Gyulladásos bélbetegségek - Mit egyen, hogy megelőzze?

Szerző: MTI

A sok állati fehérje fogyasztása növelheti a nőknél a gyulladásos bélbetegségek kialakulásának kockázatát - állapították meg tanulmányukban francia kutatók. Franck Carbonnel és munkatársai az American Journal of Gastroenterology című szaklapban közölték 67 ezer nő részvételével zajlott követéses vizsgálatuk eredményeit.

A felmérésben 40 és 65 év közötti nők számoltak be étrendjükről, valamint feljegyezték azt is, hogy milyen egészségügyi problémák jelentkeztek náluk. Az átlagosan tíz évig tartó követés alatt 77 nőnél alakult ki gyulladásos bélbetegség, kilencven százalékuk több állati fehérjét evett az ajánlottnál.

A kutatók megállapították, hogy azoknál a nőknél, akik a legtöbb fehérjét fogyasztották, több mint háromszor nagyobb volt a kockázata a gyulladásos bélbetegségek megjelenésének. Az is kiderült, hogy a kockázatnövekedés főként a hús- és halfogyasztással állt összefüggésben, nem a tejtermékek és a tojás, vagy a növényi fehérjék gyakoribb étrendbe iktatásával.

A fehérjedús diéta hátulüt?i
Ha Ön nő, és éppen fogyókúra vagy étkezési szokásain való változtatás elkezdését fontolgatja, óvakodjon a magas proteintartalmú készítményektől! - figyelmeztet a Medbroadcast internetes portál egy új kutatás eredményeire alapozva.
A fehérjedús diéta hátulütői

Korábbi tanulmányok a gyulladásos bélbetegségek kifejlődésével kapcsolatba hozták már a zsírok és egyes típusú cukrok nagyobb mértékű fogyasztását, valamint a D vitamin hiányát. Mint Carbonnel elmondta, az állati fehérjék emésztése során olyan melléktermékek - például ammónia és hidrogén-szulfid - keletkeznek, amelyek károsak lehetnek, ráadásul a sok fehérjét tartalmazó étrend megváltoztathatja a bélflóra baktérium-összetételét is.

A kutató hangsúlyozta, hogy nincs szükség az állati fehérjék teljes megvonására, a szokásos, kiegyensúlyozott étrend javasolható.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Egy hatékony módszer az ajakherpesz megelőzésére és kezelésére. (x)

Gluténérzékenység Gluténérzékenység

Kései felismerése súlyos felszívódási zavarhoz, tápanyaghiányhoz vezethet.

A köszvényes rohamok megelőzése és...

A már kialakult köszvényt nem lehet pusztán az életmód megváltoztatásával teljesen meggyógyítani, de a gyógyszeres kezelés mellett számos...

Ha idősebb férfi fiatal nőt szeret s...

Tapasztalták már, ha tíz-húsz-harminc évvel idősebb férfi oldalán sokkal fiatalabb párját látják, rögtön utánuk fordulnak, s gyakorta negatív...

Hogyan készítsünk gyógynövényből...

Ez a kérdés azért is fontos, mert a várt hatás eléréséhez a gyógynövényben lévő hatóanyagoknak kellő mennyiségben ki kell oldódniuk....

A fehérjék szerepe az étrendben

Az élő sejtek legfontosabb alkotórészei a fehérjék, ezért ezeknek a táplálékok között különleges szerepük van. A szerkezetüket tekintve 20...

Megdőlt a fehérjemítosz: a túl sok...

Minél több fehérjét eszik a gyerek, annál jobb, különösen, amíg pici – tartja a legtöbb szülő. A legújabb kutatások szerint ugyanakkor a...

A fehérjedús diéta hátulütői

Ha Ön nő, és éppen fogyókúra vagy étkezési szokásain való változtatás elkezdését fontolgatja, óvakodjon a magas proteintartalmú...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.