hepatitis c

Tisztelt Cím! 2000 óta vagyok hepatitis c vírus hordozó.Van egy kialakuló kapcsolatom.Úgy tudom ez a vírus csak nagy mennyiségű vérrel terjed. A volt férjem nem kapta el a vírust. A kérdésem az lenne, mivel nem szeretném megfertőzni az illetőt, hogy csókkal, és szexuális úton terjed-e. Mi a védekezés a gumi óvszeren kívül? Egyáltalán terjed -e szexuális úton. Köszönöm Válaszát Tisztelettel Katalin

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pék Tamás válasza hepatitis C témában

Tisztelt Kérdező!

A hepatitis C vírus főleg vér, valamint fertőzött vérrel szennyezett tűvel terjed, ritkábban tetoválással, akupunktúra kapcsán is át lehet vinni a betegséget. Apró bőrsérüléseken bejutó, már kis mennyiségű vér is fertőzőképes lehet, viszont szexuális úton történő fertőződés valószínűsége elenyésző, akkor is feltétel a vérző sérülés. A gumi óvszer hatékony védelmet nyújt a többi esetlegesen szexuális úton terjedő betegséggel szemben is.

Tisztelettel:

Kérdés: 2017. június 29., 13:50; Megválaszolva: 2017. július 16., 21:16
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Covid vakcináció
Echinacea cseppek és Pfizer oltás
Mikor képződnek antitestek?
Sztrók utáni Covid vakcina felvétel
Két oltás egymás után