1972 új fertőzöttet azonosítottak, 137 beteg elhunyt

Koronavírus Sajtóközpont
megjelent:

1972 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a COVID-19-fertőzést, ezzel 319 543 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 137 beteg, így a járvány kezdete óta elhunytak száma 9429 főre emelkedett.

A gyógyultak száma jelenleg 144 234 fő, így az aktív fertőzöttek száma 165 880 főre csökkent. 6 155 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 425-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban jelenleg 19 469 fő van, az eddig elvégzett tesztek száma pedig 2 639 729-re nőtt.

Szerdán reggel megérkezett Magyarországra a második vakcina-szállítmány is, és az eddig kijelölt öt kórházi oltópont mellett a többi kórházi oltóponton is megkezdődik az egészségügyi dolgozók oltása.

2021 első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni, hogy a hatóságok fel tudják majd venni a kapcsolatot a jelentkezőkkel. A védőoltásra eddig közel 600 ezren regisztráltak a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon és postai úton.

COVID-19 esetszám megyei bontásben, 2020. december 30.

Világszinten a koronavírus-fertőzöttek száma tegnap 82 313 001-re nőtt, egy nap alatt 615 394-gyel nőtt a regisztrált esetek száma. 13 813 beteg hunyt el, ezzel a járvány kezdete óta már 1 795 676 fertőzött vesztette életét. Az aktív esetek száma jelenleg is több mint 22 millió fő. A legtöbb új esetet az Egyesült Államokban (194 860), Braziliában (57 227) és az Egyesült Királyságban (53 135) azonosították a worldometers.info adatai szerint. Európában utóbbin kívül Oroszországban, Németországban, Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban és Csehországban is 10 ezer fölött volt a napi esetszám.

Az érvényben lévő főbb járványügyi szabályok

A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is fontos a védelmi intézkedések betartása.

  • A kijárási tilalom szilveszterkor életben lesz.
  • Az egészségügyi védekezés fenntartása érdekében a kormány egy félévvel meghosszabbította a járványügyi készültséget és felfüggesztette a Nagy-Britanniából érkező repülőjáratokat is.
  • A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.
  • Este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.
  • Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.
  • A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.
  • Minden gyülekezés tilos. Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket valamint a karácsonyi vásárokat. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.
  • Az általános iskolák január 4-én nyitnak. Az iskolakezdés előtt az óvodai és iskolai dolgozók önkéntes és ingyenes gyorstesztelést kérhetnek, erre itt lehet regisztrálni:
  • Magán és családi rendezvények (például: születésnap) 10 főig megtarthatóak, amelybe a 14 év alattiak nem számítanak bele. Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg. Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.
  • A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe az este 7-től reggel 7 óráig. A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni.

(WEBBeteg összeállítás)

Cikkajánló

Béltükrözés előtt
Béltükrözés előtt

El kell-e hagyni a gyógyszerek szedését?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.