Huszonötmillióhoz közelít a beoltottak száma, egyre több a tapasztalat

Szerző: WEBBeteg.hu összeállítás

Rohamosan nő világszerte azok száma, akiket már beoltottak a COVID-19-et okozó vírus ellen. Az Our World in Data nevű oldal összesítette a hivatalos jelentéseket, amely szerint (a január 11-én rendelkezésre álló adatok alapján) a világ népességének 0,31 százaléka kapta már meg az oltást.

Világszinten a lakosság 0,31%-a, Magyarországon 0,44%-a kapta meg eddig a COVID-19 elleni védőoltás első adagját. Ez a szám még alacsony, amennyiben azt nézzük, hogy a Föld népességének legalább 60 százalékának védettsége (immunrendszerének felkészítése) szükséges ahhoz, hogy véget érjen a járvány és megszűnjenek a korlátozások.

Magas ugyanakkor olyan tekintetben, hogy az oltóanyaggal kapcsolatos gyógyszerbiztonsági következtetések nem "csak" néhány tízezer fős tapasztalatokon nyugszanak, hanem már közel 25 millió oltásról állnak rendelkezésre tapasztalatok. Izraelben például már a lakosság 21 százalékát beoltották, de az Egyesült Királyságban is 1,94%, az Egyesült Államokban 2,02% ez a mutató, így több millió esetet dolgoztak már fel a kutatók.

COVID-19 elleni védőoltással való átoltottság a Földön 2021.01.10-én

Az Egyesült Államokban a Pfizer és a Moderna által kifejlesztett védőoltások állnak rendelkezésre, január 6-ig 4,8 millió adag került beadásra. Ezek tapasztalatairól az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) csütörtökön adott tájékoztatást.

A 21 anafilaxiás eset közül, amelyre vonatkozóan rendelkezésre állnak az adatok, a legtöbb reakció az injekció beadását követően gyorsan jelentkezett – nagyjából 15 percen belül. Az esetek 90%-ában nők voltak az érintettek. Sokaknál, de nem mindenkinél szerepelt allergia a kórtörténetben, és 7 személynél fordultak elő korábban anafilaxiás reakciók. A legtöbbjüknél adrenalin sürgősségi injekció beadására volt szükség.

További 83 beoltott személynél jelentkeztek kevésbé súlyos allergiás reakciók, például kiütés, túlzott mértékű viszketés, kaparó érzés a torokban, valamint torokirritáció. Ezek többsége a védőoltás beadását követő fél órán belül jelentkezett. Hasonlóan azokhoz a betegekhez, akiknél anafilaxia jelentkezett, a legtöbb személy szintén tapasztalt korábban egyéb allergiás reakciókat.

Ezt olvasta már? A COVID-19 elleni vakcina valamelyik alkotórészére súlyosan allergiások várjanak még a védőoltással

A CDC összességében 4 393 jelentést kapott a védőoltás beadását követően jelentkező mellékhatásokról vagy egyéb reakciókról a szövetségi kormány védőoltásokkal kapcsolatos nemkívánatos eseményekre vonatkozó jelentési rendszerén (VAERS) keresztül. A legtöbbről megállapították, hogy vagy nem álltak összefüggésben a védőoltással, vagy nem tekintették őket allergiás reakciónak. A védőoltásokról ismeretes, hogy néhány napig a karok fájdalmát, bőrpírt, akár hőemelkedést, illetve kimerültséget, influenzaszerű enyhe megbetegedésnek megfelelő képet okozhatnak. Ezeket rendszerint nem tekintik allergiának.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
F. Zs., fordító; Coronavirus (COVID-19) Vaccinations (ourworldindata.org), More allergic reactions to Covid vaccine reported, but overall remain rare (nbcnews.com)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Megfáztam vagy koronavírusos vagyok?...

A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek...

Koronavírus kisokos - A legfontosabb...

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is:...

Koronavírus és a tüdőbetegségek

Az utóbbi időben szinte naponta új információ lát napvilágot az új típusú koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban. Rémisztő és biztató adatokat...

A koronavírus pszichológiai hatásai...

A változásra fel lehet készülni – fogalmaz a Magyar Tudományos Akadémia számára készített ismeretterjesztő írásában Gyarmathy Éva klinikai és...

Koronavírus után - ezek a...

Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és...

A COVID-19 elleni vakcina...

Azok közül, akik nemrégiben megkapták a COVID-19 elleni, Pfizer-BioNTech által kifejlesztett védőoltást a brit állami egészségügyi szolgálattól...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.