• Klinikai tanulmány a COVID-19 elleni rekombináns adenovírus vakcina alkalmazásával

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    A koronavírus okozta pandémia megállítására, az előforduló súlyos tüdőkárosodást okozó betegség lehetséges kivédésére számos vakcina (több mint 100) fejlesztése van folyamatban, közülük 8 tesztelése indult már el.

    A Lancet cikke az első nyílt, nem randomizált humán tanulmány eredményeit ismerteti biztonságosság, tolerálhatóság és immunválasz alapján egy adenovírust (Ad5) mint vektort (átvivő rendszer) alkalmazó SARS-CoV-2 vírus elleni vakcina esetében. A vektor a szervezetben a SARS-CoV-2 által kifejezett tüske glikoproteint fejezi ki, ez ellen vált ki immunválaszt. Az 1. fázisú tanulmány – mely első alkalommal történő alkalmazást jelent egészséges embereken – jó eredményeket hozott, az egészséges felnőttek szervezete jól tolerálta a védőoltást, nem okozott jelentős vagy súlyos mellékhatást az első 28 napon, illetve mérhető ellenanyag-termelődést kiváltott.

    Hirdetés

    Az oltást összesen 108 ember esetén alkalmazták Wuhanban, őket három csoportra osztották az alapján, hogy alacsony, közepes vagy magas dózisban kapták-e meg a vakcinát. Az Ad5 vektor COVID-19 vakcinát 36 egyén alacsony dózisban (0,5x1011 víruspartikulum/ml), ugyanennyien közepes adagban (1x1011 víruspartikulum/ml), 36 alany pedig nagy dózisban (1,5x1011 víruspartikulum/ml) kapta. Az első két csoport egy alkalommal kapott intramuszkuláris injekciót, a harmadik csoport két injekciót kapott.

    A szerológiai vizsgálatokhoz, a képződött antitestek mérésére, egyéb laboratóriumi vérvizsgálatokra adott időpontokban, még a beoltás előtt, majd a beoltás utáni 14., illetve 28. napon vérmintát vettek az érintettektől. A biztonságosság megítélésére elsődleges végpont volt, hogy kialakul-e az oltás utáni hét napon belül súlyos mellékhatás, másodlagos biztonsági végpont volt, hogy kialakul-e laboreltérés vérvizsgálat során a 28 napos teljes vizsgálati perióduson belül. Kérdés volt az is, hogy a védőoltást követő közvetlen időszakban milyen antitest-termelődés alakul ki a vakcina hatására.

    Milyen eredményeket találtak?

    Mellékhatások

    A vizsgálat azt mutatta, hogy az oltást követő első 7 napon belül a 108 résztvevő 81%-a számolt be legalább egy mellékhatásról – közülük 83% az alacsony dózisú csoport, 83% a közepes dózisú, és 75% a nagy dózisú csoport résztvevője.

    A leggyakoribb mellékhatás az oltás helyén kialakult fájdalom volt (54%). Láz 46%-ban, fáradtság 44%-ban, fejfájás 39%-ban és izomfájdalom 17%-ban jelentkezett.

    A legtöbb tünet enyhe vagy mérsékelt maradt. A mellékhatások gyakoriságát vagy súlyosságát valamivel gyakrabban észlelték a nagy dózisú csoportban, de az említett reakciók itt is csak az oltás utáni 24 órában fordultak elő és legfeljebb 48 órán belül meg is szűntek.

    Jelentős laboreltérést nem találtak a vizsgálati időszakban.

    Ellenanyag-termelődés

    A neutralizáló antitestek mennyisége a SARS-CoV-2 vírus ellen nulla volt a kezdő napon, és fokozatosan emelkedett a 14. napra, a csúcsot az oltás utáni 28. napon érte el. Az alacsony dózisú csoport eseteinek 50%-ában legkevesebb négyszeres növekedést mutatott a neutralizáló antitestek mennyisége, ugyanígy a közepes dózisú csoportban, és 75%-ban a magas dózisú csoportban.

    Emellett a 14. naptól kezdődően gyors, specifikus T-sejtes választ lehetett megfigyelni. Ugyan mindhárom csoportban igen magas volt azok aránya (83-97%), akik pozitív T-sejtes választ adtak, mind a CD4 + T-sejtek, mind a CD8 + T-sejtek aktivitását megfigyelték a védőoltásban részesülőknél, de az alacsony dózisú csoporthoz képest ez az eredmény szignifikánsan magasabb volt a nagy dózisú csoportban (a nagy és közepes dózis közt nem volt szignifikáns különbség). Fiataloknál jobb immunválasz volt észlelhető, mint az idősebbek esetén.

    A kezdeti, eleve meglévő adenovírus elleni immunitás csökkentette a kialakuló T-sejtes választ az oltást követően, így mérsékelve a vakcina hatását, de ennek ellenére a vakcina T-sejt-aktiváló hatása a három csoport közt 75-95% között alakult ki (alacsony dózist kapótól a magas dózist kapó csoportig).

    Végső eredmények

    További vizsgálatok szükségesek, de ez egyértelműen az alacsony és közepes dózisú oltás alkalmazásával történhet a továbbiakban a fázis 1. vizsgálat eredményeit nézve. Jól tolerálható mellékhatások mellett, megfelelő immunválasz alakult ki az első 28 napot vizsgálva. Növelni kell természetesen az esetszámot, illetve a követési időt is a hosszú távú hatékonyság megítélésére.

    Olvasson tovább!

    WEBBeteg
    Fazekas Erzsébet, újságíró, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
    Forrás: Safety, tolerability, and immunogenicity of a recombinant adenovirus type-5 vectored COVID-19 vaccine: a dose-escalation, open-label, non-randomised, first-in-human trial (thelancet.com)

    Módosítva: 2020.06.03 16:04, Megjelenés: 2020.06.03 16:04
   • Cikkajánló

    Ártalomcsökkentés

    Ártalomcsökkentés

    Társadalmi célú reklám

    Hajlamosak vagyunk a járulékos ártalmakkal mit sem törődni. (x)

    Remek kezdeményezés

    Remek kezdeményezés

    WEBBeteg

    Telefonos Panel - Kérdőívek kitöltésével jótékonysági szervezeteket támogathat.

    SARS-CoV-2 - Vírusnyomok a szennyvízben

    A koronavírus már decemberben jelen lehetett Olaszországban, állítják az olasz Nemzeti Egészségügyi Intézet (ISS) szakemberei az egyes térségek szennyvizeiből vett minták elemzése alapján.

    2 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

    Mindössze 2 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4157 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    A vércsoport és a COVID-19 esete

    A vércsoport alapján eltérő lehet a COVID-19 kockázata, a betegség súlyossága - a nullás (0) vércsoporthoz való tartozás előnyös, az A vércsoporthoz való tartozás viszont ebből a szempontból hátrányos lehet.

    COVID-19 - Reflektorfényben a K-vitamin

    Hatásos lehet a COVID-19 elleni védekezésben a - némely élelmiszerben, a zöldségfélék mellett egyes sajtokban is igen nagy mennyiségben található - K-vitamin, olvasható egy tanulmányban. Holland tudósok ebben arról számoltak be, hogy lehetséges kapcsolatot fedeztek föl a K-vitamin hiánya és a COVID-19 okozta elhalálozások között.

    Milyen lehet a COVID-19 megbetegedés enyhe lefolyása?

    A COVID-19 megbetegedésben szenvedő emberek többségénél várhatóan viszonylag enyhe tünetek fordulnak elő, és a betegségből otthon is meggyógyulnak. Ám ők ugyanolyan könnyen továbbadhatják a fertőzést olyanoknak is, akiknél a betegség súlyos lefolyású vagy akár végzetes is lehet.

    Koronavírusfertőzés-megelőzés: az alkohol csak külsőleg hat!

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összegyűjtötte a koronavírussal kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket. Eszerint sem igaz, hogy a koronavírus ellen véd, sőt a túlzásba vitt alkoholfogyasztás egyértelműen káros.

    Hogyan lehet megkülönböztetni az allergia és a COVID-19 megbetegedés tüneteit?

    A tavasz és a jó idő kezdetével javában tart az allergiaszezon. A COVID-19 világjárvány idején a koronavírus okozta tünetek összetéveszthetők az allergia bizonyos tüneteivel, mivel hasonlóak azokhoz. Az elkülönítés rendkívül nehéz, a téves következtetés levonása egészségkárosodást, mások megfertőzését is jelentheti sajnos.

    Panaszok, amelyekkel a járvány idején se halogassuk az orvoshoz fordulást!

    A koronavírus világjárvány kitörésével nagyon nehéz helyzetbe került mindenki. A betegek és az egészségügyi ellátó rendszer is. Az előttünk álló nemzetek példáját szem előtt tartva az orvos-beteg kapcsolatokat már közel egy hónapja a minimálisra kellett csökkenteni. Ez rengetek nehézséget, félreértést, akár ellátatlan esetet jelenthet, ugyanakkor a kontaktusok számának csökkenésével mind a beteg, mind az egészségügyben dolgozók megfertőződésének veszélyét csökkenteni kell.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.