Dr. Lakos András

Dr. Lakos András

Infektológus
Bemutatkozás:

1984-ben elsőként ismertem fel hazánkban a Lyme borreliosist (Lyme-kórt), majd 1986-ban én végeztem az országban először a fertőzés igazolására laboratóriumi vizsgálatokat.

Elsőként izoláltam Borreliákat (Lyme baktériumot) kullancsból, majd később emberből is (gerincfolyadékból és bőrbiopsziás mintából). Mind a mai napig én tenyésztek az országban egyedül Lyme baktériumot.

A világon elsők között izoláltam emberből egy újonnan felfedezett Lyme spiochaetát, a Borrelia spielmaniit. Én hoztam létre az azóta is működő László kórházi Lyme Ambulanciát, illetve OTKA támogatással és egy nagy összegű önkéntes adományból én teremtettem meg ott a Lyme diagnosztika feltételeit.

Világcégek felkérésére én teszteltem az 1990 és 1997 között az országba beérkező csaknem valamennyi a Lyme betegség alátámasztását célzó laboratóriumi vizsgálati eszközöket.

Gyógyszergyárak (Roche, Biogal, Glaxo, Chinoin, Pliva) felkérésére klinikai vizsgálatokat végeztem a Lyme betegségben adható antibiotikumok hatékonyságának felmérésére (1990-1996).

A Chiron felkérésére klinikai vizsgálatokat végeztem a kullancsencephalitis megelőzését szolgáló vakcinával, az Encepurral (2000). OMFB támogatással kifejlesztettem és értékesítettem egy nagy megbízhatóságú borrelia Western blot kitet (Lakoblot Lyme, 1996). Ugyancsak OMFB támogatással kifejlesztettem az eljárás automatizálását célzó berendezést (automata immunoblot reader – AIR, 2000).

Részt vettem, közel 10 éven át az európai Lyme vakcina kifejlesztését célzó nemzetközi multicentrikus vizsgálatban, melyben feladatom a Borreliák izolálása, tenyésztése, különféle tápoldatokban történő szaporodásának vizsgálata volt.

2009-2011-ben az Intercell Ag-val kötött szerződés keretében egy új típusú Lyme vakcina kifejlesztésében vettem részt. Egy új, kullancs által terjesztett rickettsiosis klinikai leírása fűződik a nevemhez (tick-borne lymphadenopathy – TIBOLA, 1997). Egy új, a korábbiaknál egyszerűbb és megbízhatóbb eljárást dolgoztam ki az intrathecalis borrelia-antitest-szintézis vizsgálatára (comparative immunoblot assay - COMPASS). A módszer nemcsak a Lyme betegség idegrendszeri szövődményeinek felismerésében jelent nagy segítséget, de alkalmas a betegség gyógyulásának igazolására is.

Munkatársaimmal Magyarországon elsőként publikáltam epidemiológiai elemzéseket kullancsencephalitisről (Kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás).

Közlemények és előadások Tudományos publikációim száma 123, impact faktor 48, idézettség: kb. 725. https://vm.mtmt.hu/search/slist.php?lang=0&AuthorID=10000016 Első vagy utolsó szerzős közlemények száma: 56 (46%), egyszerzős közlemények száma: 32 (26%). Első vagy utolsó szerzős, impact faktoros közlemények száma: 13, impact faktorainak összege: 40. Tudományos előadások száma: 96. Kandidátusi fokozat elnyerése óta megszerzett impact faktorok összege: 39,81.

Társszerzőim között vannak a magyarok mellett argentin, belga, bolgár, brazil, cseh, dán, Egyesült Államokbeli, francia, holland, horvát, kínai, német, olasz, portugál, spanyol, svájci, svéd, szenegáli, szlovákiai, szlovéniai kutatók. Könyvek, könyvfejezetek 3 könyvet írtam kullancs által terjesztett betegségekről 1991, 1992 (változatlan újranyomás 1994-ben) és 1996-ban. Összesen 28 fejezetet az Infektológia (ed.: Nyerges G.), a Klinikai és Járványtani Mikrobiológia valamint az Infektológia (eds: Szalka A, Timár L, Ludwig E, Mészner Zs.) c. egyetemi tankönyvekben, 1-1 fejezetet jegyzek a Betegségenciklopédiában, a Reumatológiában, a Klinikai Reumatológiában és a Családorvosok Kézikönyvében.

A Lyme-kórral foglalkozó, magyar nyelvű módszertani útmutatók többségét én szövegeztem. Az első 1991-ben jelent meg (OH. 132, 1441-2444). Részt vettem két európai módszertani útmutató elkészítésében is. A Lyme-kórral foglalkozó 1996-ban jelent meg, az Európában előforduló kullancs által terjesztett bakteriális fertőzések kórismézésével foglalkozó 2004-ben került közlésre. Az utolsó, magyar nyelvű, az Infektológiai Szakmai Kollégium felkérésére és támogatásával készült, megtalálható az Egészségügyi Közlöny 2011. 7. számában, 1386-1392. oldalon.

Kitüntetések

 • Alkotó Ifjúság Pályázat I. díj: Infantilis myoclonusos ataxia (1983).
 • Markusovszky-Díj: Hereditaer fructose intolerancia (1985).
 • Petényi-Díj: Lyme-kór Magyarországon (1986).
 • Alkotó Ifjúság Pályázat I. díj: Lyme borreliosis Magyarországon – az első 3 év (1987).
 • Petényi-Díj: A Bell paresis gyakori okozója a Borrelia burgdorferi (1988).
 • MTA-díj: Négyféle borrelia szerológiai eljárás összehasonlító vizsgálata (1989).
 • Markusovszky-Díj: A Borrelia burgdorferi első hazai izolálása kullancsokból (1990).
 • Markusovszky-Díj: Lyme borreliosis – 25 év tapasztalatai (2010).

 

Ösztöndíjak, tanulmányutak, kutatási együttműködések

 • Soros Alapítvány + WHO ösztöndíj Koppenhága, Statens Seruminstitut (1988).
 • Eü Min. ösztöndíj Danderyd Hospital és Nemzeti Bakteriológiai Laboratórium, Stockholm (1988).
 • ESPID (Eur. Soc. Paediatric Inf. Dis.) kutatási ösztöndíj a borrelia okozta facialis paresisek európai feltérképezésére multicentrikus tanulmány keretében (1987-1989).
 • MTA kutatási ösztöndíj (1987-1991).
 • MTA-Soros Alapítvány utazási ösztöndíjak (1988-1990).
 • ESPID utazási ösztöndíj (1988).

 

Tanulmányút:

 • Centers for Disease Control (CDC) Atlanta, és MRL Borrelia és Ehrlichia kutatólaboratórium Cypress,
 • USA (1997) OMFB kutatási + fejlesztési pályázat: Borrelia Western blot kifejlesztésére (1994-1996).
 • OMFB kutatási + fejlesztési pályázat: automata immunoblot reader (AIR) kifejlesztésére (1997-2000).
 • EU Pályázat (QLRT-2001-01293 - Concerted Actions and Thematic Networks) European network for surveillance of tick-borne diseases (2002-2006, Vezető: Philippe Brouqui, Franciaország).
 • EU Pályázat (FP6- INCO-DEVISTREP-CA1 - Health of livestock populations) Integrated consortium on ticks and tick-borne diseases ICTTD-2 és ICTTD-3, ICTTD-4 (2004-2011). Vezető: Frans Jongejan, Hollandia.
 • Meghívottként részt vettem a European Concerted Action on ticks and Tick-borne Diseases (EUCALB) a „Clinical case definition” megfogalmazásában, mint a Clinical Spectrum Action tagja (1992-1998).

 

Kutatási együttműködés

 • A Baxter-Immuno Ag-vel a Lyme vakcina kifejlesztésében való közreműködésre (Borrelia izolálás és tenyésztés, a tenyésztési körülmények optimalizálása volt a feladatom - 1998-2005).
 • Kutatási együttműködés az Intercell Ag-vel Lyme vakcina kifejlesztésében való közreműködésre.

 

Új Borrelia antigének felkutatása, a fertőzés során az antitestek megjelenésének a dinamikájának a feltérképezése a feladatom (2009-2011). Tanácsadói szerződés a Novartis Vaccines and Diagnostics, Inc.-nel (2010-).

Legutóbbi válaszai

Lyme betegsség?

Végeztesse el a vizsgálatot másik laboratóriumban is.

Lyme v. SM?

Egy éve taró tünetek esetén az IgM pozitivitás és IgG negativitás kizárja a Lyme betegséget. A, definitív OGP az SM mellett szól, de önmagában ez még nem elég a diagnózis kimondásához.

Lehet-e kullancs által terjesztett betegség?

Lehet. El kell dönteni, melyik lelet a hiteles, jöjjön el, kérjen időpontot telefonon: 30-9349956.

Staphylococcus aureus

Minden kórháznak van infektológus konziliáriusa. Sajnos, elég gyakori, hogy megfeledkeznek erről. Pedig itt profi szakemberre van szükség, mert a közönséges antibiotikumok ilyen helyzetekben hatástalanok. Az infektológus gyakran megfordítja a beteg sorsát. Lépjenek minél hamarabb, legyenek erőszakosak, követeljék a konziliáriumot! A kérésüket nem tagadhatják meg. A cukorbetegség sajnos súlyosan rontja az immunitást és hajlamosít a műtéti fertőzéses szövődményekre.

Bexsero védőoltás csecsemőknél

A meningococcus-fertőzés az influenzaszezonban a leggyakoribb. Mostanra ezen már túl vagyunk. Egyéves kor felett a Bexsero hatékonyabb és az oltási reakciók is enyhébbek. Várják meg az őszt, addigra az oltásról is többet fogunk tudni.