• Svéd antitestvizsgálat: hosszú az út a nyájimmunitásig

    Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító

    Egy, a napokban nyilvánosságra hozott svéd vizsgálat megállapította, hogy április végéig a stockholmiak 7,3 százalékánál termelődött COVID-19 elleni antitest, azaz a döntés ellenére, hogy Svédország nem vezetett be szigorú korlátozásokat a járvány miatt, csak kis lépéssel került közelebb a nyájimmunitás eléréshez.

    Az antitestvizsgálat célja az volt, hogy adatokat szolgáltasson a nyájimmunitás elérésének lehetőségéről, azaz arról, amikor a populációban elegendő embernél alakul ki az immunitás a fertőzéssel szemben ahhoz, hogy a betegség terjedése megálljon. A mostani vizsgálat az ország különböző részein elvégzett mintegy 1 100 teszt eredményét használta fel, ugyanakkor csak a Stockholmra vonatkozó adatokat tették közzé.

    Hirdetés

    „A nyájimmunitás nagyon messze van, ha egyáltalán valaha létrejöhet”

    Svédország stratégiáját – ami az volt, hogy nyitva tartották az iskolák, éttermek, bárok és üzletek nagy részét, miközben Európa nagy része zárt ajtók mögött húzta meg magát – sokan bírálták azért, mert a halálozási arány sokkal magasabb, mint északi szomszédaiknál (még ha alacsonyabb is, mint az olyan, szigorúbb korlátozásokat bevezető országokban, mint Anglia, Olaszország és Franciaország).

    Svédországban a tesztelések nagyrészt a kórházi esetekre és az egészségügyi dolgozókra korlátozódnak. A hetente elvégzett tesztek száma még mindig kevesebb, mint a kormány által kitűzött 100 000-es cél egyharmada, és az 1 főre jutó tesztelések száma jóval alacsonyabb, mint a szomszédos skandináv országok és a legtöbb nyugat-európai ország esetében.

    Bjorn Olsen, az Uppsalai Egyetem epidemiológus professzora egyike annak a tucat tudósnak, aki bírálta Svédország világjárványra adott válaszlépéseit, és a nyájimmunitás elérésének célul kitűzését egy „veszélyes és irreális” megközelítésnek tartotta a COVID-19 kezelése kapcsán.

    A nyájimmunitás koncepcióját még nem vizsgálták az új koronavírus vonatkozásában, az immunitás mértéke és időtartama a felépült betegek esetében egyaránt bizonytalan. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztetett, hogy ne fűzzünk nagy reményeket a nyájimmunitáshoz. Elmondták, hogy globális felmérések szerint a populációnak csak 1-10%-ánál találtak antitesteket, mely eredmények összhangban vannak a spanyolországi és franciaországi legfrissebb megállapításokkal.

    A svéd hatóságok szerint

    Az előrejelzések szerint a svéd fővárosban a lakosság egyharmadának már át kellett esnie a fertőzésen mostanra (május vége), ami mellett már korlátozott mértékű nyájimmunitás kialakulhatott. A most nyilvánosságra hozott vizsgálatok a svéd egészségügyi hatóságok szerint nagyjából összhangban vannak az előrejelzéssel, a számok valamivel alacsonyabbak, de nem sokkal alacsonyabbak a vártnál. (A vizsgálat április végi állapotokat tükröz, míg a modellszámítás a jelenlegi, május végi állapotokra vonatkozik, ebből fakad az eltérés a számok között – WEBBeteg).

    A svéd egészségügyi hatóságok tisztviselői hangsúlyozták azt is, hogy a nyájimmunitás önmagában nem cél, és a stratégia arra irányul, hogy eléggé lelassítsák a vírus terjedését ahhoz, hogy az egészségügyi rendszer képes legyen megbirkózni vele, nem pedig arra, hogy teljesen felszámolják.

    A kormány továbbra is azt hangsúlyozza, hogy Svédország magas egy főre eső halálos áldozatainak száma nem az országos szintű szigorú korlátozó intézkedések hiányából ered, hiszen a korlátozások így is megvalósultak. Lena Hellengren, a közegészségügyi és szociális ügyekért felelős miniszter úgy nyilatkozott, hogy a legtöbb svéd önként minimalizálta a társas érintkezéseket és az otthonán kívüli tevékenységét. „A svédek tényleg változtattak viselkedésükön” - mondta.

    Olvasson tovább!

    WEBBeteg
    Forrás: F. Zs., fordító; Swedish antibody study shows long road to immunity as COVID-19 toll mounts (reuters.com)
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.05.28 05:06, Megjelenés: 2020.05.28 05:06
   • Cikkajánló

    A dohányzás káros hatásai

    A dohányzás káros hatásai

    Dr. Diószegi Judit

    Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és betegségnek teszi ki magát.

    Gerinc

    Gerinc

    Dr. Szamosi Szilvia

    A gerinc kopása és a gerinccsigolyák gyakori betegségei.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Koronavírus - 1423 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 48 krónikus beteg

    1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Koronavírus: már használják az új gyorsteszteket hazánkban

    Az Országos Mentőszolgálat szóvivője az InfoRádiónak elmondta, ha a 30 ezer darab tesztet a 750 mentőegység elhasználja, lesz utánpótlás. A mentőket a helyes betegút kiválasztásában segíti leginkább.

    Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

    Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 fertőzés esetén a halálozás előfordulásának nagyobb esélyével számolni.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    Védőoltás, antitest kezelés, antivirális gyógyszer - Mi a különbség?

    Érdemes pár fogalmat tisztázni, hogy az információáradatban ne vesszünk el, a koronavírussal kapcsolatban sem. A koronavírus kapcsán is többféle hatású készítménnyel folynak a kutatások, amelyek máshogy hatnak és más-más fázisban jelenthetnek segítséget a járvány ellen. A védőoltás a megelőzést szolgálja, míg az antitest terápiának és az antivirális gyógyszereknek a betegség terápiájában van szerepük.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.