• A pajzsmirigyproblémák egyik rizikófaktora lehet - Kutatás

    Szerző: MTI

    Gyakoribb a pajzsmirigybetegség azoknál az embereknél, akiknek a vérében magasabb a perfluoroktánsav (PFOA) szintje - közölték csütörtökön az Exeter Egyetem kutatói.

    Kapcsolatot találtak brit kutatók a teflonedények és vízálló anyagok gyártásához használt egyik vegyület és a pajzsmirigybetegségek között. Gyakoribb a pajzsmirigybetegség azoknál az embereknél, akiknek a vérében magasabb a perfluoroktánsav (PFOA) szintje - közölték csütörtökön az Exeter Egyetem kutatói.

    Hirdetés
    Pajzsmirigy önvizsgálat
    Ha valaki rendszeres időközönként elvégzi a pajzsmirigy önvizsgálatát, korai stádiumban észlelheti az elváltozásokat, s így hamarabb kerül szakorvoshoz. Az pajzsmirigy önvizsgálat lépései>>

    Ez a vegyület gyártásból visszamaradt szennyeződésként maradhat benne például az edények teflonbevonatában, szennytaszító szőnyegekben vagy vízálló textíliákban.

    A kutatók 3966 amerikai felnőtt egészségügyi adatait tekintették át.

    Korábban - 1999 és 2006 között - mindannyiuk vérében mérték a PFOA szintjét.

    Megállapították, hogy akiknek a vérében milliliterenként 5,7 nanogrammnál nagyobb volt a vegyület

    Jódhiányos területek 
    Magyarország területének 4/5 része enyhén vagy közepesen jódhiányos. Töltse ki pajzsmirigy kérdőívünket>>

    koncentrációja, több mint kétszer nagyobb eséllyel jelezték a mostani felmérésben, hogy pajzsmirigybetegségük van, mint azok, akiknél 4,0 nanogrammnál kisebb szintet mértek korábban a PFOA-ból.

    Tamara Galloway, az Environmental Health Perspectives című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője hangsúlyozta, hogy az összefüggések leírásához további vizsgálatok szükségesek.

    MTI

    Módosítva: 2010.01.21 21:55, Megjelenés: 2010.01.21 21:55
   • Cikkajánló

    Vércukornaplózás

    Vércukornaplózás

    Szponzorált tartalom

    Töltse le a Diabétesz Kontroll Program (DKP) alkalmazást, és rögzítheti vércukoradatait. (x)

    PMS

    PMS

    Szponzorált tartalom

    Megnehezíthetik a napjainkat a menstruáció előtti problémák. (x)

    A pajzsmirigy betegségei - Tünetek, kivizsgálás és kezelés

    Pajzsmirigyünk számos anyagcsere és hormonális folyamat szabályozásában részt vesz, de még a szív működésére is hat. Ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, vagy túl sokat termel, esetleg göb, gyulladás vagy daganat alakul ki benne, szerteágazó tüneteket okozhat. Terhességnél vagy éppen meddőségnél érdemes gondolni a pajzsmirigy vizsgálatára is.

    A pajzsmirigyműködés zavarai

    A pajzsmirigy által termelt hormonok a szervezet számos működési funkcióját befolyásolják. Éppen emiatt a pajzsmirigy funkciójának zavarai számos tünetet okozhatnak, más szervrendszerek működésére is kihatva, így a betegségek felismerése és kezelése rendkívül fontos.

    Az anti-TPO (thyreoidea-peroxidáz autoantitest) vizsgálata

    A pajzsmirigy által termelt hormonok a szervezetben számos funkciót befolyásolnak. Szerepük van többek között a növekedésben, fejlődésben, az alapanyagcserében, a szívműködés szabályozásában, jelentős hatással vannak az idegrendszerre, annak fejlődésére, az izomszerkezetre, a cukorháztartásra és a kalcium-anyagcserére is.

    A pajzsmirigyműtét

    A jóindulatú pajzsmirigybetegségek esetében is egyre inkább a pajzsmirigy kiterjedt csonkolását végzik, míg rosszindulatú elváltozás (pajzsmirigyrák) esetén a pajzsmirigy teljes kiirtása történik a környező nyirokcsomók eltávolításával.

    A pajzsmirigy szerepe és a leggyakoribb eltérései

    A pajzsmirigy az emberi szervezet legnagyobb hormontermelő szerve. A gége, illetve légcső előtt helyezkedik el. Ennek ismerete azért fontos, mert megnagyobbodott pajzsmirigy jelentős nyelési és légzési panaszt is okozhat a légcső és nyelőcső összenyomásával.

    Pajzsmirigyprobléma és potenciazavar

    Az régóta ismert tény, hogy a szív-érrendszeri megbetegedések vagy a cukorbetegség nagymértékben befolyásolják a férfierőt. Korábbi vizsgálatok hasonló összefüggést mutatnak a pajzsmirigyproblémák és a potenciazavar között.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.