Koronavírus: Vérplazmakészítménnyel életeket menthetünk

MTI
megjelent:

Vérplazmakészítménnyel életeket menthetünk a koronavírus-járvány alatt - hívta fel a figyelmet az igazságügyi miniszter csütörtökön a Facebook-oldalán.

Varga Judit, aki korábban maga is átesett a koronavírus-fertőzésen, beszámolt arról, hogy a napokban az Országos Vérellátó Szolgálatnál járt mintavétel céljából. "Ha meggyógyult a betegségből, Ön is segíthet!" - írta a tárcavezető, majd úgy fogalmazott: "ha tudok, segítek, ha tud, kérem Ön is segítsen".

Müller Cecília országos tisztifőorvos korábban az operatív törzs sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a koronavírus-fertőzésből gyógyultak vérplazma adásával segíthetnek a súlyos betegeknek. Hozzátette: vérplazma adásához a gyógyultak 10 százaléka termel kellő mennyiségű ellenanyagot; donornak minden gyógyult jelentkezhet, de klinikai vizsgálattal kell megállapítani, hogy adhatnak-e vérplazmát. Azzal készen biztosítják a betegeknek azt az ellenanyagot, amelyet a betegek szervezete esetlegesen nem tud termelni, "egyfajta passzív immunitásban részesítjük" őket - fogalmazott korábban az országos tisztifőorvos.

(MTI)

Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.