• A hepatitis C fertőzés már egy nyálvizsgálattal is ellenőrizhető

    Szerző: WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró

    A hepatitis B és C vírusok akár 10-50 évig is lappanghatnak úgy a szervezetben, hogy közben gyakorlatilag semmilyen tünet nem érezhető, mégis a máj károsodását, májzsugort vagy májrákot okozhatnak. A hepatitis fertőzés veszélyeiről és a megelőzés, valamint a felismerés lehetőségeiről Dr. Makara Mihály belgyógyász-hepatológust, a Szent László Kórház főorvosát kérdeztük.

    Miért annyira veszélyes a Hepatitis fertőzés? Miért kell komolyan vennünk a veszélyt?

    Az idült májgyulladást okozó hepatitis vírusok (B és C vírushepatitis) legveszélyesebb tulajdonsága, hogy akár 10-50 éven át lappanghatnak tünet nélkül, mely idő alatt olyan idült gyulladást okoznak, ami májzsugor és végül májrák kialakulásához vezet. Tünetmentesen, vagy olyan jellegtelen tünetek mellett, mint például a fáradékonyság a máj akár 80%-a is elpusztulhat. Ezért fontos, hogy ha laboratóriumi vizsgálat során (vérvétel) többször emelkedett májenzim-értékek jelentkeznek, kérjük háziorvosunkat a hepatitis B és C vírusokat kimutató szűrővizsgálat elvégzésére.

    Hirdetés

    A krónikus vírushepatitis rizikótényezői jól körülhatárolhatók: fokozottan gyanakodni kell a vírusfertőzésre, ha valaki 1993 előtt transzfúziót kapott, vagy egészségügyi dolgozó. A legtöbb hepatitis C fertőzés 1993 előtt keletkezett – mielőtt a transzfúzióba adott véreket szűrni kezdték volna C vírushepatitisre –, majd 20-30 éven át lappangott.

    Megelőzni és kezelni is lehet a nemi úton terjedő betegségeket, vagyis az STD-t!


    Gombák, vírusok, baktériumok és élősdiek okozzák a szexuális úton terjedő betegségeket, vagyis az STD-t. A becslések szerint évente 330 millióan fordulnak orvoshoz nemi betegség miatt. Megelőzni és kezelni is lehet a nemi úton terjedő betegségeket, vagyis az STD-t!>>

    A jelenleg ismert fertőzöttek nagy része a 45-65 éves korosztályból kerül ki. A fertőzést napjainkban leginkább tetoválás, vagy intravénás, intranazális droghasználat során lehet megkapni. Előfordulhat családon belüli, illetve anyáról az újszülöttre történő átvitel is.

    A felsorolt kockázati tényezőkkel rendelkező embereknél még enzimemelkedés nélkül is indokolt vizsgálni a hepatitis B és C fertőzést, mert e vírusfertőzések mellett az enzimértékek nem ritkán normális határon belüliek, de ilyenkor is haladhat előre a májbetegség és a kötőszövet felszaporodása.

    A vírusfertőzés időben történő felfedezésével és meggyógyításával mindez megelőzhető!

    Hány Körülbelül hány ember fertőzött ma Magyarországon hepatitis vírussal?

    Magyarország lakosságának 0,7%-a fertőződött hepatitis C vírussal, míg kb. 0,5%-a hepatitis B vírussal. Országosan összesen nagyjából 100 000 fő érintett; közel felük nem is tud róla. Az elmúlt 10 évben 22 000 új hepatitis C vírusfertőzést regisztráltak, ebből 7 000 fő részesült kezelésben, s „csak” 3 500-an gyógyultak meg teljesen. 2013 májusától hazánkban is elérhető új terápiával a gyógyultak száma várhatóan növekedni fog, olyanok is kaphatnak új esélyt, akik a korábbi kezelésekre nem, vagy csak részben reagáltak.

    Milyen típusai vannak a hepatitis fertőzésnek, és mi jellemző az egyes típusaira?

    A-hepatitis: A hepatitis fertőzések legenyhébb formája, rossz higiénés körülmények következtében terjedhet. Létezik ellene védőoltás. Az E hepatitisz is igen hasonló.

    B-hepatitis: DNS-vírus. Kezeletlen krónikus hepatitis B fertőzés esetén megnövekszik a májzsugor, májrák kialakulásának esélye. Vérrel, testnedvekkel (tehát szexuális úton is!) terjed. Létezik ellene védőoltás, a serdülőket 14 éve kötelezően oltják. A D, avagy delta vírus a B vírussal társulva okoz csak betegséget.

    C-hepatitis: Vérkontaktus útján terjed, napjainkban kiemelten az egészségügyi dolgozókat (tűszúrásos balesetek) és az intravénás, intranazális kábítószer fogyasztókat, valamint a nem megfelelő körülmények között tetoválást készíttetőket (a vírus a festékben is életképes marad) veszélyezteti, azonban 1993 előtt bárki megkaphatta vérkészítmény, vérátömlesztés útján. Csendes gyilkos: akár 50 évig is lappanghat jellegzetes tünet nélkül, a májrákok kialakulásának közel 70 százalékáért tehető felelőssé.

    Hol tart a védekezésben és a megelőzésben a magyar lakosság?

    A hepatitis B vírusfertőzés elleni oltással e betegség megelőzhető, és a serdülőket 14 éve oltják. Az 1986 előtt születettek azonban csak kivételesen kaptak oltást, így nekik a védőoltás beadása indokolt, az oltásnak ellenjavallata, veszélye gyakorlatilag nincs. A védőoltás A és B vírushepatitis ellen kombináltan is elérhető.

    A hepatitis C vírusfertőzés ellen nincs, és a közeljövőben nem is várható védőoltás, így a fertőzés megelőzéseként a vérkontaktus kerülése javallott.

    Mit tehetünk a Hepatitis fertőzés megelőzése érdekében?

    Az A és B hepatitis elleni védőoltás mindenkinek javasolt. E mellett kerülendő a közös tű, borotva, fogkefe, manikűr-készlet használata, a piercingek egymás közötti cserélgetése, valamint a megfelelő védekezés nélküli (gumióvszer) szexuális kontaktus.

    Hova lehet fordulni, ha úgy érezzük, van esély arra, hogy megfertőződtünk?

    Ha a korábban említett rizikótényezők közül akár egy is fennáll, érdemes a háziorvostól hepatitis B és C vírusokat kimutató szűrővizsgálatot kérni. Ma már magánorvosi rendelőkben elérhető a hepatitis C vírusfertőzést kimutató nyálteszt. Ez egy egyszerű nyálvizsgálattal 20 perc alatt ad megbízható eredményt a fertőzöttségről.

    Amennyiben e tesztek pozitív eredményt hoznak, úgy a háziorvos a területileg illetékes hepatológiai centrumba (a centrumok listája megtalálható a Májbetegekért Alapítvány honlapján: www.majbeteg.hu) utalja a beteget, s ott megkezdődhet a szakszerű gondozás.

    (WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró)

    Módosítva: 2014.07.17 13:31, Megjelenés: 2014.07.17 13:31
   • Cikkajánló

    COVID-19 - Új szigorítások

    COVID-19 - Új szigorítások

    portfolio.hu

    Hétfőtől még több helyen terjesztik ki a maszkhasználat kötelezettségét.

    Receptek a sorstársaknak

    Receptek a sorstársaknak

    Moharos Melinda, dietetikus

    Megjelent Arató Györgyi dietetikus Konyhanyelven a mellrákról c. könyve.

    Koronavírus - 2291 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 43 krónikus beteg

    2291 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 65 933 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Izomgyengeséget okozó ritka kórért is felelhet a SARS-CoV-2

    Egy koronavírussal fertőződött ismerősöm intenzív osztályra került. Amikor pár hét után hazaengedték, még gyenge volt, alig tudott járni. Úgy vélte, majd felépül otthon, kell a hely másnak. Napokkal később viszont arról számolt be, hogy a különös nevű Guillain-Barré-szindróma (GBS) miatt már a Neurológiai Klinikán kezelik, mert nem tud lábra állni. Ez a COVID-19 szövődménye, és akár 4-6 hónapba is telhet, amíg állapota rendeződik, mondták neki az orvosok. Vércserét fognak végrehajtani nála, avatott be a terápia részleteibe...

    Hepatitis C: új időszámítás kezdődött

    A hepatitis C korábban az egyik legkisebb eséllyel gyógyítható fertőzésnek számított, így az érintettek többsége a sikeres kezelés reménye nélkül, és családja, barátai, munkatársai reakciójától tartva még ma is inkább titkolja, bagatellizálja állapotát. Nemcsak környezete, hanem önmaga előtt is. A több éves, évtizedes szégyenérzet miatt sokan beletörődtek állapotukba, és még ma is elkerülik az orvost. A közelmúltban elérhetővé vált korszerű terápiák eredményeként azonban új lehetőségek nyíltak meg a - döntően önhibájukon kívül - megfertőződöttek számára, így a szégyen helyébe fokozatosan a gyógyulni akarás léphet.

    Vírusirtás: Minél előbb, annál jobb

    A hepatitis C fertőzést régen sok érintett megbélyegzésként élte meg. Egyre többen tudják, hogy nem tehetnek a fertőzésről, de tehetnek azért, hogy vírusmentesek legyenek. A betegség gyógyítható, de orvoshoz kell fordulni és tájékozódni kell, például a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületénél.

    Sikertörténet: a Hepatitis C árnyékából a vírusmentességig

    Az út a gyógyulás felé, mint minden betegnek, nekem, pontosabban nekünk is elég rögös volt. Azért beszélek többes számban, mert a fiam nevében is nyilatkozom, aki tőlem kapta el a Hepatitis C vírust. Elmesélem betegségünk és gyógyulásunk történetét. Homonnai Gabriella írása.

    Hepatitis C, a csendes vírus - Nézz szembe vele!

    A hepatitis C egy vér útján terjedő vírusos fertőzés, melyet a hepatitis C vírus okoz. A fertőzés elsődlegesen a májat támadja meg, de a kórokozó más szerveket is elérhet, illetve a máj sokrétű funkcióinak károsításával súlyos károsító hatása van az egész szervezetre.

    Hepatitis C-vel fertőződtem - Perelhetek?

    2008 oktoberében kiderült,hogy hepatitis C virussal fertőződtem. A kezelő orvosom szerint akkor kaptam a fertőzést, amikor első gyerekem született császármetszéssel és vért kaptam a műtét alatt. Ez 29 éve volt. Ebben az esetben perelhető-e a magyar állam? 1985-ben született gyermekem fertőződhetett-e? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Hepatitis C fertőzés - virulensebb, mint gondoltuk?

    Számos kórokozót ismerünk, amelyek terjedésének mechanizmusa jól meghatározott. Ugyanakkor nem egy esetben derült már ki, hogy az addig lehetségesnek tartott átvitelei mechanizmusokon kívül más módon is átadható a kór, és lappangva terjedhet a betegség.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Füstmentes jövő
    Mitől igazán ártalmas a cigaretta?
    A hurutos köhögés
    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások