Gyógyszerszedés okozta hasnyálmirigy-gyulladás

Dr. Dunás-Varga Veronika
szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - WEBBeteg
megjelent: 2022.03.04.

A hasnyálmirigy-gyulladás okai között szerepel a gyógyszer kiváltotta forma, amely az esetek döntő többségében heveny hasnyálmirigy-gyulladás képében jelentkezik. Ez egy ritkán előforduló és nehezen diagnosztizálható entitás, mivel nem rendelkezik speciális klinikai jellemzőkkel, de a jelentőségét nem szabad alábecsülni.

A gyógyszeripar fejlődésével egyre több hatóanyag és generikum áll rendelkezésünkre az egyes betegségek gyógyításában, valamint növekvő népszerűségnek örvend az egészséges életmód is, amihez tengernyi táplálékkiegészítő közül lehet válogatni. A legtöbb gyógyszer és étrendkiegészítő biztonsággal alkalmazható, de bizonyos hatóanyagok esetében várható mellékhatásként heveny hasnyálmirigy-gyulladás (akut pancreatitis) alakulhat ki.

Tovább színezi a képet a nem várt mellékhatás, az egyéni tolerancia kérdése (hisz van olyan készítmény, amit A személy biztonsággal szedhet, B személynél azonban panaszokat okoz) és az időfaktor szerepe (egyes hatóanyagok már 24 órán belül, mások 1-30 nap között, vagy 30 napon túli szedést követően okoznak akut pancreatitist).

Mellékhatásként időnként hasnyálmirigy-gyulladást okozó gyógyszerek

A következő, a napi gyakorlatban is gyakran használt (antibiotikumok, vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, gyulladásgátlók, antipszichotikum) gyógyszercsoportok esetében lehet nagyobb eséllyel számítani akut pancreatitisre.

Általánosságban kimondhatót, hogy a forgalomban lévő étrendkiegészítők nem, vagy extrém ritkán okoznak heveny hasnyálmirigy-gyulladást, jellemzőbb mellékhatás náluk a májfunkciós eltérések.

Diagnózis

A gyógyszer indukálta heveny hasnyálmirigy-gyulladás diagnózisának felállítása három pilléren alapszik.

1. Ki kell zárni a leggyakoribb kórokokat: alkohol, diétahiba, biliaris (epeúti) eredet.

2. Gondolni kell rá, ha nem tudtunk első körben egyértelmű okot kimutatni. alaposan át kell nézni a beteg aktuális gyógyszerlistáját, rá kell kérdezni azokra a szerekre is, amiket a megelőző egy-két hónapon belül szedett vagy hagyott el.

3. Visszaadási teszt (re-challenge). Lényege, hogy első körben elhagyunk minden mellőzhető, vagy potenciálisan pancreatitist okozó gyógyszert, majd megnézzük, látunk-e javulást a laborokban, klinikumban. Ezt követően a gyanított hatóanyagtartalmú gyógyszert visszaadjuk kisebb dózisban. Ha a fájdalom ismét erősödik, illetve laboratóriumi és képalkotó eltéréseket látunk (mint egy második epizód), akkor egyértelműen igazoltuk a gyógyszer kiváltó szerepét, pozitív lett a teszt.

Az utolsó lépés kizárólag beteg beleegyezésével történhet, előzetes alapos felvilágosítás után, mert kockázatokat rejt magában. Nem tudhatjuk előre, hogy az így előidézett heveny hasnyálmirigy-gyulladásos epizód lefolyása milyen súlyosságú lesz. Ha mégis emellett döntünk, akkor fontos, hogy intenzív osztályos háttér elérhető legyen, ha esetleg súlyos, szövődményes pancreatitis alakulna ki.

Kezelése

A kiváltó gyógyszert el kell hagyni. Amennyiben más krónikus betegség miatt tartós szedés lenne szükséges (pl.: magasvérnyomásra szedett ACE-gátló) törekedni kell egy újabb generációs készítménnyel, vagy másik gyógyszercsoporttal kiváltani. Fontos, hogy az észlelő orvos a gyógyszerhatóságok felé jelentse az esetet.

Tudástár

Dr. Dunás-Varga VeronikaForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Felhasznált irodalom:

D. Wolfe et al.: Drug induced pancreatitis: A systematic review of case reports to determine potential drug associations (2020)
D.Wolfe et al.: Methods for the early detection of drug-induced pancreatitis: a systematic review of the literature (2019)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

12 figyelmeztető szívtünet 12 figyelmeztető szívtünet

Milyen esetekben jobb orvosi segítséget, véleményt kérni?

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

Hasnyálmirigy-gyulladás csecsemőknél és gyerekeknél

A gyerekek sokkal ritkábban betegszenek meg hasnyálmirigy-gyulladásban (pancreatitis), mint a felnőttek, ám náluk is előfordulhat a betegség. Az esetek...

Antibiotikumok alkalmazása gyermekkorban

A gyerekek esetében gyakrabban ütheti fel a fejét baktérium okozta fertőzés. Az orvos ilyenkor antibiotikumok szedését javasolja, amelynek használata...

Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a...

Gyógyszerszedés vesebetegség esetén

A vese fő funkciója a szervezetünk salakanyagainak kiválasztása. Számos gyógyszernek, illetve azok bomlástermékeinek is ez a sorsa, a vesénk...

Gyógyszerszedési szabályok májbetegség esetén

A máj a gyógyszerek lebontásának egyik helyszíne. A szervezetbe jutott legtöbb gyógyszer olyan átalakuláson megy át, melynek hatására...

Gyógyszerek szedése és autóvezetés

Számos gyógyszer szedése befolyásolja az éberséget, a reakcióidőt, ezek természetesen az autóvezetésre is hatással vannak. Sorra vesszük a...

Útmutató a biztonságos gyógyszerszedéshez

A gyógyszerek segítenek betegségeket megelőzni és azokból meggyógyulni, ha nem lennének, számos egészségügyi problémával kellene együtt...

Gyógyszerek által okozott vesekárosodás

Egyes gyógyszerek - különböző mechanizmusokon keresztül - a vese bármelyik részének elváltozását eredményezhetik, ennek következményeként pedig...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.