Ruhánkon és cipőnkön bekerülhet az otthonunkba a COVID-19? Mit kell erről tudnunk?

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Puskás Erika megjelent:

Csak az alapvető beszerzések céljából mozdulunk ki az élelmiszerboltba. Amikor kimozdulunk, biztonságos távolságot tartunk másoktól. Gyakran mosunk kezet és fertőtlenítjük a gyakran megérintett felületeket, például az ajtók kilincseit és a pultokat, amikor hazaérünk. Természetesen, amikor vásárolni megyünk, cipőt és ruhát viselünk közben.

A ruházat alacsony kockázatot jelent

„Sok dolgot nem tudunk erről a vírusról és nap mint nap tanulunk valami újat. De a jelenlegi ismereteink alapján: ha kimegyünk a környékre futni, vagy ha gyorsan beugrunk egy élelmiszerboltba, meglehetősen valószínűtlen, hogy megfertőződhetünk a COVID-19 megbetegedéssel a ruházatunk vagy a cipőnk által. Véleményünk szerint nem a cipő vagy a ruházat a terjedés lefőbb forrása” - nyilatkozta a ’Healthline’ szakfolyóiratnak Dr. Vincent Hsu, az orlandoi ’AdventHealth’ egészségügyi intézmény belgyógyász, infektológus, megelőző orvostan és népegészségtan szakorvosa.

Hsu elmondása alapján mindezidáig nem volt arra vonatkozóan dokumentált eset, hogy az új koronavírus ruházattal vagy cipővel terjedt volna át valakire.

Az új koronavírus által okozott, influenzához hasonló légúti megbetegedés, a COVID-19, cseppfertőzéssel terjed. Egy fertőzött személy köhögése és tüsszentése egy másik személy közvetlen közelében a fertőzés közvetlen átadásának legvalószínűbb módja.

Tudjuk azonban, hogy az új koronavírus képes életben maradni az emberi testen kívül is bizonyos felületeken, amelyek érintése esetén a fertőzés tovább terjedhet. A felület típusától függően a szakértők becslései szerint a vírus néhány órától akár néhány napon át is életképes maradhat. Míg a fém és a műanyag akár 2-3 napon át is menedéket nyújthat a vírus számára, a ruházat nem tűnik olyan anyagnak, ami elősegítené a vírus túlélését.

Ez is érdekelheti Új koronavírus - Meddig lehet életképes a különböző felületeken?

A vírus ruházaton keresztül történő átterjedése valószínűtlen, de a szakértők egyetértettek abban, hogy bizonyos esetekben a ruházat azonnali kimosása mégis jó ötlet lehet.

Mikor kell extra óvintézkedéseket alkalmazni a ruházattal kapcsolatosan?

Ha egy COVID-19 megbetegedésben szenvedő személy gondját viseljük vagy gyakran vagyunk a közvetlen közelében, akkor a ruházat gyakori kimosása a preventív higiénia nélkülözhetetlen részét képezi. Vonatkozik ez mindenekelőtt a magas kockázatú személyekre, mint például az egészségügyi dolgozókra.

Egy, az élelmiszerboltban tett átlagos bevásárlás nem teszi szükségessé azt, hogy azonnal kimossuk a ruháinkat, amint hazaértünk. Ha azonban nem tudtuk megtartani másoktól a biztonságos távolságot, vagy még rosszabb, valaki köhögött vagy tüsszentett a közvetlen közelünkben, akkor célszerű a ruhák kimosása.

Általánosságban azonban elmondható, hogy a ruhák kimosásánál sokkal fontosabb a higiénia egyéb területeire való összpontosítás, például arra, hogy a kezeinket tisztán tartsuk, vagy hogy ne érintsük meg az arcunkat.

Ha a mosást otthon végezzük, akkor a vírus elpusztítása nem igényel semmilyen további erőfeszítést. A legtöbb háztartási mosószer, tisztítószer megfelelő a célra.

„A háztartási mosógépek hagyományos tisztítószerekkel és vízzel való használata biztonságosnak és hatékonynak tűnik” - mondta Dr. Kathleen Jordan infektológus szakorvos.

Mi a helyzet a cipővel?

A cipők pusztán a használati funkciójukból adódóan rendszerint sokkal szennyezettebbek, mint a ruházat. Ennélfogva sokkal nagyobb valószínűséggel juttatnak baktériumokat vagy egyéb szennyező anyagokat az otthonunkba.

A megelőző orvostani központ által publikált új tanulmány azt sugalmazza, hogy az új koronavírus életképes marad a cipőtalpon. A vuhani kutatók mintát vettek az intenzív osztályon dolgozó egészségügyi személyzet által viselt cipők talpáról. A minták 50%-a pozitív eredményt mutatott a COVID-19 megbetegedést okozó új koronavírus tekintetében. A fentiek miatt a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy az egészségügyi személyzet által viselt cipők hozzájárulhatnak fertőzés terjedéséhez.

A fentiek ellenére a szakértők egyetértenek abban, hogy az esetek döntő többségében a cipők kis valószínűséggel vesznek részt a fertőzés terjesztésében. Ez azért lehetséges, mert a cipőket alapvetően megfelelően kezeljük: „A védelem alapvetően megvan az általános cipőhasználati szokásoknak köszönhetően, mivel nem tesszük fel a cipőnket a konyhaasztalra, nem vesszük a cipőnket a szánkba. A cipő nem olyan felület, amit gyakran megérintenénk. Tehát a mindennapi szokásaink már tükrözik, hogy a cipőnket alapvetően szennyezett tárgyként kezeljük” - nyilatkozta Jordan.

Tehetünk azonban további biztonsági intézkedéseket annak érdekében, hogy szennyező anyagok ne kerüljenek az otthonunkba; például megtisztíthatjuk a cipőnket, illetve a bejáratnál hagyhatjuk azokat, vagy kijelölhetünk az otthonunkban az életterünktől biztonságos távolságra egy olyan területet, ahol a cipőnket és más kinti viseletünket tároljuk.

Tovább Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; Can Clothes and Shoes Track COVID-19 into Your House? What to Know (Healthline)
Lektorálta: Dr. Puskás Erika

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.