem csak csípéssel, hanem belégzéssel és emésztőtraktuson át bejutva is képes megfertőzni az áldozatot. A nyers tej ivásakor is fertőződhet az ember ,a kullancs által a kérődzőbe juttatott kórokozótól, de a fertőzött kullancs, illetve ürüléke lenyelésével is bekövetkezhet a fertőződés, elsősorban kisgyerek, vagy kutya esetében.

Mit kell tudni a Lyme-kórról?
A Lyme kór tünetei általában nem jellegzetesek, így gyakran nem gondolunk időben a kórképre, rég feledésbe merül a hónapokkal esetleg évekkel megelőző kullancscsípés, emiatt maradandó károsodások is kialakulhatnak. A Lyme-kórról bővebben

Egyetlen példány elég hogy benépesüljön a kert

A vérrel szívott kullancs nőstény néhány hét elteltével több ezer petét rak. Ez a kullancsok betelepedésének egyik oka, mert egyetlen ilyen nőstény elég ahhoz, hogy a kert vagy a park benépesüljön. A kullancspopuláció a globális felmelegedés és a talaj menti fagyok gyérülése miatt sem csökken.

Tudta?
A kullancs eltávolítása történhet körömmel, csipesszel, de fontos, hogy elkerüljük a potrohának a szétnyomását, beolajozását. Bővebben a kullancs eltávolításáról

A déli órákban általában kevesebb kullancs van, s a kánikulát sem kedvelik. A szakszerű eltávolítás az erre a célra kifejlesztett kullancs-eltávolító kanállal történik. A kiszedett állatot érdemes egy műanyag üvegbe elzárni, majd szakemberhez elvinni, aki megállapítja, fertőzött állatról volt-e szó.

Már kapható egyébként kullancs-teszt is, amellyel könnyedén ki lehet mutatni a fertőzöttséget. Mindenképpen oltassuk be a gyerekeket - hangsúlyozta Buday-Gyarmati Andrea gyermekorvos.

Az alapoltás 3 darabból áll össze, 3-5 évenként pedig emlékeztető injekciót szükséges adni. Az első oltást érdemes karácsony környékén beadatni a gyereknek, a másodikat 3-5 hónap múlva, így a harmadik éppen a tavasz eleji, nyár eleji időszakra esik majd. Gyorsított eljárásban is beadathatja a szülő gyerekének a védőoltást, akkor az első és a második között csak két hét telik el.

(MTI)

Cikkajánló

Mikor forduljunk orvoshoz kullancscsípés után?

Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
Kullancs
Csak, ha valamilyen tünetünk, panaszunk van. A légúti betegségek sokkal gyakoribbak, mint a kullancs által terjesztett fertőzések. Számtalan írás említi, hogy a Lyme-kór, vagy a kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás „influenzaszerű” tünetekkel jár.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg, Naturwell Életmód Központ
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.