• 32 fővel, 5000 fölé emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma

    Szerző: WEBBeteg összeállítás

    32 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 5002 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma változatlanul 609 fő, 3665-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 728 fő.

    Az aktív fertőzöttek 34 %-a, az elhunytak 60 %-a, a gyógyultak 4 3%-a budapesti. 57 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 7-en (eggyel többen, mint előző nap) vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 7806-an vannak.

    Az aktív esetek számának eddigi mélypontja július 17-én volt, 478 fő, azóta azonban ismét terjed a vírus, így az igazolt aktív COVID-19 esetek száma hétfő óta ismét 700 fölött van. Az elmúlt napokban Budapest és Pest megye mellett Veszprém, Zala, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében emelkedett jelentősen a betegszám. A megyei grafikonokat ezen az oldalunkon találja.

    COVID-19-fertőzöttek megyei eloszlása 2020. augusztus 19.

    Világszinten tegnap 253 842 új esetet regisztráltak, azaz továbbra sem enyhül a járvány. Az esetszám Indiában (65 022), Braziliában (48 637) és az Egyesült Államokban (43 999) nőtt a legnagyobb mértékben, Európában pedig Oroszországban (4748). Népességarányosan vizsgálva az összes fertőzött számát Magyarország 215 országból a 147. (1 millió főből 515 fertőzött). Ezen listát egyébként Katar vezeti, ahol 1 millió lakosból már 41 193 fő kapta el a fertőzést! 

    Hirdetés

    A kockázatos külföldi utazások kerülése, valamint az üzletekben és tömegközlekedésen előírt maszkhasználat és távolságtartás mellett tehát az egyik leghatékonyabb védekezési forma az, ha továbbra is éberek és fegyelmezettek vagyunk, és komolyan vesszük a koronavírusra utaló jeleket függetlenül attól, hogy jártunk-e külföldön. Ha ezt betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés továbbterjedését és emiatt további korlátozó intézkedések bevezetését.

    A külföldi utazással kapcsolatos tudnivalókról a Nemzeti Népegészségügyi Központ infografikája nyújt tájékoztatást.

    (WEBBeteg összeállítás - koronavirus.gov.hu, MTI, worldometers.info)

    Ajánlott cikkek a COVID-19-járványról

     

    Módosítva: 2020.08.19 09:07, Megjelenés: 2020.08.19 09:07
   • Cikkajánló

    2-es típusú diabétesz

    2-es típusú diabétesz

    F. Zs., fordít

    A 2-es típusú cukorbetegség új rizikófaktorait azonosították. Lássuk, mik is ezek!

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    WEBBeteg

    Ön mit tud a kullancsokról? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását!

    Koronavírus - 2291 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 43 krónikus beteg

    2291 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 65 933 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Országos tisztifőorvos: rendkívül intenzíven terjed a járvány

    Rendkívül intenzíven terjed a járvány, megfékezésére csak akkor van esély, ha mindenki felelősen jár el - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

    Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 fertőzés esetén a halálozás előfordulásának nagyobb esélyével számolni.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.