Kukoricát címerező munkások kerültek kórházba leptospirózis miatt

Szerző: WEBBeteg - Forrás: MTI/Kamaszpanasz

Kukoricaföldön dolgozó, a növényt címerező munkások betegedtek meg az elmúlt héten Tiszaburán és Tiszaszőlősön, hányinger, hasmenés és magas láz miatt heten kerültek kórházba - írta szerdai számában az Új Néplap.

Az egyik beteg a Jász-Nagykun-Szolnok megyei napilapnak elmondta, az orvosok azt mondták nekik, hogy feltehetően leptospirózissal fertőződtek meg.

Az Új Néplap információi szerint heten kerültek kórházba, két embernek a szívét is megtámadta a betegség.

Sinkó Káli Róbert megyei tiszti főorvos az újságnak elmondta: jelenleg két embert Karcagon, hármat Debrecenben tartanak megfigyelés alatt leptospirózis gyanújával.

A leptospirózisról

A leptospirózis egy fertőzés, melyet a spirochéta nevű baktérium okoz. A baktérium a szennyezett vízben és talajban található és kisebb horzsoláson, vágáson, de a szájon, a szemeken és az orron keresztül is bekerülhet az emberi szervezetbe. Ezután a véráramba jut és szétterjed a testben.

Hazánkban ez a fajta fertőzés nem túl gyakori, csupán néhányan betegszenek meg évente. A trópusi éghajlaton, valamint a fejlődő országokban sokkal inkább jellemző, így a turisták fokozott veszélynek vannak kitéve.

A leptospirózis fertőzés okai és kockázati tényezői

A leptospirózis hordozói állatok - róka, kutya, patkány - és a baktérium a vizeletükkel választódik ki, így szennyeződik a víz és a talaj. Mindazok tehát, akiknek kapcsolatuk van a földdel vagy vízzel (úszók, mezőgazdasági munkások), a fertőzés veszélyének vannak kitéve.

A leptospirózis tünetei – Honnan ismerjük fel a fertőzést?

A legtöbb embernél influenzaszerű tünetek jelentkeznek:

  • Láz
  • Fejfájás
  • Izomfájdalmak
  • Kiütések
  • Duzzadt, gyulladt szem és a szemhéj


Nem ritka az sem, hogy kezdetben semmilyen tünetet nem tapasztal a beteg, a fertőzést követően 7-12 nap is lehet a lappangási idő.

A betegségnek alapvetően két fázisa van. Először is a kezdeti tünetek jelentkeznek, a baktérium a szövetekbe jut. Ezt nyugalmi állapot követi, majd második fázisként visszatérhetnek a szimptómák, mint a láz, a sárgaság, a hasi fájdalom, a hasmenés és a kiütések.

A Weil-kór - a leptospirózis súlyosabb formája - halálos is lehet. Tízből egy betegnél ez alakul ki, mely belső vérzéssel, májkárosodással, sárgasággal és vesekárosodással járhat.

A leptospirózis kezelése és a gyógyulás folyamata

A leptospirózis az esetek közel 90 százalékában enyhe lefolyású, szövődményektől mentes. A maradék 10 százalékban halálos is lehet, különösen az immunhiányosak és az idősebbek körében.

Az antibiotikus kezelés már a kezdeti szakaszban megakadályozhatja a betegség súlyosbodását. A gyógyító eljárást követő 2-6 héten belül teljesen felépül a beteg, de sajnos minden évben akadnak néhányan, akik nem élik túl a fertőzést.

(WEBBeteg - Forrás: MTI/Kamaszpanasz)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rovarfóbia (entomofóbia) Rovarfóbia (entomofóbia)

Okok és kezelési lehetőségek. Mit tehet, ha ezzel a problémával küzd?

Villámcsapás Villámcsapás

Hol vagyunk biztonságban? Mi a teendő, ha valakit villámcsapás ér?

Hol tartunk a gyermekek COVID-19 elleni...

„A koronavírus-járvány kezdete óta tudjuk, hogy a betegség egyetlen hatékony megelőzési módja a védőoltás. Mára már nem az a kérdés, hogy be...

Egyre több az 5 év alatti...

A háziorvosok tapasztalata szerint egyre több az új fertőzött, és meglepően sok közöttük a gyerek, különösen az öt év alatti. Az utóbbiak...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.