Vakbélgyulladás: vakbélműtét gyerekeknél

Dr. Balogh Andrea
szerző: Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Schlick-Szabó Anna, gyermekgyógyász, Bethesda Gyermekkórház frissítve:

A gyermekkori hasi fájdalmak hátterében számos ok állhat, a vakbélgyulladás biztos kizárásához vagy megerősítéséhez többnyire kórházi kivizsgálás szükséges.

A korrekt diagnózisalkotásban gyakran segít a gyermek állapotának türelmes megfigyelése, mert különböző okú és hátterű betegségek azonos tüneteket okozhatnak. Amennyiben vakbélgyulladás igazolódik, rendszerint a műtéti megoldás indokolt.

A vakbélműtétet kétféle eljárás keretében tudják elvégezni: van az úgynevezett feltárásos műtét, amikor a hasfalon ejtett metszésen át hatolnak be a hasüregbe és távolítják el a gyulladt féregnyúlványt, míg egyre több intézményben ma már laparaszkópos technikával dolgoznak.

A laparoszkópos műtéti eljárás során apró metszéseket ejtenek a hasfalon (egyet a köldökön, ami később nem látszik és 2 db kb. 0,5 cm-es nyílást), melyeken keresztül műszereket vezetnek be a hasüregbe és ezek segítségével távolítják el a gyulladt appendixet. A laparoszkópos eljárás előnye, hogy műtét után a gyermek fájdalma kisebb, a kórházban eltöltött napok száma kevesebb, mint a feltárásos műtét során, nem beszélve az esztétikailag kedvezőbb kimenetelről.

Az operáció után nagyon fontos a pihenés, ágynyugalom és a sebész szakorvos utasításainak betartása.

Milyen panaszok esetén vigyük orvoshoz gyermekünket?

Amennyiben a gyermeknek lokalizált, egyszerű fájdalomcsillapító módszerek (szükség esetén székelés, szelek távozása, a has enyhe masszírozása, esetleg langyos borogatás az érintett területre és egyszeri, a gyermek életkorának és testsúlyának megfelelő, szájon át adott fájdalomcsillapító) mellett nem szűnő, esetlegesen súlyosbodó hasi fájdalma van, orvosi vizsgálat javasolt. Fontos, hogy a sebészeti vizsgálat előtt a gyermeket ne etessük és ne itassuk meg, hiszen a telt gyomor miatt az esetleges műtétet az orvosok halasztani kényszerülhetnek.

Dr. Balogh Andrea, gyermekorvos Bethesda Gyermekkórház logóSzerző: WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekorvos
Aktualizálta: Dr. Schlick-Szabó Anna, gyermekgyógyász, Bethesda Gyermekkórház

Cikkajánló

Vakbélgyulladás
A vakbélgyulladás a lakosság mintegy 10 százalékát érinti élete folyamán, leggyakoribb a 10-30 éves korosztályban. Felismerése azonban nem egyszerű, mivel tünetei között számos olyan van, amely más betegségre is jellemző.
Szemölcsök
Szemölcsök

Mi okozza és milyen típusai vannak?

A bőrgomba
A bőrgomba

Hogyan diagnosztizálható és kezelhető?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sasi Szabó László, sebész
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.