• Klinikai tanulmány a COVID-19 elleni rekombináns adenovírus vakcina alkalmazásával

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    A koronavírus okozta pandémia megállítására, az előforduló súlyos tüdőkárosodást okozó betegség lehetséges kivédésére számos vakcina (több mint 100) fejlesztése van folyamatban, közülük 8 tesztelése indult már el.

    A Lancet cikke az első nyílt, nem randomizált humán tanulmány eredményeit ismerteti biztonságosság, tolerálhatóság és immunválasz alapján egy adenovírust (Ad5) mint vektort (átvivő rendszer) alkalmazó SARS-CoV-2 vírus elleni vakcina esetében. A vektor a szervezetben a SARS-CoV-2 által kifejezett tüske glikoproteint fejezi ki, ez ellen vált ki immunválaszt. Az 1. fázisú tanulmány – mely első alkalommal történő alkalmazást jelent egészséges embereken – jó eredményeket hozott, az egészséges felnőttek szervezete jól tolerálta a védőoltást, nem okozott jelentős vagy súlyos mellékhatást az első 28 napon, illetve mérhető ellenanyag-termelődést kiváltott.

    Hirdetés

    Az oltást összesen 108 ember esetén alkalmazták Wuhanban, őket három csoportra osztották az alapján, hogy alacsony, közepes vagy magas dózisban kapták-e meg a vakcinát. Az Ad5 vektor COVID-19 vakcinát 36 egyén alacsony dózisban (0,5x1011 víruspartikulum/ml), ugyanennyien közepes adagban (1x1011 víruspartikulum/ml), 36 alany pedig nagy dózisban (1,5x1011 víruspartikulum/ml) kapta. Az első két csoport egy alkalommal kapott intramuszkuláris injekciót, a harmadik csoport két injekciót kapott.

    A szerológiai vizsgálatokhoz, a képződött antitestek mérésére, egyéb laboratóriumi vérvizsgálatokra adott időpontokban, még a beoltás előtt, majd a beoltás utáni 14., illetve 28. napon vérmintát vettek az érintettektől. A biztonságosság megítélésére elsődleges végpont volt, hogy kialakul-e az oltás utáni hét napon belül súlyos mellékhatás, másodlagos biztonsági végpont volt, hogy kialakul-e laboreltérés vérvizsgálat során a 28 napos teljes vizsgálati perióduson belül. Kérdés volt az is, hogy a védőoltást követő közvetlen időszakban milyen antitest-termelődés alakul ki a vakcina hatására.

    Milyen eredményeket találtak?

    Mellékhatások

    A vizsgálat azt mutatta, hogy az oltást követő első 7 napon belül a 108 résztvevő 81%-a számolt be legalább egy mellékhatásról – közülük 83% az alacsony dózisú csoport, 83% a közepes dózisú, és 75% a nagy dózisú csoport résztvevője.

    A leggyakoribb mellékhatás az oltás helyén kialakult fájdalom volt (54%). Láz 46%-ban, fáradtság 44%-ban, fejfájás 39%-ban és izomfájdalom 17%-ban jelentkezett.

    A legtöbb tünet enyhe vagy mérsékelt maradt. A mellékhatások gyakoriságát vagy súlyosságát valamivel gyakrabban észlelték a nagy dózisú csoportban, de az említett reakciók itt is csak az oltás utáni 24 órában fordultak elő és legfeljebb 48 órán belül meg is szűntek.

    Jelentős laboreltérést nem találtak a vizsgálati időszakban.

    Ellenanyag-termelődés

    A neutralizáló antitestek mennyisége a SARS-CoV-2 vírus ellen nulla volt a kezdő napon, és fokozatosan emelkedett a 14. napra, a csúcsot az oltás utáni 28. napon érte el. Az alacsony dózisú csoport eseteinek 50%-ában legkevesebb négyszeres növekedést mutatott a neutralizáló antitestek mennyisége, ugyanígy a közepes dózisú csoportban, és 75%-ban a magas dózisú csoportban.

    Emellett a 14. naptól kezdődően gyors, specifikus T-sejtes választ lehetett megfigyelni. Ugyan mindhárom csoportban igen magas volt azok aránya (83-97%), akik pozitív T-sejtes választ adtak, mind a CD4 + T-sejtek, mind a CD8 + T-sejtek aktivitását megfigyelték a védőoltásban részesülőknél, de az alacsony dózisú csoporthoz képest ez az eredmény szignifikánsan magasabb volt a nagy dózisú csoportban (a nagy és közepes dózis közt nem volt szignifikáns különbség). Fiataloknál jobb immunválasz volt észlelhető, mint az idősebbek esetén.

    A kezdeti, eleve meglévő adenovírus elleni immunitás csökkentette a kialakuló T-sejtes választ az oltást követően, így mérsékelve a vakcina hatását, de ennek ellenére a vakcina T-sejt-aktiváló hatása a három csoport közt 75-95% között alakult ki (alacsony dózist kapótól a magas dózist kapó csoportig).

    Végső eredmények

    További vizsgálatok szükségesek, de ez egyértelműen az alacsony és közepes dózisú oltás alkalmazásával történhet a továbbiakban a fázis 1. vizsgálat eredményeit nézve. Jól tolerálható mellékhatások mellett, megfelelő immunválasz alakult ki az első 28 napot vizsgálva. Növelni kell természetesen az esetszámot, illetve a követési időt is a hosszú távú hatékonyság megítélésére.

    Olvasson tovább!

    WEBBeteg
    Fazekas Erzsébet, újságíró, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
    Forrás: Safety, tolerability, and immunogenicity of a recombinant adenovirus type-5 vectored COVID-19 vaccine: a dose-escalation, open-label, non-randomised, first-in-human trial (thelancet.com)

    Módosítva: 2020.06.03 16:04, Megjelenés: 2020.06.03 16:04
   • Cikkajánló

    A nyújtás szerepe

    A nyújtás szerepe

    Sándor Judit

    Ha elmulasztjuk, félő, hogy sérüléssel, fájdalommal fogjuk szemben találni magunkat.

    Az anorexia kezelése

    Az anorexia kezelése

    Dr. Major Adrienne

    Az anorexiás beteg kezelésekor egyaránt foglalkozunk a lelki és testi zavarokkal.

    Koronavírus - 1176 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 15 beteg

    1176 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 35.222 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Koronavírus - kétféle gyógyszer is elérhető itthon a betegek kezelésére

    Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetésével március óta zajlanak a koronavírussal kapcsolatos kutatás-fejlesztési programok. A kormány megbízásából és finanszírozásával megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően már kétféle, a nemzetközi gyakorlatban bevált gyógyszer vethető be a magyar betegek kezelésében. Megkezdődött a remdesivir hazai gyártása, és már üzemi léptékben készül a hazánkban előállított favipiravir is - olvasható a portfolio.hu. oldalán.

    A COVID-19 veszélyesebb a terhes nőkre és magzataikra, mint eddig gondolták?

    A járvány kitörését követő első hónapokban úgy vélték, hogy a COVID-19 nem jelent nagyobb veszélyt a terhes nőkre és magzataikra. Időközben összegyűltek adatok több mint 11 000 terhességről a világ több pontjáról, amelyek kissé megváltoztatták a korábbi vélekedést.

    Immár nem hanyagolható el az óvintézkedések betartása

    Hazánkban is, akárcsak a világ összes országában, a koronavírus-járvány alaposan megváltoztatta, feje tetejére állította az életmódunkat, ami tavasszal borította fel először az emberek életét, hétköznapi szokásait, az egymás mellett élés, a munkavégzés dinamikáját. S mára nyakunkon a második hullám, sajnos napról napra mind több a fertőzöttek száma Magyarországon is, ami sokkal erőteljesebb, több embert érint, immár a fiatalokat, gyermekeket, a középkorosztályt sem kíméli, s főként közösségekben terjed a legrohamosabban.

    A COVID-19 kivédése mellett mást is tudnia kell a jó vakcinának

    A legjobb védőoltásoktól nemcsak azt várják el az orvosok, közegészségügyi szakemberek, hogy megelőzzék egy-egy adott betegség kialakulását, hanem azt is, hogy képesek legyenek meggátolni, hogy a beoltott személyről a betegséget előidéző kórokozó másik személyre kerüljön át. Miért is nem erre fókuszál jobban a szakma? - kérdezi tehát a fertőző betegségek és a vakcinológia két szakorvosa a NYTimes véleményrovatában megjelent cikkében.

    Megváltoznak a COVID-19-es betegek izolációjára vonatkozó előírások az USA-ban

    Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention) tájékoztatása szerint az USA-ban megváltoztak az előírások.

    Hogyan lehet megkülönböztetni az allergia és a COVID-19 megbetegedés tüneteit?

    A tavasz és a jó idő kezdetével javában tart az allergiaszezon. A COVID-19 világjárvány idején a koronavírus okozta tünetek összetéveszthetők az allergia bizonyos tüneteivel, mivel hasonlóak azokhoz. Az elkülönítés rendkívül nehéz, a téves következtetés levonása egészségkárosodást, mások megfertőzését is jelentheti sajnos.

    Panaszok, amelyekkel a járvány idején se halogassuk az orvoshoz fordulást!

    A koronavírus világjárvány kitörésével nagyon nehéz helyzetbe került mindenki. A betegek és az egészségügyi ellátó rendszer is. Az előttünk álló nemzetek példáját szem előtt tartva az orvos-beteg kapcsolatokat már közel egy hónapja a minimálisra kellett csökkenteni. Ez rengetek nehézséget, félreértést, akár ellátatlan esetet jelenthet, ugyanakkor a kontaktusok számának csökkenésével mind a beteg, mind az egészségügyben dolgozók megfertőződésének veszélyét csökkenteni kell.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.