Nemi betegségek szűrővizsgálata - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

Érdeklődni szeretnék, hogy egy STD szakrendelésen milyen nemi betegségekre szűrnek? Valamint milyen vizsgálatokra lehet számítani? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A nemi úton terjedő fertőző betegek ellátását az STD szakrendelések, ill. egyes nemi betegségek (szifilisz, gonorrhea) kezelését és gondozását a Bőr-és Nemi Gondozó Intézetek végzik.

Ön tudta?

Férfiaknál húgycsőből, nőknél hüvelyből és méhszájból (baktérium, gomba, Mycoplasma, Ureaplasma, Mycoplasma, Gonorrhoea, Trichomonas vaginalis) történik a mintavétel, ill. vérvétel (syphylis, HIV).
Bővebben a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségekről>>

Nagyon fontos, hogy a betegek személyesen, partnerükkel együtt orvoshoz forduljanak, és elkerüljék az önkezelést.

A betegek tünetei sokszor azonosak, ezért is fontos önkezelés nélkül orvoshoz fordulni, ahol a nemi szervekről (esetenként a szájüregből, végbélből, kötőhártyáról is) történt mikrobiológiai mintavétel után célzott kezelésben részesül a beteg.

Fontos hangsúlyozni azt, hogy semmilyen nemi szervi tünet esetén, ne végezzenek a betegek öngyógyítást, mert a gyógyszerek miatt a tünetek elfedődnek, a kórokozók kimutathatatlanná válnak, és az így felállított téves diagnózis miatt, a megfelelő célzott kezelés elmaradhat.

A betegek mellett egyes esetekben, a szexuális partnert is kezelni kell a fertőzés továbbadásának, a késői szövődmények, meddőség, magzatkárosodás megakadályozása miatt.

A megfelelő, célzott kezelés mellett, fontos a nemi betegség átadásának megakadályozása, a felelősségteljes szexuális magatartás, a körültekintő partnerválasztás, a hűség, monogámia, illetve a gumióvszer használata.

Nemi úton terjedő és egyéb fertőző betegségekről

Herpesz a nemi szerveken (Herpesz genitalis)>>
HPV (human papilloma vírus)fertőzés>>
A chlamydia trahomatis fertőzés tünetei>>
A szifilisz fertőzés tünetei és kezelése>>
A csókbetegség (mononucleosis infectiosa) tünetei és kezelése>>
A HIV fertőzésről részletesen>>
A gonorrhoea (tripper) tünetei és kezelése>>
A candida fertőzés tünetei és kezelése>>

(WEBBeteg)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

Gyengülő védettség az omikronnal...

A COVID-19 ma már nem csak az oltatlanok közül szedi áldozatait. Az omikron-variáns okozta járványhullámban egyre nő a statisztikákban az olyan...

Stagnál a koronavírus...

A szennyvízminták SARS-CoV-2 örökítőanyagának koncentrációja országos átlagot tekintve stagnál. Növekedés egyik vizsgált településen sem...

Fájdalmat érez az együttlétek...

A szexuális együttlétek után jelentkező fájdalom minden esetben kivizsgálást igényel, ugyanis gyakran valamilyen kóros állapotra utal. Dr. Hetényi...

Megelőzni és kezelni is lehet a nemi...

Gombák, vírusok, baktériumok és élősdiek okozzák a szexuális úton terjedő betegségeket, vagyis az STD-t. A becslések szerint évente 330 millióan...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.