Ciszta téma

Agyi ciszták

WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus - 2022-05-20 07:33
A ciszta egy tokkal körülvett folyadék- vagy gáztartalmú üreg definíció szerint. Ilyen eltérések minden szervben, többek között az agyban is előfordulhatnak. A központi idegrendszer speciális helyzetben van, ugyanis egy zárt térben helyezkedik el, így minden itt lévő, növekedő eltérés súlyos tüneteket tud okozni az agyszövet összenyomása miatt, így banális eltérések is ijesztő tüneteket tudnak okozni.

Hasnyálmirigyciszták

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - 2022-10-13 09:33
A hasnyálmirigyben lévő cisztózus elváltozások a legtöbb esetben tünet- és panaszmentesek, általában hasi képalkotó vizsgálat során véletlenül derül rájuk fény. A fogalom többféle elváltozást takarhat, amelyek a legtöbb esetben jóindulatúak, időnként azonban rosszindulatú folyamatokkal állnak összefüggésben.

Petefészekciszták - Jó- és rosszindulatú elváltozások

WEBBeteg - Dr. Szilvási Ferenc, szülész-nőgyógyász - 2022-09-22 11:33
A legtöbb fiatal vagy termékeny korban lévő nő esetében jelentkező petefészekciszta jóindulatú, a változókor után azonban sokkal gyakoribb lesz a rosszindulatú elváltozás.

Az állcsonti ciszta tünetei és kezelése

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-08-28 14:39
A ciszta egy folyadékkal telt tokkal körülvett testüreg, hólyag vagy tömlő. Ciszták bárhol kialakulhatnak, így az állcsonton is, ezeket a cisztákat nevezzük állcsonti cisztáknak.

A leggyakoribb PCOS-tévhitek

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-07-09 17:42
A policisztás petefészek szindróma (PCOS) a leggyakoribb endokrin rendellenesség a fogamzóképes korú nők körében, ám még mindig rengeteg tévhit övezi a betegséget. Összeszedtük a leggyakoribbakat.

Petefészek-daganatok - Petefészekrák

WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos - 2022-05-05 16:03
A petefészek daganatai rendkívül sokfélék mind szövettani, mind szerkezeti, mind pedig funkcionális (hormontermelők vagy sem) szempontból. Léteznek jó- és rosszindulatú, valamint átmeneti formák. A gyakori funkcionális ciszták mindig jóindulatúak. A rosszindulatú petefészek-daganatok nagy része (közel 90 százaléka) hámsejteredetű (carcinoma).

Policisztás vesebetegség

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2022-03-25 14:33
A policisztás vesebetegség a vese ritka, öröklődő megbetegedése. Kezdetben a tünetek nem specifikusak: hasi vagy deréktáji fájdalom tapasztalható.

A policisztás petefészek szindróma (PCOS) - Tünetek és kezelés

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos - 2022-01-05 11:03
A PCOS egy mozaikszó, jelentése policisztás ovárium (petefészek) szindróma. Bár az elnevezés csak a petefészekre utal, valójában igen összetett, a hormonháztartást komplexen érintő betegségről van szó. A PCOS igen gyakori betegség, egyben a meddőség egyik leggyakoribb oka.

Petefészekciszta: érdemes megműttetni?

WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász - 2018-11-02 14:55
Amennyiben nem okoz panaszt a ciszta, akkor is érdemes műtéti úton eltávolítani, hiszen növekedésével a petefészekszövetet roncsolja, így rontja a későbbi teherbeesés esélyét.

Tumor vagy ciszta: Mi a különbség?

WEBBeteg - Piroskáné Hajdu Petra, fordító - 2017-11-02 13:11
Mi a különbség a tumor és a ciszta között? Egy ciszta is átalakulhat daganatos elváltozássá?

Choroid plexus ciszta - Koponyaűri ciszta magzati korban

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2017-11-02 02:51
A choroid plexus az agy azon része, mely nem érinti a gondolkodást, a személyiség fejlődést és egyéb agyi funkciókat sem, sokkal inkább annak a folyadéknak az előállításáért felelős, mely védi és táplálja az agyat, valamint a gerincvelőt. Abban az esetben, mikor az ultrahangon egy folyadékkal teli üreg látható a choroid plexusban, choroid plexus cisztáról (CPC) beszélünk.

Petefészekciszták - Tünetek, kezelés, szövődmények

Orvostkeresek Egészségmagazin - 2013-03-15 05:21
A pubertáskortól a menopauzáig bármikor kialakulhat petefészekciszta, amely az esetek egy részében tünetmentesen el is múlik. Előfordulhat azonban, hogy a rutinvizsgálat során felfedezett ciszta akár meglepően nagyra nő, ilyenkor elkerülhetetlen a műtéti eltávolítás. A petefészek-tömlők kialakulásáról, kezelésük lehetőségeiről dr. Hintalan Albert, az Oxygen Medical nőgyógyász szakorvosa beszélt.

Hólyagféreg a májban - Mennyire veszélyes?

WEBBeteg - Dr. Boros Miklós, sebész - 2013-03-13 12:05
Nagymamámnál hólyagférget állapítottak meg a máján. Lehetséges a műtéti beavatkozás vagy gyógyszeres kezelés szükséges? Milyen veszély áll fenn? A gyógyszeres kezelés mennyire hatásos? Ragályos-e ez a betegség? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Gyulladt csomó az arcon

Orvos valaszol - Dr. Bodnár Edina - 2016-06-18 07:16
Kedves Doktornő! 2 hete kis, elmozdítható, kissé fájdalmas csomót éreztem a fülcimpám mellett az arcomon. Máskor is szoktak lenni pattanásaim, így erre gondoltam. Majd nőni kezdett, most kb. 3cm. átmérőjű, sima felületű, sem nem kemény, sem nem

Mi lehet ez az arcbőrömönben?

Orvos valaszol - Dr. Bodnár Edina - 2016-01-18 11:36
Üdvözlöm! Az arcbőrömön/ben a fülemhez közeli csontos résznél van egy borsónagyságú kitapihtató csomó/mirigy nem tudom mi lehet. 2 éve ott van, nem nő, vagy csak nagyon lassan. Első kérdésem, mi lehet? Mit tudnak vele csinálni? Hova menjek vele?

Mire számíthatók?

Orvos valaszol - Dr. Tekse István - 2015-03-10 14:20
Jó Napot Dr.úr! Ma voltam orvosnál, mivel 19 napot késik a menstruációm. a következő leletet kaptam: Jelenleg az uterus ürterében graviditas nem látható. homogén szerkezetű uterus. Jobb oldalon 40mm részben echomentes cystous képlet látható.

petefészek cysta, kezelése

Orvos valaszol - Dr. Tekse István - 2014-11-25 21:37
Tisztelt Dr Úr. Szeretném meg tudni, hogy ultrahang vizsgálaton kapott eredmény, milyen módszerrel lehet kezeltetni, változó korban vagyok. Rákszürésen voltam októberben negativ P2. Kell aggodnom egészségemért. Köszönettel: Mária. SZÉP NAPOT!:)

Mellciszta-mellrák

Orvos valaszol - Dr. Somorjai Attila - 2013-05-17 11:02
Dec. óta problémáim vannak a mellemben talált cisztával.Ez a ciszta begyulladt, majd tályog alakult ki, ami spontán kifakadt, és a sebészeten kezelték. Most ez már begyógyult, nem is fáj viszont alatta újabb két ciszta alakult ki (a sonot végző dokt

Torkon lévő ciszta

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2011-06-10 10:56
Tisztelt Doktornő/úr! A napokban megállapították, hogy a torkomon a pajzsmirigyemnél egy ciszta van, mait előbb vagy utóbb meg kell műteni. A kérdésem, hogy hogy zajlik a műtét? Altatásban végzik vagy nem? Mennyi a lábadozási idő? Válaszát előre is

Segítsenek...

Orvos valaszol - Dr. Bodnár Edina - 2009-06-15 11:30
A jobb lágyékomban a szeméremtest hajlatában nőtt egy kisebb dió nagyságú dudor. Ez 3 évvel ezelőtt volt, akkor kifakadt magától zöldes színű genny távozott belőle, és elég sok. Ezt követően teljesen elmúlt. 2007-ben megszültem a gyermekemet, aki mos

Dudor a szemhéjon

Orvos valaszol - Dr. Bodnár Edina - 2009-06-08 21:29
Tisztelt Szakértő! Már elég régóta kb. 1 éve van egy bub a jobb szemem alsó szemhélyán. Szemmel is jól látható, bár régebben még mintha kisebb lett volna. Aggódom, hogy komoly, vagy lehet valami zsírmirigy szerűség? Várom szíves válaszát! Köszön

Bőrgyógyászati panasz

Orvos valaszol - Dr. Bodnár Edina - 2008-08-13 21:13
Visszatérő, fájdalmas, nagy duzzanat női lágyékon, mely később vagy elmúlik magától, vagy átlátszó folyadék formájában, esetleg fehér krémes állagban távozi. Candida hüvelyfertőzéssel összefüggésben állhat?