Hogyan győzzük le a bezártság okozta szorongást?

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus megjelent:

Úgy tűnik, hogy az egész világ a koronavírusról (COVID-19) beszél. Az internetet elárasztották a cikkek és a sok információ, édesanyánk kétségbeesett üzeneteket küld, és az összes kollégánk erről beszél (feltéve, hogy még mindig az irodában dolgozunk és nem otthonról).

A potenciálisan életveszélyes vírussal kapcsolatos bizonytalanság általános nyugtalanságot generált. Tehát, ha úgy érezzük, hogy kezd aggasztóvá és nyomasztóvá válni számunkra a COVID-19 vírus fertőzés gondolata, nem vagyunk vele egyedül.
„Ugyan sok dolgot nem tudunk a COVID-19-ről, de sokat igen”, - mondja Dr. Susan Rehm, infektológus. „A koronavírusok a meghűlést okozó vírusok speciális csoportjába tartoznak – és a jó hír az, hogy tudjuk, hogyan kezeljük azokat a betegeket, akiknél légzőszervi megbetegedést okozó vírus váltja ki a tüneteket.”
Dr. Rehm azt mondja, hogyha a COVID-19 körüli félelem és nyugtalanság csökkentéséről van szó, az alábbi két dolgot vegyük figyelembe:
  • Az orvosok minden tudásukat latba véve mindent megtesznek a betegekért és a járvány terjedésének visszaszorítására
  • De! Igazából mi tehetünk lépéseket annak érdekében, hogy megóvjuk magunkat és másokat is.

Koncentráljunk arra, amire ráhatásunk van

„Az egészségügyi ellátórendszer keményen dolgozik a COVID-19 vírus fertőzés terjedésének megakadályozásán”, - mondja Dr. Rehm. „Fontos megértenünk, hogy a vírusok által okozott légúti megbetegedések kezelése nem újdonság orvosi körökben. Folyamatosan ehhez hasonló járványokra készülünk fel. Léteznek érvényes irányelvek és azokat frissítik, amint új információ érhető el.” A nehézséget nyilvánvalóan az adja, hogy egy ezidáig ismeretlen vírus tulajdonságait, terjedési képességét kellene megismerni. Emellett a hirtelen, nagy számban történő súlyos esetek kórházba érkezése, de az izolációt kívánó esetek ellátása is meghaladhatja a kapacitást.
De ami minket illet: tisztában kell lennünk azzal, hogy mit tegyünk annak érdekében, hogy ne betegedjünk meg, hiszen ugyanazt kell tennünk, mint amikor az influenzával vagy számos más fertőzéssel szemben védekezünk.
Mossunk kezet, papírzsebkendővel takarjuk el szánkat és orrunkat, ne nyúljunk az arcunkhoz, kerüljük el azokat, akik betegek, kerüljük a tömeget, és maradjunk otthon. Most ez lenne különösen fontos, azzal együtt, hogy nehezen tudja megoldani bármely család az otthoni izolációt (vásárlás, munka, családtagok segítése).
Miközben a vírus kiszámíthatatlan és a helyzet folyamatosan változik, koncentráljunk arra, amire ráhatásunk van - mondja Dr. Rehm.
Csak az ember megy keresztül ilyen érzelmi hullámvasúton, amint egyre többet tudunk meg a COVID-19-ről. Az alábbiakat tapasztalhatjuk:
  • alvászavarok;
  • koncentrációs zavarok;
  • düh, szorongás, aggodalom és pánik;
  • túlérzékenység az egészségünkkel és a szervezetünkkel kapcsolatban;
  • tehetetlenség érzése;
  • félelemérzet a köhögő vagy betegnek tűnő emberekkel szemben;
  • társadalmi elszigetelődés.

Módszerek a koronavírussal kapcsolatos szorongás kezelésére

Dr. Rehm óvatosságra int a COVID-19 kapcsán, de az észszerűség keretein belül. Íme, néhány tanács, ami segítséget nyújthat a helyzet kezelésében:
  • Derítsük ki a tényeket. Fontos, hogy legyünk naprakészek és megbízható forrásokból tájékozódjunk a COVID-19 vírus fertőzéssel kapcsolatos legfrissebb hírekről. Legyünk óvatosak azzal kapcsolatban, amit az interneten olvasunk, különösképp azokkal a hozzászólásokkal és cikkekkel kapcsolatban, amelyek a közösségi médiában kerülnek megosztásra.
  • Legyünk racionálisak. Habár szeretnénk tájékozottak maradni a COVID-19 kapcsán, fontos, hogy arra fókuszáljunk, amire hatással lehetünk. Tartsuk távol magunkat egy kis időre a médiaközvetítésektől és a közösségi médiától, ha úgy érezzük, hogy kezd eluralkodni rajtunk a pánik az épp elolvasott online hír vagy cikk miatt. Ha zavaró, hogy folyamatosan a koronavírusról van szó, akkor váltsunk témát, ha van rá mód.
  • Legyünk körültekintőek és elővigyázatosak. Nem mindenki találkozhatott a COVID-19 vírussal, akivel kapcsolatba kerülünk. Bár az óvatosság és a megelőző intézkedések most rendkívül fontosak, nem mindenki fertőzött, aki köhög. Ha tudatosak vagyunk az jelentős mértékben segíthet mérsékelni a köznyugtalanságot. Koncentráljunk arra, amit megtehetünk.
  • Amennyire van rá mód, próbáljuk a megszokott életünket élni. Ez nem könnyű dolog, mivel utakat és eseményeket mondanak vissza, iskolákat zárnak be, és a „szociális távolságtartás” fogalma állandóan szembe jön velünk. Fontos azonban megpróbálnunk megtartani valamilyen ütemtervet. A megszokott dolgok az emberek, különösképp a gyerekek számára biztonságérzetet adnak. Próbáljunk a megszokott időben lefeküdni, és étkezni, és összpontosítsunk azokra a tevékenységekre, amik boldoggá tesznek bennünket – például olvassunk könyvet, nézzük meg a kedvenc műsorunkat, vagy társasjátékozzunk a családunkkal. Vagy sétáljunk egyet, feltéve, hogy nem vagyunk karanténban. Egy kis friss levegő mindig jót tesz!

Ha úgy érezzük, hogy nem tudunk megbirkózni aggodalmunkkal, kérjünk segítséget mentálhigiénés szakembertől, aki segíthet azonosítani a kiváltó okokat, és aki támogathat bennünket olyan technikák elsajátításában, amelyeket alkalmazhatunk, amikor úgy érezzük, hogy eluralkodik rajtunk az aggodalom.

Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus járvány idejére

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; health.clevelandclinic.org
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.