Nem okoz autizmust az MMR-védőoltás

Független Hírügynökség
megjelent:

Egy friss amerikai tanulmány szerint fölöslegesen aggódnak azok a szülők, akik attól taratnak, hogy a kanyaró-mumpsz-rózsahimlő elleni oltás autizmust okozhat. A kutatók bebizonyították, hogy nincs összefüggés a betegség és az MMR-vakcina között.

Kanyaróban szerte a világon évente 250 ezer ember, köztük sok gyerek hal meg a fejlődő országokban. Magyarországon kötelező az MMR-védőoltás. A gyermekek először 15 hónaposan, majd az általános iskola hatodik osztályában újra megkapják. Az oltóanyag élő, de legyengített kanyaró-, mumpsz- és rózsahimlővírusokat tartalmaz.

A brit Andrew Wakefield 1998-ban mutatott ki összefüggést az autizmus és az MMR-védőoltás között, de később visszavonta állítását. Ennek ellenére az Egyesült Államokban és Európában sok szülő máig nem engedi beadni kisgyermekének a kanyaró, a mumpsz és a rózsahimlő elleni kombinált oltást.

Ennek következtében az Egyesült Államokban és Európában ugrásszerűen megszaporodott a kanyarós betegek száma. Az Egyesült Államokban átlagban minden 150. gyerek autista.

Az új tanulmányban dolgozó New York-i kutatók bélszövet-mintát vettek olyan autista gyerekektől, akinek egyben bélrendszeri panaszaik is vannak, továbbá nem autista, de szintén bélpanaszokkal küzdő kisgyerektől is, hogy a kanyaróvírusra jellemző genetikai markereket keressenek.

Az összehasonlítást 3 különböző laboratóriumban végeztették el, amelyek nem tudták, melyik minta melyik csoportból való. Az összehasonlító elemzés nem talált összefüggést az MMR-oltás beadásának ideje és a bélpanaszok, illetve az autizmus között.

A tanulmány a Public Library of Science című tudományos folyóirat internetes változatában jelent meg.

(FH)

Cikkajánló

Kanyaró - Tünetek és szövődmények

Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Kanyaró
A kanyaró (morbilli) lázzal és kiütéssel járó, rendkívül fertőzőképes és súlyos megbetegedés, amely a hazai oltási rendszernek köszönhetően döntően külföldről behurcolt esetekben fordul elő. A betegség elleni védőoltást először 12-15 hónapos korban kapják a gyermekek kötelezően, majd az emlékeztető oltást 11 éves korban.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.