• Hepatitis C fertőzés - virulensebb, mint gondoltuk?

    Dr. Kónya Judit
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos szakorvosjelölt

    Számos kórokozót ismerünk, amelyek terjedésének mechanizmusa jól meghatározott. Ugyanakkor nem egy esetben derült már ki, hogy az addig lehetségesnek tartott átvitelei mechanizmusokon kívül más módon is átadható a kór, és lappangva terjedhet a betegség.

    Különösen igaz ez az olyan kórokozók esetében, amelyek hosszú lappangási idővel rendelkező betegségeket terjesztenek, illetve a fertőzés forrása nem kizárólag a már a betegség jeleit mutató személy, hanem a hordozó állapot is.

    Hirdetés

     Rizikócsoportok

    • Intravénás kábítószer-élvezők. A közhiedelemmel ellentétben nem a közös tű, hanem a közös fecskendő használata (az abban megmaradt fertőzött vér) jelent komoly kockázatot ebben a csoportban. A kábítószer-élvezők 50-90 százalékánál mutatható ki HCV-fertőzöttség.
    • A nemi úton történő fertőződés viszonylag ritka, de nem kizárható. A kórokozó az apró, akár szemmel nem is látható nyálkahártyasérüléseken keresztül bekerülhet a véráramba. Fokozottan veszélyeztetettek, akik gyakran váltogatják szexuális partnereiket.
    • Veszélyforrást jelentenek a közös használatú, nem kellően tisztán tartott és apró serülést könnyen okozó eszközök (akupunktúrás és tetováló eszközök, manikűrkészlet, borotva, fogkefe).
    • A fertőzöttek közvetlen családtagjai (közös használati tárgyak).

    Nemrégiben egy hepatitis C vírussal (HCV) fertőzött nő esete került bemutatásra, akinek fiatal felnőttkorban lévő gyermeke a vérvételi eredmények alapján vírushordozónak bizonyult.

    A szakirodalom már korábban is leírt olyan eseteket, amikor felmerült, hogy a hepatitis C vírus szokásos fertőzési útjain kívül más mechanizmussal, például a mindennapi élet során történő testi kontaktus közvetítésével, közös használati tárgyak és higiéniás eszközök használatával került át a vírus egyik személyből a másikba.

    A hepatitis C vírus eddigi nézeteink szerint vér és szexuális érintkezés során terjedhet egyik emberről a másikra.

    A fertőzést közvetíthetik vérrel illetve a nemi szervek váladékával érintkező, nem kellően fertőtlenített eszközök, például orvosi műszerek, akupunktúrás tűk, tetováló eszközök.

    Az intravénás kábítószerélvezők közös tűhasználata közismerten a vírus átvitelének egyik leggyakoribb fajtája.

    Közös használati tárgyakkal is fertőzhet a hepatitis C?

    Vannak kutatók, akik szerint a közös használati tárgyak és a kellő higiénia hiánya könnyen a környezetben élők megfertőződéséhez vezethet akkor is, ha a szexuális jellegű kapcsolat és a vérrel való kontamináció teljességgel kizárható.

    A HCV jellemzően más testváladékokban is kimutatható, úgymint nyál, ürülék, vizelet. A közös használati tárgyak körébe olyan mindennapos eszközök is beletartoznak, mint a körömvágó olló. A fertőzés átvitelének kockázata az alábbiaktól függ: a közvetítő testváladék típusa, az azzal való érintkezés időtartama, az érintkező felületek nagysága, azok épsége, a testváladékban lévő vírus mennyisége.

    Ön tudta?
    Mivel a kórokozó mindössze 1989 óta ismerit, a fertőzöttek felénél nem is tudható, hogyan és mikor fertőződtek. Élhetnek közöttünk olyan vírushordozók, akik teljesen panaszmentesek, és emiatt nem is tudják, hogy fertőzöttek. Idővel azonban ők is beteggé válhatnak, illetve megfertőzhetnek másokat.

    Általában igaz, hogy ép kültakaró esetén a fertőződés esélye csaknem nulla. Ám a bőr mikroszkópos vagy látható sérülései a fertőződés veszélyét sokszorosára növelik

    2007-ben született egy kísérleti eredmény, amely azt mutatta, hogy a hepatitis C vírusa kiszáradás után 16 órával sem veszíti el fertőzőképességét.

    Meglepő kutatási eredmények

    Számos olyan tanulmány is született, amely a HCV terjedését vizsgálta a szorosabb közelségben élő családtagok körében. Az eredmények széles skálán mozognak: 1,2%-os és 20,5%-os eredmények születtek.

    Ez azt jelenti, hogy a fertőzött betegek családtagjai közül legalább 1,2%, illetve legfeljebb 20,5%-os arányban volt kimutatható a vírus. Több vizsgálat esetében előfordult, hogy az eredmények nem különböztek a kontroll csoport eredményeitől, vagyis a HCV pozitivitás nem a beteg családtag közelségének eredménye, csupán a populációban rendesen is előforduló fertőzöttségi arányt reprezentálja.

    Az átvitelt jól jellemzi, hogy az olyan családtagok esetében, akiknek nyálában kimutatható a vírus, a vérben nem feltétlenül jelenik meg. Vagyis ez arra enged következtetni, hogy például a közös fogkefe használatával lehet, hogy az egészséges családtag nyálából a vírus izolálható, annak megjelenése nem okoz betegséget feltétlenül. Ám mivel utóellenőrzések nem történtek, azt sem zárhatjuk ki, hogy a szájüregből (főleg a nyálkahártya sérüléseinek révén) nem kerül be a vírus a vérbe.

    Az eredmények ugyan ellentmondásosak, ám mégis azt sugallják, hogy lehetséges a hepatitis C vírus átvitele közös használati tárgyak segítségével, a mindennapos együtt élés szabályainak betartása mellett is.

    (WEBBeteg/ Dr. Kónya Judit)

    Módosítva: 2009.03.19 08:17, Megjelenés: 2009.03.19 08:17
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Koronavírus - 4397 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 121 beteg

    4397 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 170 298 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Több száz oltóközponttal készül Németország

    A COVID-19 elleni több milliónyi dózis vakcina tömeges beadásának hatalmas kihívására időben fel akar készülni a német egészségügy, ezért decembertől kezdődően oltóközpontok százai nyílnak majd a német városokban (jelentette a Welt am Sonntag).

    Hepatitis C: új időszámítás kezdődött

    A hepatitis C korábban az egyik legkisebb eséllyel gyógyítható fertőzésnek számított, így az érintettek többsége a sikeres kezelés reménye nélkül, és családja, barátai, munkatársai reakciójától tartva még ma is inkább titkolja, bagatellizálja állapotát. Nemcsak környezete, hanem önmaga előtt is. A több éves, évtizedes szégyenérzet miatt sokan beletörődtek állapotukba, és még ma is elkerülik az orvost. A közelmúltban elérhetővé vált korszerű terápiák eredményeként azonban új lehetőségek nyíltak meg a - döntően önhibájukon kívül - megfertőződöttek számára, így a szégyen helyébe fokozatosan a gyógyulni akarás léphet.

    A HCV-fertőzés nem csak az érintettnek teher

    A tudományos fejlődésnek köszönhetően a HCV-fertőzés gyógyítható. Azonban ahhoz, hogy sikeres legyen a vírusirtás, a legfontosabb lépéseket a betegnek kell megtennie. A szűrésen való részvétel, majd a betegség diagnosztizálása után a folyamatos együttműködés a hepatológus szakemberrel kulcsfontosságú.

    Sikertörténet: a Hepatitis C árnyékából a vírusmentességig

    Az út a gyógyulás felé, mint minden betegnek, nekem, pontosabban nekünk is elég rögös volt. Azért beszélek többes számban, mert a fiam nevében is nyilatkozom, aki tőlem kapta el a Hepatitis C vírust. Elmesélem betegségünk és gyógyulásunk történetét. Homonnai Gabriella írása.

    A HCV fertőzöttség helyzete Magyarországon

    A felmérések alapján Magyarországon a lakosság körében a hepatitis C vírus (HCV) előfordulása 0,5-0,7%, azaz hetvenezer ember találkozott a vírussal és közülük ötvenezer ma is hordozza, illetve terjeszti a betegséget.

    A hepatitis C fertőzés már egy nyálvizsgálattal is ellenőrizhető

    A hepatitis B és C vírusok akár 10-50 évig is lappanghatnak úgy a szervezetben, hogy közben gyakorlatilag semmilyen tünet nem érezhető, mégis a máj károsodását, májzsugort vagy májrákot okozhatnak. A hepatitis fertőzés veszélyeiről és a megelőzés, valamint a felismerés lehetőségeiről Dr. Makara Mihály belgyógyász-hepatológust, a Szent László Kórház főorvosát kérdeztük.

    Hepatitis C-vel fertőződtem - Perelhetek?

    2008 oktoberében kiderült,hogy hepatitis C virussal fertőződtem. A kezelő orvosom szerint akkor kaptam a fertőzést, amikor első gyerekem született császármetszéssel és vért kaptam a műtét alatt. Ez 29 éve volt. Ebben az esetben perelhető-e a magyar állam? 1985-ben született gyermekem fertőződhetett-e? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.