A gyulladásos bélbetegség kockázatát növelik egyes antibiotikumok

Szerző: WEBBeteg - Sz. M., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Egyre fiatalabbaknál jelentkeznek a gyulladásos bélbetegségek (IBD) a magyar lakosság körében is. Ezek közül a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) a leggyakoribb. Az IBD ott válik egyre gyakoribbá, ahol a gyors gazdasági fejlődés és a fokozott higiénia mellett gyakrabban alkalmazzák az antibiotikumokat.

Hasi fájdalom, puffadás, hasmenés a colitis ulcerosára és a Crohn-betegségre egyaránt jellemző tünetek, de előrehaladott állapotban véres székletet, lázat, hirtelen fogyást is okozhatnak. A Crohn-betegség az emésztőrendszer bármelyik szakaszát érintheti, sőt a vékony- és vastagbelet együttesen is. A páciensek sokszor allergiára, túlzott mértékű ételfogyasztásra gyanakodnak, ezért jellemző, hogy csak a súlyosabb tünetek jelentkezésekor fordulnak orvoshoz, így akár éveket is késhet a diagnózis felállítása.

Növekszik az a felismerés, hogy a bél baktériumflórája fontos szerepet játszik az ember egészségének fenntartásában. Ezért a kutatókban felmerült az a kérdés, hogy vajon az antibiotikumok megzavarhatják-e és tartósan megváltoztathatják-e ezt a sérülékeny baktériumflórát. Ez pedig potenciálisan befolyásolhatja-e a gyomor-bélrendszeri betegségek kockázatát.

Ez a cikk is érdekelheti Életünk titokzatos társa, a bélflóra

Nos, a válasz egyértelműen: igen – állapította meg a svédországi Karolinska Intézet és az amerikai Harvard Medical School kutatóinak tanulmánya, amely a The Lancet Gastroenterology & Hepatology folyóiratban jelent meg. “Azt hiszem, ez a tanulmány megerősíti azt, amit sokan gyanítottunk, hogy az antibiotikumok, amelyek hátrányosan befolyásolják a bélflórát, az IBD kockázati tényezői" – mondta Dr. Long Nguyen, a Massachusettsi Általános Kórház munkatársa.

Egy svéd epidemiológiai tanulmány (ESPRESSO) révén a kutatók csaknem 24 000 új IBD-esetet azonosítottak (16 000 fekélyes vastagbélgyulladás és 8000 Crohn-betegség), és összehasonlították őket 117 000 kontroll alannyal az általános lakosság köréből. Rájöttek, hogy az antibiotikumok korábbi alkalmazása az IBD majdnem kétszer nagyobb kockázatával járt együtt! Mind a fekélyes vastagbélgyulladás, mind a Crohn-betegség kialakulásának fokozott kockázatát figyelték meg a széles spektrumú antibiotikumhasználat esetében.

Az IBD a svéd lakosság közel 1 százalékát érinti, és jelentős hatással lehet a betegek életére.

"Fontos meghatározni az IBD kockázati tényezőit, végső soron a betegség megelőzése a célunk" – mondta Jonas F Ludvigsson professzor, az Örebro Egyetemi Kórház gyermekorvosa és az Orvosi Epidemiológiai és az Orvosi Osztály professzora. "Ez teszi a svéd regisztereket ideálissá az IBD kockázati tényezőinek tanulmányozásához. "Tanulmányunk újabb adalékokkal szolgál ahhoz, hogy felhívjuk a figyelmet a felesleges antibiotikumhasználat elkerülésére" – fűzte hozzá.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Szegő Miklós, fordító;
Antibiotics associated with increased risk of inflammatory bowel disease (ScienceDaily)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

A vastagbél betegségei: gyulladások...

A vastagbélrák a második leggyakoribb daganattípus hazánkban, így a felismerése, szűrése kiemelten fontos. Ezzel együtt is bélrendszerünket számos...

A gyulladásos bélbetegségekkel...

Gyulladásos bélbetegségek (IBD) esetén a tünetek megjelenésétől a diagnózis megállapításáig hosszú, vizsgálatokkal teli idő telhet el. Ennek az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.