Idén másképpen kell együtt karácsonyoznunk

Rózsakert Medical Center
megjelent:

Az ünnepek közeledtével sok helyen elérhető a karácsony előtti koronavírusteszt, sőt, magunknak végezhető, önlevevő teszthez is hozzájuthatunk. Ahhoz azonban, hogy szeretteink és saját magunk egészségét biztonságban tudjuk, fontos tisztában lenni azzal, hogy nincs 100 százalékos biztonságú teszt, és a tesztelés ideje, módja, a választott teszt típusa is számít az eredmény kiértékelésében.

Az idei év rengeteg nehézséget tartogatott, de mindvégig bíztunk benne, hogy a karácsonyt már együtt, szeretteink közelségben tölthetjük. A járványhelyzet jelenlegi állása szerint azonban idősebb és veszélyeztetett családtagjaink érdekében sajnos továbbra is az legbiztonságosabb, ha elmaradnak az ölelések és közös étkezések. Orvosaink más egészségügyi szakemberekhez hasonlóan azt javasolják, hogy kizárólag a közvetlen családunkkal, úgynevezett „vírusközösségünkkel” töltsük közös térben az ünnepet.

Online is elérhető szakorvosainkkal alapvetőnek tartjuk, hogy segítsük pácienseinket a megfelelő megoldások megtalálásában, az eredmények értelmezésében és teljeskörűen tájékoztassuk őket a lehetőségekről és korlátokról.

Amit a karácsony előtt végzett tesztekkel és az idei ünnepi időszakkal kapcsolatban hangsúlyozunk:

  • Tartsuk szem előtt, hogy jelenleg egyik koronavírus teszt sem maximális, 100%-os megbízhatóságú. Bár a PCR teszt például az antigén gyorstesztnél nagyobb biztonsággal (95% feletti találati aránnyal) dolgozik, ez sem tekinthető teljesen biztosnak.
  • Fontos tisztában lenni, ha tesztet kérünk, miért kérjük, és a célnak legmegfelelőbb tesztet kell választani. Sok teszt van, mindegyik más célt szolgál, léteznek tesztek a vírus jelenlétének kimutatására, aktuális fertőzöttség igazolására. Ezek a PCR és az antigén gyorstesztek, ahol a mintáttorok és/vagy orrgaratból veszik. A szerológiai vizsgálat pedig vérből történő mintavétellel, korábbi fertőzöttség kimutatására képes. Ha nem jól választunk tesztet, akkor rosszul tesszük fel a kérdést, amire csak rossz választ kaphatunk.
  • Lényeges szempont, hogy mikor tesztelünk. Ha például kontakt személyek vagyunk, nem érdemes azonnal elvégezni a tesztet, mert időre (akár több napra is) szükség lehet ahhoz, hogy a garat nyálkahártyáján megjelenjenek a vírus részecskék. Itt merül fel az álnegatívitás fogalma, amivel már bizonyára sokan találkoztak: egy bizonyos időablakon belüli megfertőzöttséget sem zár ki a negatív (fertőzés nem igazolható) eredmény sem. Tehát a fertőződést követően még van esélye annak, hogy negatív eredményt mutat a teszt és tévesen azt hihetjük, hogy nem vagyunk érintettek, mégis fertőzhetünk.
  • Fontos, hogy a tesztet erre képzett szakember végezze el, mert a helytelenül levett minta téves eredményt adhat.
  • Ki kell emelni, hogy a teszt eredménye önmagában nem biztos, hogy teljes információt ad. Szükség lehet megerősítő vizsgálatra is. Negatív antigén gyorsteszt után például javasolt a PCR teszt elvégzését is megerősítésként.
  • Nem elég a korábbi fertőzöttséget igazoló szerológiai teszt sem. Jelenlegi adatok alapján valószínűsíthető, hogy újra elkaphatják a fertőzést a már átesettek is. Különösen azok esetében van esély arra, hogy eltűntek a szervezetéből az ellenanyagok, akik még tavasszal vagy nyáron betegedtek meg.
  • A tesztek a tesztelés időpontjáról adnak egy pillanatképet. Ha utána találkozunk egy fertőzött személlyel, mire megkapjuk az eredményünket már fertőzöttek lehetünk.
  • A gyerekek esetében fontos kiemelni, hogy ők gyakran tünetmentesen vészelik át a fertőzést, de így is fertőznek és sajnos feltételezhetően esetleg hosszabb ideig, mint a felnőttek.

A tesztek védelmében

Mondhatnánk azt, hogy akkor a teszteknek úgy általánosan mi értelme van?! Nagyon sok, hiszen a betegség kimutatása, a fertőzési lánc megtörése, a vírus terjedésének megakadályozása szempontjából nagyszerű, hogy már egyre biztosabb tesztjeink vannak. Abszolút kiállunk a tesztelés szükségessége és fontossága mellett.

De az egyéni kérdések eldöntésére korlátozottak a tesztek lehetőségei és ezzel tisztában kell lennünk, hogy felelős személyes stratégiát tudjunk kialakítani családunk, szeretteink biztonsága érdekében.

Létezik akkor biztonságos megoldás?

  • A legbiztosabb megoldásnak a 2 hét szigorú karantén és a 2 darab PCR teszt tűnik, de a tesztek elvégzése után is teljes karantén szükséges a találkozásokig, hiszen a köztes időben ugyanúgy elkaphatjuk a fertőzést és továbbadhatjuk. Lássuk be, hogy ez kevesek számára elérhető megoldás.
  • A szabad térben kisebb a vírus terjedésének esélye, egy ünnepi séta, vagy a teraszon, esetleg a kerti fenyőfa körül állva köszönthetjük egymást, de ekkor is viseljünk maszkot és tartsuk a távolságot!
  • Online karácsony. Találjunk ki online kivitelezhető ünnepi programot, hiszen akár ehetünk is „együtt” ha egy laptopon, tableten, vagy telefonon bekapcsoljuk szüleinket, nagyszüleinket. Beszélgethetünk, de akár szimultán társasjátékozhatunk is együtt.

2020: a COVID karácsony éve

Ünnepeljünk, csak egy kicsit másképp. Nagyon nehéz a koronavírus járvány miatt lemondani sok mindenről, amit szeretünk. Utazás, éttermezés, wellness, síelés, baráti találkozások, bulik. Most pedig itt az ünnep, ami mindenki számára fontos. Szeretnénk úgy tölteni, ahogy szoktuk, ahogy szeretjük. Ez teljesen érthető érzés!

De fel kell tennünk azt a kérdést, hogy mi a fontosabb? Együtt ünnepelni, ahogy szoktunk és kockáztatni azt, hogy betegséget adunk át szeretteinknek, vagy most a biztonságot helyezni a középpontba és biztonságos megoldást választani az ünneplésre.

Nagyon nehéz az biztos, de mi azt ajánljuk, hogy felelősségteljes ünnepi stratégiát alakítsatok ki és az utóbbi mellett döntsetek.

(Rózsakert Medical Center)

Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.