Sinopharm: ezt üzeni a WHO értékelése

szerző: Sztankó Péter, Dr. Szabó Zsuzsanna - WEBBeteg
megjelent:

A WEBBeteg.hu Dr. Szabó Zsuzsanna segítségével értékelte, mit üzen a WHO (Egészségügyi Világszervezet) Sinopharm-vakcinával kapcsolatos friss jelentése.

A WHO 16 oldalas jelentését Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyezési szakértő a következő módon foglalta össze:

  • Mi (a WHO) nagyon bizonyosak vagyunk abban, hogy a BBIBP-CorV (azaz Sinopharm) vakcina hatásos a PCR-teszttel igazolt COVID-19 megelőzésében (18-59 éves) felnőtteknél.
  • Közepesen vagyunk bizonyosak abban, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után (18-59 éves) felnőtteknél alacsony.
  • Alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a BBIBP-CorV oltás 2 dózisa hatásos (60 év feletti) idősebb felnőtteknél.
  • Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után (60 év feletti) idősebb felnőtteknél alacsony.
  • Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a BBIBP-CorV vakcina 2 adagja hatásos a PCR-teszttel igazolt COVID-19 megelőzésében társbetegségekben szenvedőknél vagy olyanoknál, akiknek az egészségi állapota fokozza a súlyos COVID-19 kialakulását, amint az a klinikai vizsgálatban szerepelt.
  • Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után alacsony társbetegségben szenvedőknél vagy olyanoknál, akiknek az egészségi állapota fokozza a súlyos COVID-19 kialakulását

Fontos megjegyezni, hogy a WHO jelentése igazoltnak látja a Sinopharm vakcinájának hatásosságát a megbetegedés megelőzésében a 60 évnél fiatalabbak körében. Ugyanakkor a részletes adatok hiányára hívja fel a figyelmet a 60 évnél idősebbek és a krónikus betegek esetében, valamint nem tud állást foglalni a súlyos mellékhatások kockázatának megítélésében. Ezt azonban tévedés úgy értelmezni, mintha a jelentés a vakcina elégtelen hatásosságáról szólna! Sőt, a WHO jelentését a nemzetközi sajtó is döntően úgy értékelte, hogy a készítmény a jelentéssel közelebb került ahhoz, hogy a nemzetközi szervezet negyedik elfogadott védőoltása legyen. (Az esetleges elfogadás egyébként nem jelent egy államra sem kötelező érvényű határozatot, egyfajta komoly szakmai ajánlásnak, iránymutatásnak tekinthető.)

Dr. Szabó Zsuzsa felhívja arra is a figyelmet, hogy a megállapítások - különböző mértékben - számos vakcina esetén igazak. Az oltóanyagok tesztelése során ugyanis biztonsági megfontolásokból elsősorban a nem idős, alapbetegségben nem szenvedőkre koncentráltak, és később kezdődtek csak el a különböző betegcsoportok, a várandósok, az idősebbek, vagy a gyerekek vizsgálata. Így a gyakorlatban a pandémiás helyzet miatt az oltásokkal párhuzamosan folynak még egyéb, speciálisabb vizsgálatok is. Különösen fontos kérdés a különböző krónikus betegek vizsgálata, ahol elvileg minden egyes betegség részletes kivizsgálása indokolt lehetne.

A Sinopharm hatása, jellemzői

A WHO természetesen helyesen, következetesen járt el a szakmai szabályok alapján, ez azonban még nem jelenti azt, hogy a Sinopharm vakcinával oltott 1 millió magyarnak aggódia kellene. Bár a vakcináról kevés megfelelően részletes tudományos bizonyíték látott napvilágot, az elölt víruson alapuló "hagyományos" vakcinagyártás és az oltóanyag hatásmechanizmusa már jól ismert.

Ahogy korábban kifejtettük, önmagában az antitest vizsgálat eredménye nem mérvadó a védettség megítéléséhez, hiszen az antitestek mellett az immunrendszer fontos "védelmi vonala" a celluláris immunválasz is. A Sinopharm esetében az eddigi adatok alapján valóban jellemző az, hogy egyeseknél alacsonyabb szintű az ellenanyagtermelés, ugyanakkor a celluláris immunválasszal kiegészülve az eddigi tapasztalatok alapján hatásos a megbetegedés, különösképpen pedig annak súlyos, életveszélyes lefolyása ellen. A celluláris immunválasz laikus nyelvre lefordítva az immunvédelem azon sejtes elemekből álló vonala, amelyik "készenlétben áll" és reagál a fertőzésekre. Számos immunsejt összessége alkotja, melyek működése elengedhetetlen ahhoz, hogy egyetlen immunsejt típus (az úgynevezett B-sejtek) a sokat emlegetett ellenanyagokat megtermelhessék.

A Sinopharmnak, működéséből adódóan, a más típusú vakcinákkal szemben előnye és hátránya is van.

  • A Sinopharm a tüneteket produkáló eseteket vizsgálva az eddigi kutatások alapján kisebb mértékben hatásos az mRNS-vakcinákhoz képest, mivel az erőteljesebb immunválasz kifejlődéséhez a szervezetnek némi időre van szüksége a vírussal való találkozást követően. Ez azonban nem hiba, hanem tervezhető, ismert jellemzője az oltóanyagnak. A betegséget azonban ez a hatásmechanizmus sem hagyja továbbfejlődni, és a súlyos, életveszélyes esetekre vonatkozóan már hasonlóan magas hatásosságú.
  • Kifejezett előnye ugyanakkor, hogy nem csak meghatározott tüskefehérje-szerkezettel rendelkező vírusvariánsok ellen hatásos, hanem hasonló értékeket mutat az újabb vírusvariánsokkal szemben is (míg más típusú vakcinák esetén jelentős eltérések lehetnek a különböző variánsokkal szembeni mutatókban). Ahogy Merkely Béla elmondta: a kínai vakcina "...teljes elölt vírust tartalmaz, a vírus fehérjének teljes spektrumában véd. Ami azt jelenti, hogy a különböző vírusvariánsok ellen a Sinopharm képes megadni a legszélesebb immunitást."

Minden vakcinatípusnak mások az előnyei, éppen ezért folynak jelenleg is a kutatások a különböző készítmények kombinálásáról, elképzelhető, hogy az elérhető legjobb eredményt nem is egyik vagy másik vakcinatípus, hanem ezek valamilyen kombinációja fogja eredményezni.

Aki tehát Sinopharm vakcinával oltatta be magát, és nem várt a védőoltással, az jelenlegi tudásunk alapján jó döntést hozott, hiszen egy - általános populáció esetén igazoltan - hatásos készítményt kapott, amellyel töredékére csökkentette a súlyos lefolyású, esetleg végzetes kimenetelű megbetegedés esélyét, működéséből adódóan nem csak bizonyos vírusvariánsok esetén. Természetesen szükség van a kutatások folytatására, és a hatásossági és biztonságossági értékek pontosítására.

A Sinopharm vakcinát jelenleg 40 országban engedélyezték, a várakozások szerint az esetleges WHO jóváhagyást követően ez a szám tovább bővülne, elsősorban a még jelenleg is oltóanyaghiánnyal küzdő államok döntése nyomán.

WEBBeteg.hu - Sztankó Péter főszerkesztő, Dr. Szabó Zsuzsanna

Cikkajánló - Sinopharm

Cikkajánló

A COVID-19 elleni vakcinák összehasonlítása

Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Koronavírus védőoltás
A COVID-19 elleni oltásokról rengeteg információt lehet olvasni, azonban sokszor nehéz kiszűrni a valós adatokat, követni a fejlesztések meglepően gyors ütemét, vagy eldönteni, minek higgyünk. Összefoglaló a vakcinákkal kapcsolatos legfontosabb aktuális tudnivalókról.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.