Svéd antitestvizsgálat: hosszú az út a nyájimmunitásig

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
megjelent:

Egy, a napokban nyilvánosságra hozott svéd vizsgálat megállapította, hogy április végéig a stockholmiak 7,3 százalékánál termelődött COVID-19 elleni antitest, azaz a döntés ellenére, hogy Svédország nem vezetett be szigorú korlátozásokat a járvány miatt, csak kis lépéssel került közelebb a nyájimmunitás eléréshez.

Az antitestvizsgálat célja az volt, hogy adatokat szolgáltasson a nyájimmunitás elérésének lehetőségéről, azaz arról, amikor a populációban elegendő embernél alakul ki az immunitás a fertőzéssel szemben ahhoz, hogy a betegség terjedése megálljon. A mostani vizsgálat az ország különböző részein elvégzett mintegy 1 100 teszt eredményét használta fel, ugyanakkor csak a Stockholmra vonatkozó adatokat tették közzé.

„A nyájimmunitás nagyon messze van, ha egyáltalán valaha létrejöhet”

Svédország stratégiáját – ami az volt, hogy nyitva tartották az iskolák, éttermek, bárok és üzletek nagy részét, miközben Európa nagy része zárt ajtók mögött húzta meg magát – sokan bírálták azért, mert a halálozási arány sokkal magasabb, mint északi szomszédaiknál (még ha alacsonyabb is, mint az olyan, szigorúbb korlátozásokat bevezető országokban, mint Anglia, Olaszország és Franciaország).

Svédországban a tesztelések nagyrészt a kórházi esetekre és az egészségügyi dolgozókra korlátozódnak. A hetente elvégzett tesztek száma még mindig kevesebb, mint a kormány által kitűzött 100 000-es cél egyharmada, és az 1 főre jutó tesztelések száma jóval alacsonyabb, mint a szomszédos skandináv országok és a legtöbb nyugat-európai ország esetében.

Bjorn Olsen, az Uppsalai Egyetem epidemiológus professzora egyike annak a tucat tudósnak, aki bírálta Svédország világjárványra adott válaszlépéseit, és a nyájimmunitás elérésének célul kitűzését egy „veszélyes és irreális” megközelítésnek tartotta a COVID-19 kezelése kapcsán.

A nyájimmunitás koncepcióját még nem vizsgálták az új koronavírus vonatkozásában, az immunitás mértéke és időtartama a felépült betegek esetében egyaránt bizonytalan. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztetett, hogy ne fűzzünk nagy reményeket a nyájimmunitáshoz. Elmondták, hogy globális felmérések szerint a populációnak csak 1-10%-ánál találtak antitesteket, mely eredmények összhangban vannak a spanyolországi és franciaországi legfrissebb megállapításokkal.

A svéd hatóságok szerint

Az előrejelzések szerint a svéd fővárosban a lakosság egyharmadának már át kellett esnie a fertőzésen mostanra (május vége), ami mellett már korlátozott mértékű nyájimmunitás kialakulhatott. A most nyilvánosságra hozott vizsgálatok a svéd egészségügyi hatóságok szerint nagyjából összhangban vannak az előrejelzéssel, a számok valamivel alacsonyabbak, de nem sokkal alacsonyabbak a vártnál. (A vizsgálat április végi állapotokat tükröz, míg a modellszámítás a jelenlegi, május végi állapotokra vonatkozik, ebből fakad az eltérés a számok között – WEBBeteg).

A svéd egészségügyi hatóságok tisztviselői hangsúlyozták azt is, hogy a nyájimmunitás önmagában nem cél, és a stratégia arra irányul, hogy eléggé lelassítsák a vírus terjedését ahhoz, hogy az egészségügyi rendszer képes legyen megbirkózni vele, nem pedig arra, hogy teljesen felszámolják.

A kormány továbbra is azt hangsúlyozza, hogy Svédország magas egy főre eső halálos áldozatainak száma nem az országos szintű szigorú korlátozó intézkedések hiányából ered, hiszen a korlátozások így is megvalósultak. Lena Hellengren, a közegészségügyi és szociális ügyekért felelős miniszter úgy nyilatkozott, hogy a legtöbb svéd önként minimalizálta a társas érintkezéseket és az otthonán kívüli tevékenységét. „A svédek tényleg változtattak viselkedésükön” - mondta.

Tovább

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; Swedish antibody study shows long road to immunity as COVID-19 toll mounts (reuters.com)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.