Gulyás Gergely - A mostani járványban már nem lesz magyar vakcina

Szerző: portfolio.hu

Amíg a fertőzési adatok érdemben nem csökkennek vagy nincs lehetőség a tömeges oltás megkezdésére, addig nem lehet a jelenlegi korlátozások enyhítésére - mondta a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely - számolt be a portfolio.hu.

Jövő héten dönthetnek a korlátozásokról

A kormány tegnapi ülésén elsősorban a vírushelyzettel foglalkozott, azt állapítottuk meg, hogy Európa nagy részén a harmadik hullám kezdődőött el, ezzel szemben Magyarországon továbbra is csökkennek az esetszámok.

A kormány a jövő héten vizsgálja felül a jelenlegi korlátozásokat, de amíg a fertőzési adatok érdemben nem csökkennek vagy nincs lehetőség a tömeges oltásra, addig nincs lehetőség ezeken változtatni - szögezi le Gulyás.

A miniszter szerint az EU-tól érkező vakcinák száma kevés a tömeges oltások elindításához, egyértelműen keveslik az eredményeket. Ezért kénytelenek mindenkivel tárgyalni, hogy vakcinát szerezzenek be, tárgyalnak Kínával és Oroszországgal is, de csak olyan vakcina jöhet szóba, amivel már több millió embert beoltottak.

Ha valaki az egyik vakcinában nem bízik meg, akkor kérheti, hogy akkor kerüljön beoltásra, amikor rendelkezésre áll az általa preferált vakcina - mondja a miniszter.

Az uniós beszerzésekből összesen 8,8 millió embert lehetne beoltani - árulja el Gulyás Gergely. Az orosz vakcináról továbbra is tárgyalnak, Szijjártó Péter ma Moszkvába utazik ezügyben.

Csak orosz vagy kínai vakcinával érhető el nyárra a 70%

Ha a veszélyzetetett korosztályt és a krónikus betegeket be tudnánk oltani, akkor távolról sem lenne olyan fenyegető a járvány, mint jelenleg. A lakosság 70%-ának nyárig történő beoltása csak az uniós beszerzésen kívüli forrásokkal biztosítható - mondja a miniszter.

Holnap tud a külügyminiszter nyilatkozni az orosz tárgyalásokat követően a Szputnyik-V vakcináról. Egyelőre úgy tűnik, hogy a gyártási kapacitáskorlátok megszűntek, azonnal tudna nagy mennyiséget előállítani a gyártó. A Sinopharm esetében megállapodtunk egymillió adag vakcináról, ez néhány héten belül Magyarországra érkezhet, ha az OGYÉI engedélyét megkapja az oltóanyag - emeli ki Gulyás.

Lesz magyar oltásigazolás

A védettség igazolásáról valamilyen dokumentum lesz, egy plasztikkártyát fog mindenki kapni. A védettséget akkor szerezheti meg valaki, ha már átesett a betegségen vagy megkapta az oltást. Az esetükben például az este 8 óra utáni kijárási korlátozás fenntartásának nincs értelme. Azt minden egyes oltóanyagnál vizsgálják a gyártók, hogy az egyes vakcinák esetében a védettség meddig áll fenn. Az említett igazolás február közepétől érhető majd el, arról pedig majd külön dönt a kormány, hogy ez milyen jogosultságokkal jár.

Vissza is lehet majd utasítani a vakcinát

Ha valaki sorra kerül az oltási rend szerint, akkor meg fogjuk kérdezni, hogy a rendelkezésre álló oltással vagy oltásokkal be kívánja-e magát oltatni. Ha erre a válasz igen, akkor beoltják, ha nem, akkor újra felvesszük az illetővel a kapcsolatot akkor, amikor az általa elfogadott vakcinából sikerül beszerezni - emeli ki Gulyás.

Bűncselekmény, ha valaki soron kívül kap oltást

Ha valaki olyat olt be soron kívül, akinek még a sorrend szerint nem kellene megkapnia a vakcinát, az hivatali visszaélésnek minősül, Magyarországon nem tudunk ilyen esetről.

A mostani járványban már nem lesz magyar vakcina

A Debreceni Egyetem régóta vesz részt vakcinafejlesztésben, a cél, hogy ott egy nemzetközi labor és gyártóbázis jöhessen létre. Ezen a téren a kínai Sinopharmmal már a járvány előtt kezdődött együttműködés.

Attól tartok, hogy a jelenlegi járványhelyzetben ez már nem jelent segítséget, egy ilyen labor és gyártóbázis felépítése hosszabb időt vesz igénybe - mondja a miniszter.

(portfolio.hu)

Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Dohányzás Dohányzás

Égető kérdés: a dohányzás új formái és azok hatásai. (x)

Hajbeültetés Hajbeültetés

Választ adunk a hajbeültetéssel kapcsolatban felmerülő kérdésére. (x)

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Gyakori kérdések-válaszok a...

2020. december 26-án megérkezett Magyarországra az első vakcinaszállítmány, az Európában elsőként engedélyezett Pfizer-BioNTech-vakcina. Ezzel a...

Miért veszélyes ennyire a COVID-19?

Az emberiségnek már sokszor kellett különféle vírusok fenyegetésével szembenéznie. Átélt már nem is egy pandémiát - mégse vonul(t) karanténba a...

Meddig tart a COVID-19 elleni...

Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem...

Az egészséges fiatalnál is hetekbe...

A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.