• De miért pont a WC-papír? - Avagy irracionális viselkedés pánik idején

    Szigeti Ildikó
    Szerző: WEBBeteg - Szigeti Ildikó, krízistanácsadó szakpszichológus

    Ha lesznek szimbólumai a koronavírus-járványnak, a WC-papír minden bizonnyal köztük lesz. Noha senki nem értette, miért éppen ez lett a legkelendőbb cikk a boltokban, mégis mindenki sietett készletezni belőle. Pánikhelyzetben kortól, nemtől és iskolai végzettségtől függetlenül mindannyian hajlamosak vagyunk az irracionális viselkedésre. A WC-papír-felvásárlási láz ennek a furának tűnő reakciónak a legjobb példája.

    Míg néhány hónapja kicsit rosszallóan, értetlenkedve néztük azokat, akik arcmaszkkal járkáltak az utcán, addig manapság már arra sem kapjuk fel a fejünket, ha valaki gázálarcot ad a kutyájára. Hirtelen átértékelődött egy pár dolog. Egyebek mellett az, hogy mit tekintünk furcsának és mit nem. Korántsem arról van csupán szó, hogy megértőbbekké, rugalmasabbakká váltunk volna egyik napról a másikra, inkább arról, hogy mindannyian hajlamosabbak vagyunk olyan viselkedésre, amelyre amúgy nem. Ezáltal lettünk toleránsabbak mások furcsa megnyilvánulásai kapcsán.

    Hirdetés

    Járvány van. Pánik van. Ezek a tények. Minden más labilis, átmeneti, kiszámíthatatlan. Elvesztettük a kapaszkodóinkat, és elvesztettük azt, amely alapvető fontosságú saját biztonságérzetünk szempontjából. Ez pedig az úgynevezett „igazságos világba vetett hitünk”. Kapaszkodó nélkül maradtunk.

    Legyen szó bármilyen stresszhelyzetről, érvénybe lép az „üss vagy fuss” szabály. Most azonban egyikre sincs mód és lehetőség. És mivel ez így van, ezért alakul ki a pánik, amely egy dermedt állapot, mégpedig olyan, amelyben a szokásos „forgatókönyvek” nem működnek, ezért mindannyiunknak rögtönözni kell. A pánikhelyzetben megfigyelhető irracionális viselkedés oka, hogy kétségbeesve keresünk valamit, ami – ha csak ideig-óráig, de – azzal a (hamis) jó érzéssel kecsegtet, hogy teszünk valamit az ügy, vagyis saját komfort-, illetve biztonságérzetünk érdekében. Jelen esetben többek között WC-papírt vásárolunk.

     WC-papír 

    Valószínűsíthető, hogy a felvásárlási láz hátterében a tömeghisztéria áll. Egyszer, valahol, valamikor valaki elkiáltotta magát, hogy „jön a járvány és hiánycikk lesz”. Noha az emberek többsége nem hitte el, hogy valóban bekövetkezik az áruhiány, mégis, biztos, ami biztos, egy helyett kettő csomaggal vásárolt. Aztán egy idő után tényleg kiürültek a polcok, és – mint ahogy az valamennyi önbeteljesítő jóslat esetében megfigyelhető – a pánikkeltő prófécia valósággá vált.

    „A tömeg hisz és nem gondolkodik” – fogalmazott C. G. Jung „A diktátorok lélektana” című írásában. A svájci pszichiáter megállapítása talán soha nem volt annyira tapintható valóság, mint ezekben a hetekben. A napról napra fokozódó pánikhangulat közepette mindannyian ugyanúgy viselkedünk. Kétségbeesve próbálunk kapaszkodni. Bármibe és akármibe, ami szembe jön velünk. Minimálisan, de szelektálunk. Egyéni hír- és információválogatásunk alapja pedig nem más, mint a hitünk. Azok, akik eleve hajlamosak világvégét vizionálni, hajlamosabbak a rémhírekre kattintani és osztani, míg a szkeptikusok inkább a veszélyt bagatellizáló információkat preferálják. Ez a „látom, amit hiszek” attitűd az önigazolásra való törekvés. Azokat a tartalmakat részesítjük előnyben, amelyek illeszkednek a világképünkbe. Mindenki megtalálja a magáét. E cikk megírásának időpontjában a „koronavírus” kifejezésre már több mint 66 millió találatot mutat a kereső.

    A bőség zavara a pánik terjedése szempontjából egyértelműen rossz hatással van. Ember legyen a talpán, aki az információcunamiban sejti, hogy merre van az arra. Nemcsak a laikusokat, de a szakembereket is elsodorják a hullámok. Naivitás volna azt hinni, hogy hozzá nem értőként képesek vagyunk megtalálni a számunkra fontos és hasznos tudnivalókat. Éppen ezért az egyetlen, ami ebben a káoszban segíthet, az önkorlátozó magatartás. Válsághelyzetben érvénybe lép a „kevesebb több” szabály. Csak magunkra számíthatunk. Mivel helyettünk sem a központi kommunikációs illetékesek, sem a sajtóban dolgozók nem szűrik az információkat, nekünk kell résen lenni! Érdemes drasztikusan csökkenteni a járvánnyal összefüggő hírek olvasásával töltött időt. Ehhez előbb be kell látnunk, hogy nem maradunk le semmiről! Azaz mégis. A tömeghisztériáról.

    Olvasson tovább!

    Szigeti IldikóForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Szigeti Ildikó, krízistanácsadó szakpszichológus

    Módosítva: 2020.03.26 17:05, Megjelenés: 2020.03.26 17:05
   • Cikkajánló

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Higiéniai nedvszívó termékekkel a komfortérzetért.

    Dr. Peták István - Interjú

    Dr. Peták István - Interjú

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Ne haljon meg és ne szenvedjen senki, akin lehetne segíteni.

    Koronavírus - Ismét egyre több a fertőzött a világban

    A koronavírus okozta esetszám csökkenése nyomán több ország lazító intézkedéseket hozott, ami a fertőzöttek számának megugrásával járt - mondta Kis Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológusa pénteken az M1 aktuális csatornán.

    Koronavírus - Összehangoltan keresik az oltóanyagot, de bizonytalan, mikorra lesz eredmény

    Összehangolt erőfeszítések folynak a világon a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésére, de egyelőre nem lehet megmondani, hogy mikor lesz kész a vakcina - mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője pénteken Budapesten, egy angol nyelvű sajtóbeszélgetésen.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

    A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni lehet a betegséget.

    Védőoltás az új koronavírus ellen - Mit tudunk most?

    Ez év elején alakult ki nagyon rövid idő alatt a mai napig több mint 3 millió embert igazoltan megfertőző és több mint 220 ezer ember halálát okozó SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia. Gőzerővel zajlanak a kutatások a lehetséges gyógymódok és a fertőzés megelőzését célzó védőoltások fejlesztésére.

    Miért nem járható út a nyájimmunitás kialakítása Magyarország számára?

    Nem új az elképzelés, hogy ha a lakosság elég nagy része átesik a fertőzésen és ezzel védettséget szerez, a vírus terjedése megfelelő "közeg" nélkül elhal, ezáltal a nem megfertőződött kisebbségnél sem alakul ki a megbetegedés. Mindez logikusan hangzik, de gondoljuk végig, mivel járna a nyájimmunitás természetes úton történő kialakulása!

    Koronavírus: a leggyakoribb veszélyes alapbetegségek

    Az elhunyt koronavírus-fertőzöttek körülbelül fele-fele arányban nők, illetve férfiak. Jóval több volt a férfi áldozat a járvány kezdeti szakaszában, azonban a járvány előrehaladásával ez kiegyenlítődött. Az elhunytak átlagéletkora az eddigi adatok alapján 78 év körül alakul. Összegyűjtöttük, mely betegségek fennállása esetén súlyos a leggyakrabban a koronavírus-fertőzés.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.