COVID-19 elleni vakcina - tabletta formában?

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
Megjelent: 2021.03.24

Az injekció formájában beadható COVID-19 elleni vakcinára nem lesz már szükség, ha az oltóanyagot tabletta formájában is megkaphatjuk. Hamarosan kezdődhetnek a klinikai próbák - jelentette az Oravax nevű izraeli gyógyszercég -, igaz, a termék még igen korai kísérleti fázisban van. A jelenleg jóváhagyott összes vakcina ma még csak injekció formájában férhető hozzá.

A koronavírus ellen pirulaként támadni képes vakcina klinikai vizsgálatainak első (humán) fázisa még 2021-ben, reményeik szerint június folyamán megkezdődik, adta hírül a hatóanyaggal kutatásokat végző Oravax. Az Oravax két cég: az izraeli-amerikai Oramed és az indiai Premas Biotech közös vállalkozásaként kezdte meg működését. Jelenleg a vakcinafejlesztés útján a legelső lépésnél tart. Nincs garancia a sikerre, és ha történetesen mégis működik, minimum egy évbe is beletelhet, míg megkapná a használatba vételi engedélyt (a Moderna, illetve a Pfizer cégnél 2020 márciusában, illetve májusában kezdték az első humán próbákat).

Sok előnye lenne

A szájon át szedhető (orális) védőoltásokat úgynevezett második generációs vakcina lehetőségként tartják számon, amit úgy, annak a célnak a kielégítésére terveztek, hogy könnyebb legyen a méretezés, a szállítás, a szétosztás és a célba (a szervezetbe) juttatás (tehát a beadás valójában szájon át történő bevétel legyen). Az orális vakcina „potenciálisan arra ad módot, hogy az emberek otthon, maguknak végezzék el a vakcinázási folyamatot. A ’vakcinát’, azaz a tablettát egyszerű hűtőszekrényben lehet szállítani, és szobahőmérsékleten tárolni, ez pedig bárhol, bárhová a világon egyszerűvé teszi a logisztikát” – mondja Nadav Kidron, az Oramed elnöke.

Azonban „egyelőre pontosan és gondosan kivitelezett tanulmányokra, vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy bizonyítani lehessen ennek értékét” – teszi az előbbiekhez dr. Paul Hunter (University of East Anglia) körültekintően óvatos figyelmeztetését. „Olyanoknál persze felbecsülhetetlen lehet az értéke, akik injekcióstű-fóbiások. Meg különben is, egy tablettát egyszerűbben és gyorsabban lehet a szervezetbe juttatni.”

Nem ez lenne az első szájon át kapható védőoltás

Több betegség megelőzésére létezik már szájon át szedhető védőoltás, ezeknek sok az előnyük a karba beszúrással célba juttatottakkal szemben. „A karba kapott ’szisztémás’ vakcinákról fontos tudni, hogy általában nagyon jók a súlyos betegségek megelőzésében”, ugyanakkor, nem tudnak tökéletesen megóvni az infekciótól, legalábbis nem elég jól – szögezi le Hunter professzor. Mivel a fertőzés először az orrban, a torokban indul, sok minden ott zajlik le, az e területekre fókuszáló tablettás vakcinák hatékonyan segíthetnek az infekciót megállítani, mielőtt bármi súlyosabbá válhatna.

Az Oravax vakcináról még nem publikáltak adatokat. „Az állatkísérletek viszont nagyon biztatóak. Csak azt ne higgyük, hogy azokat az eredményeket mindig le lehet fordítani a humán alanyok eseteire. Egyszóval, a bizonyossághoz kellenek a humán vizsgálatok” – összegzi dr. Paul Hunter.

Más cégek is próbálkoznak tabletta, spray vagy tapasz formájú vakcina kifejlesztésével COVID-19 ellen

Napjaink fejleménye, hogy az úgynevezett második generációs vakcinák egyéb típusainak, például az orrba fújható spray formájúaknak vizsgálata is zajlik. Azt is tanulmányozzák a tudósok, hogy miként lehet tapasz formában előállítani vakcinákat.

Az Oxford/AstraZeneca-vakcina kifejlesztésén dolgozó vezető tudós, Sarah Gilbert professzor azzal a bejelentéssel állt a nyilvánosság elé, hogy cégük fontolgatja, belevág a tabletta, illetve az orrpsray formájú orális vakcina kifejlesztésébe – tette közzé február végén az Independent. A gyógyszercég terveit az egyetem (Oxford University) nem kommentálta.

Az ImmunityBio nevű gyógyszercég viszont az általa kifejlesztett vakcina orális verziójának fázis I. klinikai vizsgálatainál tart. Ez azonban nem önálló védőoltásnak készül, hanem az izomba adott injekció mellé adagolva, egy úgynevezett rásegítő (booster) dózis szerepét fogja betölteni.

Az embereken eddig kipróbált egyetlen orális COVID-19 elleni vakcina tesztje egyelőre nem járt sikerrel: 2020 végén, a Vaxart nevű cég bejelentette, hogy állatkísérletekben jó eredményeket értek el, azonban az első humán próbák csalódást keltő válaszokat hoztak.

Tovább

WEBBeteg logóWEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: Early tests are planned for a COVID-19 vaccine that can be taken as a pill, with no need for injections (Business Insider)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Aranyér Aranyér

Mitől alakulhat ki? Mit lehet tenni a megelőzése érdekében?

Allergia kezelése Allergia kezelése

Mi a különbség az allergia elleni készítmények között?

Stagnál a szennyvízben a koronavírus...

Az előző héten tapasztalt enyhe emelkedés után ismét stagnál a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja.

Koronavírus - 12 307 új fertőzött...

Az elmúlt heti összesített adatokat közöljük. A beoltottak száma 6 417 738 fő, közülük 6 203 972 fő a második, 3 896 501 fő a harmadik, 340 651...

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Vakcinált terhes, védett magzat

A terhesen felvett védőoltás elősegíti, hogy ellenanyag kerüljön át a magzatba - igazolják a kutatások. Emellett az elmúlt két évben...

Kell a harmadik oltás. De mikor?

A harmadik emlékeztető oltás az eddigi tudományos eredmények alapján segít optimalizálni a vakcinák által nyújtott védelmet. Lássuk, melyik...

Vakcinák hatásossága...

Az oltóanyagok hatásosságára irányuló vizsgálatok eredményei a teljesség igénye nélkül, annak érdekében, hogy a gyakran ellentmondásosnak tűnő...

A COVID-19 elleni vakcinák...

A COVID-19 elleni oltásokról rengeteg információt lehet olvasni, azonban sokszor nehéz kiszűrni a valós adatokat, követni a fejlesztések meglepően...

Prof. Szekanecz: a koronavírus, és...

Az autoimmun betegségekben a COVID-19 súlyosabb lefolyású, a vírus pedig autoimmunitást is provokálhat, ezért minden autoimmun beteget be kellene...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.