Huszonötmillióhoz közelít a beoltottak száma, egyre több a tapasztalat

WEBBeteg
megjelent:

Rohamosan nő világszerte azok száma, akiket már beoltottak a COVID-19-et okozó vírus ellen. Az Our World in Data nevű oldal összesítette a hivatalos jelentéseket, amely szerint (a január 11-én rendelkezésre álló adatok alapján) a világ népességének 0,31 százaléka kapta már meg az oltást.

Világszinten a lakosság 0,31%-a, Magyarországon 0,44%-a kapta meg eddig a COVID-19 elleni védőoltás első adagját. Ez a szám még alacsony, amennyiben azt nézzük, hogy a Föld népességének legalább 60 százalékának védettsége (immunrendszerének felkészítése) szükséges ahhoz, hogy véget érjen a járvány és megszűnjenek a korlátozások.

Magas ugyanakkor olyan tekintetben, hogy az oltóanyaggal kapcsolatos gyógyszerbiztonsági következtetések nem "csak" néhány tízezer fős tapasztalatokon nyugszanak, hanem már közel 25 millió oltásról állnak rendelkezésre tapasztalatok. Izraelben például már a lakosság 21 százalékát beoltották, de az Egyesült Királyságban is 1,94%, az Egyesült Államokban 2,02% ez a mutató, így több millió esetet dolgoztak már fel a kutatók.

COVID-19 elleni védőoltással való átoltottság a Földön 2021.01.10-én

Az Egyesült Államokban a Pfizer és a Moderna által kifejlesztett védőoltások állnak rendelkezésre, január 6-ig 4,8 millió adag került beadásra. Ezek tapasztalatairól az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) csütörtökön adott tájékoztatást.

A 21 anafilaxiás eset közül, amelyre vonatkozóan rendelkezésre állnak az adatok, a legtöbb reakció az injekció beadását követően gyorsan jelentkezett – nagyjából 15 percen belül. Az esetek 90%-ában nők voltak az érintettek. Sokaknál, de nem mindenkinél szerepelt allergia a kórtörténetben, és 7 személynél fordultak elő korábban anafilaxiás reakciók. A legtöbbjüknél adrenalin sürgősségi injekció beadására volt szükség.

További 83 beoltott személynél jelentkeztek kevésbé súlyos allergiás reakciók, például kiütés, túlzott mértékű viszketés, kaparó érzés a torokban, valamint torokirritáció. Ezek többsége a védőoltás beadását követő fél órán belül jelentkezett. Hasonlóan azokhoz a betegekhez, akiknél anafilaxia jelentkezett, a legtöbb személy szintén tapasztalt korábban egyéb allergiás reakciókat.

Ezt olvasta már? A COVID-19 elleni vakcina valamelyik alkotórészére súlyosan allergiások várjanak még a védőoltással

A CDC összességében 4 393 jelentést kapott a védőoltás beadását követően jelentkező mellékhatásokról vagy egyéb reakciókról a szövetségi kormány védőoltásokkal kapcsolatos nemkívánatos eseményekre vonatkozó jelentési rendszerén (VAERS) keresztül. A legtöbbről megállapították, hogy vagy nem álltak összefüggésben a védőoltással, vagy nem tekintették őket allergiás reakciónak. A védőoltásokról ismeretes, hogy néhány napig a karok fájdalmát, bőrpírt, akár hőemelkedést, illetve kimerültséget, influenzaszerű enyhe megbetegedésnek megfelelő képet okozhatnak. Ezeket rendszerint nem tekintik allergiának.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Füzesi Zsuzsa, fordító; Coronavirus (COVID-19) Vaccinations (ourworldindata.org), More allergic reactions to Covid vaccine reported, but overall remain rare (nbcnews.com)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk ellene? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.