Az influenza elleni védőoltás csökkentheti az agyi érkatasztrófa kockázatát

Szerző: MTI

A szezonális influenzaoltás 24 százalékkal csökkentheti az agyi érkatasztrófa kialakulásának kockázatát az injekció beadását követő hónapokban - állapították meg brit egyetemi kutatók.

Influenza elleni véd?oltás
Ősz végén, télen megkezdődik az influenza szezonja. Aki biztos védettséget szeretne a vírusokkal szemben, idejében oltassa be magát! Főleg az időseknek, a krónikus betegeknek és a munkájuk során sokakkal kapcsolatba kerülő embereknek ajánlott a védőoltást beadatni. Influenza elleni védőoltás: Kinek érdemes beadatni?>>

A kutatócsoport 2010-ben mutatott ki hasonló összefüggést az influenza elleni védőoltás és a szívroham lecsökkent kockázata között. A szakemberek úgy vélik, hogy az influenzavírus kiterjedt gyulladást idéz elő, amely miatt az artériák falán képződött lerakódások leszakadhatnak és rögöt képezhetnek, és amely keményebb munkára kényszeríti a szívet is - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.

"Tudjuk, hogy a szív- és érrendszeri betegségek általában a téli hónapokban csapnak le és, hogy a kialakulásuk kockázatát növelhetik a légúti fertőzések, úgy mint az influenza" - mondta Niro Siriwardena, az angliai Lincoln Egyetem egészségügyi és szociális gondozási tanszékének professzora.

"A tanulmányunk jelentős összefüggést mutatott ki az influenza-védőoltás és az agyi érkatasztrófa csökkent kockázata között ugyanazon influenzaszezonon belül, és az eredményeink összhangban vannak a szívroham kockázatát vizsgáló korábbi kutatásunk eredményeivel" - tette hozzá a szakember.

A 2001 és 2009 közötti időszakra koncentrálva, a szakemberek agyi érkatasztrófát elszenvedett több mint 47 ezer páciens adatait elemezték, összevetve azokat az ugyanennyi fős kontrollcsoporttól származó adatokkal.

Az eredmények szerint az influenza elleni beoltás az agyi érkatasztrófa kockázatának 24 százalékos csökkenésével volt összefüggésben, azután, hogy a kutatók minden egyéb lehetséges tényezőt figyelembe vettek. A kockázatcsökkenés akkor volt a legerősebb, ha a beoltás az influenzaszezon elején történt.

Siriwardena ugyanakkor hangsúlyozta, további kutatásokra lenne szükség az összefüggés jobb megértéséhez. Mint hozzátette, az eredmények mindenesetre megerősítik a nagy-britanniai influenzaoltási program jelentőségét, amelyhez úgy tűnik, plusz egészségi haszonként társul az agyi érkatasztrófa csökkent kockázata. Nagy-Britanniában minden 65 éven felüli embernek és egyéb kockázati csoportba - például rokkantsággal vagy krónikus betegséggel élők - tartozónak ajánlják a szezonális influenzaoltást.

A szakemberek a Vaccine című tudományos folyóiratban közölték az eredményeiket.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vashiányos vérszegénység Vashiányos vérszegénység

Mi okozhatja? Melyek a vashiány tünetei? Mennyi a vasszükségletünk?

Legyen a mozgás kortalan! Legyen a mozgás kortalan!

A Magyar Szabadidősport Szövetség ajánlása a szenior korosztálynak. (x)

Rájöttek, mivel lehet csökkenteni a...

A latin eredetű demencia kifejezés szó szerint "ész, értelem nélküli állapotot" jelent. Az orvosi használatban azonban a szellemi képességek...

Menteni a menthetőt

A stroke világnap kapcsán sok szó esett az azonnali felismerés és mielőbbi ellátás életmentő mivoltáról. Arról azonban sokkal kevesebbet...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.