A pajzsmirigyproblémák egyik rizikófaktora lehet a PFOA vegyület

MTI
megjelent:

Gyakoribb a pajzsmirigybetegség azoknál az embereknél, akiknek a vérében magasabb a perfluoroktánsav (PFOA) szintje - közölték csütörtökön az Exeter Egyetem kutatói.

Kapcsolatot találtak brit kutatók a teflonedények és vízálló anyagok gyártásához használt egyik vegyület és a pajzsmirigybetegségek között. Gyakoribb a pajzsmirigybetegség azoknál az embereknél, akiknek a vérében magasabb a perfluoroktánsav (PFOA) szintje - közölték csütörtökön az Exeter Egyetem kutatói. Ez a vegyület gyártásból visszamaradt szennyeződésként maradhat benne például az edények teflonbevonatában, szennytaszító szőnyegekben vagy vízálló textíliákban.

A kutatók 3966 amerikai felnőtt egészségügyi adatait tekintették át. Korábban - 1999 és 2006 között - mindannyiuk vérében mérték a PFOA szintjét. Megállapították, hogy akiknek a vérében milliliterenként 5,7 nanogrammnál nagyobb volt a vegyület koncentrációja, több mint kétszer nagyobb eséllyel jelezték a mostani felmérésben, hogy pajzsmirigybetegségük van, mint azok, akiknél 4,0 nanogrammnál kisebb szintet mértek korábban a PFOA-ból.

Tamara Galloway, az Environmental Health Perspectives című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője hangsúlyozta, hogy az összefüggések leírásához további vizsgálatok szükségesek.

Pajzsmirigy önvizsgálat
Ha valaki rendszeres időközönként elvégzi a pajzsmirigy önvizsgálatát, korai stádiumban észlelheti az elváltozásokat, s így hamarabb kerül szakorvoshoz. Az pajzsmirigy önvizsgálat lépései

MTI

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Dermatica - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
Budai Endokrinközpont - Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.