A vércsoport és a SARS-CoV-2-vel való fertőződés kockázatának összefüggései

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Bizonyos vércsoporthoz tartozók - például a 0-s típusúak és az Rh-negatívok - a többséghez képest kisebb eséllyel lesznek COVID-19 betegek, erősítik meg tudósok legújabb megfigyeléseik alapján.

Egy nagy kanadai vizsgálat további bizonyítékokkal támasztja alá azt a korábbi adatsort, hogy a 0-ás vagy az Rh-negatív embereket valamivel kevésbé veszélyezteti az új típusú koronavírus. Esetükben nagyobb valószínűséggel alakultak ki az új vírus bizonyos jellemzőit felismerő antitestek – közölték újságírókkal a tanulmány szerzői.

A vizsgálat szerint a megfertőződés kockázata kisebb a 0-ás és Rh-negatív vérűeknél, de a súlyos betegséglefolyás esélye nem!

A tanulmány több mint 225 ezer résztvevőjénél elvégezték a vírustesztet, és a kutatók úgy találták, hogy a 0-ás vérűeknél 12%-kal kevesebbszer született COVID-19 diagnózis, a súlyos megbetegedés, illetve a halálozás kockázata pedig – szintén az összes résztvevőt figyelembe véve – náluk 13%-kal volt kisebb náluk, mint az A, az AB vagy a B típusúaknál – derül ki az Amerikai Belgyógyászati Kollégium múlt héten megjelent kiadványából (Annals of Internal Medicine). A bármely vércsoporthoz tartozó Rh-negatív személyek szintén valamelyest védettebbnek látszódnak, de értelemszerűen főként, ha 0Rh-negatív a vércsoportjuk.

„A következőkben kifejezetten ezekre az ellenanyagokra fókuszálunk majd a kutatásban, és annak vizsgálatára, hogy ezek megléte és szerepe adhatja-e a védőhatás magyarázatát” – nyilatkozta dr. Joel Ray (St. Michael's Hospital, Toronto). Azonban az, hogy a fentiekben ismertetett megfigyelés hogyan befolyásolja a COVID-19 megelőzését és/vagy kezelését, e pillanatban még nem világos.

Részletek a vizsgálatból

A vizsgálat során összegyűjtötték a 2007 januárja és 2019 decembere között elvégzett több mint 2,6 millió személy vérvizsgálatának adatait, és közülük kiemelték azokat, akiknél a legutóbbi időszakban nem történt laboratóriumi koronavírusteszt. Az így kialakított csoport tagjaira (egészen pontosan 225.556 személyre) vonatkozóan folytatódott ezután a vizsgálat. Közöttük A típusú volt 36,3% vére, AB típusú 4,5%-é, B típusú 14,9%-é és 44,3%-nyi résztvevő vére tartozott a 0-as típusba. Az Rh-negatívok aránya 13% volt.

A SARS-CoV-2-fertőzés valószínűsége a 0-s csoportban volt a legalacsonyabb (2,1%), a legmagasabb pedig a B-pozitív típusban (4,2%). Ami pedig az A és AB csoportot illeti, közülük az utóbbinál találtak valamivel magasabb értéket. Ha pedig az életkori adatokat is figyelembe vették, úgy találták, hogy a 0-s, az Rh-negatív, illetve a 0Rh-negatív csoportban azok bizonyultak védettebbnek, akik nem érték még el a 70. életévüket.

A vizsgálati csoportban 1328 súlyos COVID-19-állapot vagy halál fordult elő, magasabb arányban az AB, a B, valamint az Rh+ egyéneknél. A B típusúakról kiderült, hogy jelentősen nagyobb súlyosbetegség-kockázattal élnek, mint a többiek. És bár a fertőződés szempontjából az 0Rh-negatív egyének védettebbnek tűntek, vérjellemzőjük mégsem nyújtott számukra semmiféle előnyt a betegség súlyos kimenetelét illetően. Az ebbe a vércsoportba tartozók tehát bár kisebb eséllyel kapták el a fertőzést, a kialakult megbetegedés nem volt enyhébb lefolyású, mint más vércsoportúak esetén.

Tovább Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

WEBBeteg logóWEBBeteg
Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: Type O blood linked to lower COVID risk, taking Vitamin D unlikely to help (Yahoo News), Association Between ABO and Rh Blood Groups and SARS-CoV-2 Infection or Severe COVID-19 Illness (acpjournals.org)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.