Az akut vírushepatitis tünetei és kezelése

Ötvenentúl
megjelent:

A heveny vírusos májgyulladás (akut vírushepatitis), az öt hepatitisvírus (hepatitis A, B, C, D, E) egyike által okozott fertőzés. A legtöbb esetben a gyulladás hirtelen kezdődik, és néhány hét alatt lezajlik.

Mivel a fertőző májgyulladást különböző vírusok okozhatják, elkapni is különböző úton lehet őket. Az elmúlt 5 év adatai alapján, Magyarországon évente 2000-2500 fertőző májgyulladás fordul elő.

Hepatitis A

Az A vírus hepatitisfertÖtvenentúlőzés a gyomor-bélrendszer útján jön létre. A vírus a fertőzött ember székletével a környezetbe kerül, ahol nagyon sokáig életképes, majd szennyezett étel, ital, kéz, csatorna, szabad vizek közvetítésével más emberekre is átterjed.
Hepatitis A

A fertőző májgyulladás tünetei

Az akut vírushepatitis tünetei rendszerint hirtelen alakulnak ki. Jellemző tünet, hogy a dohányos ember undorodik a cigarettától. Esetenként, különösen hepatitis B fertőzésben ízületi fájdalmak és csalánkiütések (viszkető, vörös kiütések a bőrön) jelentkeznek.

Ezen kívül jelentkezhet:

  • betegségérzet,
  • étvágytalanság,
  • hányinger, hányás,
  • és gyakran láz alakul ki.

Néhány nappal később a vizelet sötét színű lesz, és sárgaság alakulhat ki. A tünetek többsége jellemző módon ekkor elmúlik, és a beteg jobban érzi magát még akkor is, amikor a sárgaság tovább fokozódik.

A hepatitis kezelése

A betegség súlyossága, az influenzaszerű megbetegedéstől egészen a halálos kimenetelű fertőzésig terjedhet, attól függően, hogy a háttérben melyik vírus áll.

A szokatlanul súlyos, heveny májgyulladással a betegnek kórházi elhelyezésre van szüksége, de az esetek többségében kezelés nem szükséges. Az első néhány nap után az étvágy rendszerint visszatér, és nem kell ágyban feküdni. Jelentős diétás megszorítás vagy a megszokott tevékenység korlátozása szükségtelen, akárcsak a vitaminok pótlása. A legtöbb beteg a sárgaság megszűntével visszatérhet a munkába, még akkor is, ha a májfunkciós vizsgálatok eredményei még nem egészen normálisak.

A teljes cikket partnerünk, az Ötvenentúl weboldalán olvashatják: A fertőző májgyulladás tünetei és megelőzése

(Ötvenentúl)

Cikkajánló

Hepatitis C

Dr. Horváth Balázs, Dr. Árki Ildikó
Hepatitis
Magyarországon körülbelül 100 ezer hepatitis C vírushordozó él. A HCV felelős hazánkban évente körülbelül 3000 beteg májzsugorának kialakulásáért és 600 májrákos esetért.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.