A cluster fejfájás gyakoribb a férfiaknál, de súlyosabb a nőknél

szerző: Szegő Miklós, fordító
lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos megjelent:

Az úgynevezett cluster fejfájás egy idegrendszeri betegség, melynek fő jellemzője a féloldali kiterjedésű, rohamokban jelentkező és igen heves fejfájás. A „cluster” kifejezés arra utal, hogy a fájdalmak bizonyos periódusokban halmozottan jelennek meg, majd hónapokra, vagy akár évekre is eltűnhetek. Ez egy kifejezetten fájdalmas állapot, amely az érintettek legyengülését okozhatja.

A cluster fejfájás 1000 emberből egyet érint, gyakran krónikussá válik, és bár gyakoribb a férfiaknál, de tünetei súlyosabbak az érintett nőknél. Ez a különbség azonban egyre csökken.

Dr. Andrea Carmine Belin, a stockholmi Karolinska Intézet vezető idegkutatója a Neurology c. folyóiratban publikálta tanulmányát, mely bizonyítja, hogy vannak olyan nők, akik szenvedhetnek ebben a típusú fejfájásban. A Medical News Today-nek adott interjújában elmondta, hogy gyakran, bár a betegek a cluster fejfájás összes tünetét produkálják, a neurológusok sokszor mégsem adják meg a megfelelő diagnózist pusztán azért, mert nem eléggé elterjedt információ az, hogy a nők is érintettek lehetnek. Bár a tanulmányban nem kérdezték meg a cluster fejfájásban szenvedő nőket, hogy korábban diagnosztizáltak-e náluk migrént, a cluster fejfájásban szenvedő nőknél gyakori, hogy a cluster fejfájás helyett tévesen migrén diagnózist kaphatnak.

Eltérő tünetek a nőknél

A clusteres fejfájás megjelenésében mutatkozó nemek közötti különbségek vizsgálata céljából a kutatók a 2014–2020-as időszakra a kórházaktól és a neurológiai osztályoktól kért orvosi feljegyzések alapján kerestek cluster fejfájásban szenvedő egyéneket. Összesen 874 vizsgálati résztvevőt azonosítottak, akiknek 66%-a férfi és 34%-a nő volt.

A résztvevők egy kérdőívet kaptak, amely kérdéseket tartalmazott a személyes és orvosi háttér-információkról, a tapasztalt tünetekről, beleértve a fájdalom intenzitását, és az életmódot is.

A kérdőívekre adott válaszok elemzése azt mutatta, hogy bár a clusteres fejfájásban szenvedők többsége férfi volt, csak 9%-uknak volt inkább a krónikus jellegű, mint az epizodikus formája, szemben a clusteres fejfájással küzdő nők 18%-ával.

A tünetek is eltérőek voltak. A nők hosszabb ideig tartó fejfájás okozta fájdalomról, a szemhéjak leereszkedésének megnövekedett gyakoriságáról, nyugtalanságról, és a fejfájás időpontja és a nap egy bizonyos szakasza közötti kapcsolatról számoltak be.

A korábbi megállapításokat megerősítve kétszer annyi nő (15%) állította, hogy a fejfájásnak ez a típusa már előfordult a családjában, mint a férfiak esetében, akik közül csak 7% állította ezt. „Azt feltételezzük, hogy a nők általában többet tudnak a családi anamnézisükről” – vélte Dr. Carmine Belin.

A kiváltó tényezők is különböztek, mivel az alkohol nagyobb valószínűséggel váltotta ki a cluster fejfájást a férfiaknál, mint a nőknél (54% versus 48%), míg az alváshiány a nőknél nagyobb valószínűséggel okozta ezt a típusú fejfájást, mint a férfiaknál (31% versus 20%).

2007 óta vizsgálják azt a tényt, hogy a férfiak és a nők eltérő módon élik meg a cluster fejfájást, mondta Dr. Parisa Gazerani, a koppenhágai Aalborg Egyetem munkatársa, aki nem vett részt a svéd tanulmányban.

"Amennyire tudom, több mint 40 évvel ezelőtt a cluster fejfájást a férfiak által dominált elsődleges fejfájásként írták le" – mondta a Medical News Today-nek. "Azonban az évek során a klinikai vizsgálatok változást mutattak a nemek közötti arányban. Az előfordulás szempontjából a férfiak és nők közötti aránykülönbség csökkent. Ennek oka nem világos, de a feltételezések szerint a hormonokkal, az életmóddal, és a nők clusterrel kapcsolatos információinak bővülésével is összefüggésben lehet, vagyis jobban tudatában vannak annak, hogy amitől szenvednek, az talán nem egy “klasszikus migrén”, hanem egy másik típusú fejfájás lehet” – tette hozzá.

Szerinte a nemi különbségek részletesebb feltárása segíthet a betegség mögött meghúzódó pontosabb pathomechanizmusok feltárásában, és segíthet a kezelési lehetőségek bővülésében.

Dr. Carmine Belin elmondta, hogy számos további kutatási terve van annak tisztázására, hogy mi állhat a nemi különbségek hátterében. “Mind a migrén, mind a cluster fejfájás esetén csak az emberek 75%-a reagál jól a kezelésekre, de még nem tudjuk, hogy miért van ez így. Ennek oka lehet akár a nemi különbség, vagy akár a genetika is” – nyilatkozta. A további kutatásokra azért is szükség lehet, mert miközben úgy gondolta, hogy a megfigyelt különbségek globálisan is érvényesek lesznek, a jelenlegi eredmények valójában mindössze egy svédországi mintára vonatkoztak.

Tovább

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító
Forrás: Cluster headaches may be more common in men, but more severe in women (Medical News Today)
Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.